Waarom is canola olie (koolzaadolie) slecht voor je ?

canolaolie.jpg

Waarom je beter geen koolzaadolie (canola olie) kan gebruiken–   Canola olie (koolzaadolie) wordt hier en daar een gezond product genoemd, ook vanwege de hoeveelheid omega-3 vetzuren. Toch kleven er schadelijke bijwerkingen aan deze olie en valt het met de gezonde nutriënten behoorlijk tegen.

Olijfolie komt van olijven, sesamolie komt van sesamzaad. Het zou ook logisch zijn als canola olie van koolzaad zou komen. Maar zo zit het niet altijd.

Genetisch gemanipuleerd

Veel koolzaadolie van Canadese en Amerikaanse afkomst is genetisch gemanipuleerd en goedkoop om te maken. Veel bewerkte en verpakte voeding bevat deze olie. In de vroege jaren 70 werd het als natuurlijke olie gemaakt, maar in 1995 maakte Monsanto een genetisch gemodificeerde versie. Oorspronkelijk heette het Low Erucic Acid Rapeseed (LEAR) en is veel koolzaadolie gemaakt van raapzaad. Koolzaad en raapzaad lijken op elkaar en komen beide uit het kruisbloemengeslacht (brassica). Koolzaad is brassica napus, raapzaad is brassica napa. De naam canola klonk commercieel beter, dus werd het canola. De olie werkt heel goed als industriële olie, maar niet als voeding. Het wordt gebruikt in kaarsen, zeep, lippenstift, wasmiddelen, inkt, biobrandstoffen en insecticiden.

Koolzaad
Koolzaad
Raapzaad
Raapzaad

Het werd op de voedingsmarkt gebracht als een wonderolie die weinig verzadigde vetten bevat en veel omega-3 vetzuren. Maar in zijn gehybridiseerde en gemodificeerde staat kan het nogal een scala aan gezondheidsproblemen veroorzaken en van de omega-3 vetzuren is dan niet veel meer over.

Waarom is canola olie slecht voor je?

Normaal gesproken heeft de olie niet zo veel negatieve gezondheidseffecten. Maar er zijn 2 redenen die canola olie schadelijk voor je lichaam maken:

 • Meer dan 90% van de (met name Amerikaanse en Canadese) olie is genetisch gemodificeerd
 • Canola olie is deels gehydrogeneerd

Nier- en leverschade en meer

Er zijn geen lange termijn studies naar GMO canola olie gedaan, maar is documentatie waarin aangetoond wordt dat deze olie nier-, lever- en neurologische schade veroorzaakt. Gezien het feit dat er rapporten zijn waarin gemeld wordt dat GMO producten zoals maïs en soja ook schade veroorzaken, is dit zeer aannemelijk.

De bijwerkingen van GMO’s kunnen niet onderschat worden. In een review uit 2011 werden door Environmental Sciences Europe, 19 studies geëvalueerd die betrekking hadden op zoogdieren die GMO sojabonen gevoerd kregen. De studies duurden 90 dagen en lieten schade aan de lever en nieren zien. De nieren werden voor 44% verstoord en de lever voor 31%. De olie kan veel eruca zuur bevatten. Dit is een vetzuur die in verband staat met hartschade.

In de jaren 70 kwamen voedingsfabrikanten met een methode om de raapzaadplant te modificeren door zaad te splijten. Door dit process bevatte canola olie minder erucazuur en meer oliezuur. Maar dit leidt tot meer zorgen, zoals groeiachterstanden (daarom mag het niet in babyvoeding gebruikt worden), schade door vrije radicalen en een verhoogde kans op kanker vanwege het hydrogenatieproces.

Omega-3 vetzuren worden transvetzuren

Volgens de vetexperts Sally Fallon en Mary Enig van de Weston A. Price Foundation: “Net als alle andere moderne plantaardige olieën, wordt canola olie geraffineerd en gebleekt. Hier komen hoge temperaturen en onveilige chemicaliën bij kijken. Omdat canolie olie rijk aan omega-3 vetzuren is, kan het makkelijk ranzig worden wanneer het blootgesteld wordt aan zuurstof en hitte en daarom moet het reukloos gemaakt worden. Dit desodorisatieproces verwijdert de omega-3 vetzuren grotendeels doordat ze worden omgezet in transvetzuren: commerciële olie kan 4.6% hiervan bevatten, wat hoog is en niet op het label staat. Monsanto verkoopt GMO zaden van de volgende planten: canola, alfalfa, maïs, katoen, sojabonen en suikerbieten.”

Europa

Ondanks dit alles keurde de EU in april 2015 de import en verkoop van 19 GMO’s goed m.b.t. maïs, katoen, suikerbiet en soja. Van de 19 goedgekeurde GMO’s zijn er 11 afkomstig van Monsanto. De overige zijn van DuPont, BASF en Bayer. De Europese Commissie: “Van de toegestane GMO’s is bewezen dat ze veilig zijn.”

Maar dit type olie kun je dus beter als de plaag vermijden, ze zijn gehydrogeneerd en deels gehydrogeneerd en transvetzuren zijn het resultaat. Dit zijn gevaarlijke bijproducten en verpesten de gezondheid. Als je toch besluit te stoppen met deze olie, stop dan ook met maïsolie en saffloerolie.

Wat zijn de beste oliën om te koken?

Goede vervangers voor canola olie

Kokosolie

De beste kokosolie is koudgeperst en niet geraffineerd. Je olie moet ruiken alsof je in een tropisch oord bent. De olie bevat middenketen vetzuren en ondersteunt zowel vetverlies als je zenuwstelsel.

Olijfolie

Hoewel niet helemaal geschikt om te koken, heeft olijfolie enorm veel gezondheidsvoordelen. Maar het grootste voordeel komt van het ingrediënt oleocanthal. Oleocanthal gaat op agressieve wijze kankercellen te lijf: de stof scheurt een deel van de kankercel, waardoor enzymen worden vrijgezet die de kankercel doden. Olijfolie is het hart van het Mediterraan dieet. Gebruik het op salades en andere koude gerechten.

Biologische boterolie van grasgevoerde dieren

Bevat ALA (alfa linoleenzuur) en CLA (geconjugeerd linolzuur) en bevordert ook gewichtsverlies. Bevat de gezonde korte vetzuren-kettingen en kan goed verhit worden. Gebruik alleen biologische.

Rode palmolie

Wanneer deze ongeraffineerd is bevat de olie veel vitamine E en betacaroteen. Het blijft stabiel bij verhitting en is heel geschikt om te koken.

Hoe kies je een goede olijfolie?

Een goede olijfolie:

 • is biologisch en koudgeperst
 • zit in een donkere fles en is op een donkere plek bewaard geweest
 • zit in een fles van glas

Wat betekent extra virgin?

Extra virgin is hetzelfde als koudgeperst:  de olie is door middel van druk uit zaden, granen, noten e.d. geperst. Er is geen hitte gebruikt tijdens het proces. Hitte degradeert de voedingswaarde van de olie. Extra virgin betekent ook dat er geen chemische oplosmiddelen gebruikt zijn en dat de olie niet reukloos gemaakt of veranderd is op welke manier dan ook.


Referenties

 • www.phys.org
 • www.europa.nu
 • www.healingfoods.nl: Genetisch gemanipuleerd voedsel in Nederland
 • www.cogem.net
 • MG Enig, Trans Fatty Acids in the Food Supply: A Comprehensive Report Covering 60 Years of Research, 2nd Edition, Enig Associates,
 • Journal of Food Lipids
 • Trans Fatty Acids in Human Nutrition, The Oily Press
 • Food and Chemical Toxicology