De beste supplementen om hooikoortsklachten te verlichten

hooikoorts7.jpg

In het vorige artikel was te lezen welke voeding hooikoortsklachten verlicht, en welke voeding beter te vermijden is tijdens het hooikoortsseizoen. Ook supplementen kunnen veel betekenen bij hooikoorts: er zijn specifieke supplementen waarvan bewezen is dat ze als histamineremmer werken en de klachten verlichten. In dit artikel: de 8 beste supplementen bij hooikoorts.

Deze top 8 is: spirulina, quercetine, groot hoefblad, probiotica, vitamine A, zink, bromelaïne en brandnetels.

Recent onderzoek laat zien dat spirulina, boterolie en lichttherapie veelbelovend zijn om de symptomen van seizoensallergieën te behandelen. (1)

Spirulina

Deze kleine spiraalvormige, blauw-groene alg is een van de meest onderzochte supplementen en de resultaten zijn veelbelovend. Volgens de University of Maryland Medical Center, remt de alg de vrijzetting van histamine die de symptomen veroorzaakt. (2) Symptomen zoals een loopneus, neusverstopping, en jeuk blijken af te nemen door de consumptie van spirulina. (3) Neem een eetlepel poeder per dag.

Quercetine

Deze is al besproken in het vorige artikel over voeding bij hooikoorts. Quercetine is uit voeding te halen –het is de stof die fruit en groenten hun kleur geeft- maar dit flavonol kan ook in een meer geconcentreerde vorm ingenomen worden via een supplement. De moeite waard; want ook quercetine is een histamineremmer(4). Neem 1000 mg per dag. * Let wel op: de stof kan een minder positieve uitwerking hebben als je ook antibiotica, cyclosporine en andere medicatie gebruikt waarbij de lever betrokken is. (5)

Een supplement met groot hoefblad verlicht hooikoortsklachten. Deze plant is een histamineremmer
Een supplement met groot hoefblad verlicht hooikoortsklachten. Deze plant is een histamineremmer

Groot hoefblad (butterbur)

Deze plant wordt sinds oudsher gebruikt om bronchitis, overmatige slijmproductie en astma te behandelen. Het ontspant bij kramp en vermindert zwelling. Uit studie blijkt dat groot hoefblad net ook net zo effectief bij hooikoorts en niet onder doet voor hooikoortsmedicatie. (6). Neem hiervan 500 mg per dag. * Suppletie van deze plant mag niet gebruikt worden door jonge kinderen, en niet bij zwangerschap en borstvoeding

Probiotica

Hoe meer hoe beter, geldt hier. Zorg dat je dagelijks tientallen biljoenen probiotica-bacteriën binnenkrijgt, zodat de samenstelling van de darmflora inderdaad verandert. In het vorige artikel over voeding bij hooikoorts, kon je al lezen dat een sterk immuunsysteem de sleutel is bij hooikoorts. Probiotica zijn dan ook veelbelovend bij de behandeling van hooikoorts en andere allergieën. (7) Recente studie van de European Annals of Allergy and Clinical Immunology bevestigt dit. Onderzocht werden probiotica met/verbetering trad op bij (8):

 • Bifidum lactis (seizoensgebonden rhinitis, berkallergie)
 • Lactobaccilus rhamnosus (seizoensgebonden rhinitis, berkallergie)
 • Lactobaccilus plantarum (seizoensgebonden rhinitis)
 • L. acidophilus (berk- en plantenallergie)
 • B. Lactis (seizoensgebonden rhinitis en berkallergie)
 • Lactobaccilus GG (cipressen-allergie)
 • Bifidum longum (cipressen-allergie)
 • Lactobaccilus casei (astma)
 • L. casei shirota (cipressen-allergie)
 • Lactis salivarius (cipressen-allergie bij kinderen)

Vitamine A

Deze vitamine is bekend vanwege de versterkende eigenschappen op het immuunsysteem. Ook bestrijdt vitamine A ontstekingen en heeft eveneens antihistamine-kwaliteiten. Hou de ADH aan, en neem dit bij voorkeur in via visolie of levertraan.

Bromelaïne

Dit enzym is net als quercetine ter sprake gekomen in het artikel voeding bij hooikoorts. Bromelaïne zit met name in ananas en verminderd zwelling van de neus en sinussen. Effectief om hooikoortssymptomen te verlichten.

Zink

Bij 30 mg per dag herstelt zink uitputting van de bijnieren, die door chronische stress veroorzaakt is. Stress verergert allergiesymptomen en reguleert de manier waarop je lichaam histamine opslaat.

Brandnetel

Een supplement met 300-500 miligram per dag remt de vrijzetting van histamine enorm. De brandnetel is een antihistamine van nature, vandaar. Daarbij heeft deze netel ook ontstekingsremmende eigenschappen. *Hoewel de netel puur natuur is, kunnen er negatieve interacties zijn in combinatie met lithium, medicatie bij diabetes en hoge bloeddruk en kalmerende middelen. (9)

Overige manieren om de symptomen van hooikoorts te verlichten

De neti pot houdt de sinussen schoon
De neti pot houdt de sinussen schoon

Neti Pot
Het gebruik van een Neti pot tijdens het hooikoortsseizoen of na blootstelling aan allergenen, is een goede manier om van neusverstopping af te komen en overtollig slijm af te voeren. Dit voorkomt ontsteking en verergering van de klachten. (10) Twee keer per dag een Neti pot gebruiken met gefilterd of gedestilleerd water of zoutoplossing geeft veel verlichting.

Essentiële oliën
Een diffuser met een van dee volgende oliën geven openen de neus en longen, lossen het probleem van verstopping en overtollig slijm op en verminderen stress: menthol, eucalyptus, lavendel en pepermunt.

 • Blijf gehydrateerd
 •  Douche voor het slapen gaan, zodat je pollen stof uit de haren en van de huid spoelt
 •  Was je kleren en beddengoed vaak
 •  Maak je huisdier schoon met een vochtige doek, wanneer deze van buiten komt
 •  Ruim vloerkleden tijdelijk op

1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19262383
2. www.umm.edu/health/medical/altmed/condition/allergic-rhinitis
3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18343939
4. www.umm.edu/health/medical/altmed/condition/allergic-rhinitis
5. www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-294-quercetin.aspx?activeingredientid=294&activeingredientname=quercetin
6. www.umm.edu/health/medical/altmed/condition/allergic-rhinitis
7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25575754
8. www.eurannallergyimm.com/cont/journals-pdf/345/complete-issue.asp
9. www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-664-stinging%20nettle.aspx?activeingredientid=664&activeingredientname=stinging%20nettle
10. www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/in-depth/seasonal-allergies/art-20048343?pg=2