Afrikaans dieet verlaagt de kans op darmkanker

afrikaanseten1.jpg

Het eetpatroon heeft effect op het darmkankerrisico, omdat ons eten de samenstelling van de darmflora direct beïnvloedt. Dat toont een internationale studie aan in Nature Communications waarin Amerikanen van Afrikaanse oorsprong veertien dagen een origineel Afrikaans dieet volgden. Bij Afrikanen komt darmkanker nauwelijks voor.

Omgekeerd consumeerden Afrikanen twee weken lang kenmerkende Amerikaanse voeding. Aan de studie onder leiding van de University of Pittsburgh namen microbiologen van Wageningen University deel, bericht de universiteit.

Voedingsvezels

Bij zwarte Zuid-Afrikanen komt darmkanker nauwelijks voor. Bij Amerikanen van Afrikaanse afkomst is het aantal gevallen van darmkanker juist het hoogst van de totale Amerikaanse populatie. Het eetpatroon van beide groepen is sterk verschillend. Het menu van de Afrikanen in Zuid-Afrika is vezelrijk, en bevat naar verhouding weinig eiwitten en vetten. De Afro-Amerikanen krijgen daarentegen weinig vezels binnen, terwijl de aandelen eiwitten en vetten in het menu juist hoog zijn. Ook verschillen de bereidingswijzen van het eten sterk. Dit wordt dan ook vaak aangehaald om de frequenties in darmkanker te verklaren.

Amerikaans eten verhoogt risico op darmkanker

Het onderzoeksteam bekeek daarom wat het effect is als Afrikanen veertien dagen het typische Amerikaanse dieet krijgen en andersom. Uit de studie blijkt dat bepaalde biomarkers voor verhoogd darmkankerrisico omhoog gaan bij de Afrikanen als ze het Amerikaanse dieet consumeren. Omgekeerd zakten deze biomarkers bij de Amerikanen als ze het Afrikaanse dieet volgden.

Wat zit er in het Afrikaans dieet

Het originele Afrikaanse dieet was vooral gekookt eten, fruit en maïsproducten, daaronder vis-taco, bonensoep, zalmkroket, maïstortilla en ananas. Het Amerikaanse menu bevatte veel gebakken of gefrituurde producten en rood vlees, zoals pannenkoekjes, roast beef, gefrituurde lever en uien en corned beef met aardappels. Eerder onderzoek liet zien dat rood vlees de kans op darmkanker juist vergroot.

Verrassend

In Wageningen verzorgde Erwin Zoetendal van de leerstoelgroep Microbiologie het microbiologische werk. Hij had zulke resultaten niet vermoed: “Het was toch wel verrassend dat we na twee weken al zo’n groot effect ten gevolge van de dieetverandering zagen”.

Bron: www.wageningenur.nl

Lees ook: Darmflora die gedijt op vetrijk eten is schuldige bij ontstaan van darmkanker