Nieuws

Sperma bevordert groei van endometriose laesies

Share Button

Onderzoekers hebben meer inzicht gekregen in de risicofactoren die met endometriose gepaard gaan. Voor de eerste keer is het verband tussen sperma en de ontwikkeling van endometriose ontdekt.

De ontdekking werd gedaan door onderzoekers van de University of Adelaide. Het is voor het eerst dat de koppeling tussen het ontstaan van endometriose en sperma gemaakt wordt.

Laboratoriumonderzoek liet zien dat sperma de overlevingskans en groei van endometriose laesies bevordert. De onderzoekers zeggen dat er evengoed nog veel onbekend is over de oorzaken van endometriose, evenals hoe de chronische ziekte effectief voorkomen en behandeld kan worden.

Echter, het is wel bekend welke factoren de ziekte verergeren.

Endometriose kan zeer pijnlijk zijn. Baarmoederslijmvlies bevindt zich buiten de baarmoeder, op eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas of darmen. Naar schatting heeft 1 op de 10 vrouwen last van deze chronische ziekte. De klachten variëren en maar omvatten meestal pijnlijke menstruaties, bekkenpijn en vruchtbaarheidsproblemen, hoewel niet alle patiënten deze klachten ervaren.

De bevinding is dat blootstelling van het endometrium aan sperma de ontwikkeling van de ziekte mogelijk bevordert. De onderzoekers zeggen dat verder onderzoek nodig is:

“ We moeten de bevindingen nu verleggen naar het echte leven en vaststellen hoe blootstelling aan sperma het risico op endometriose vergroot. Aanpassingen in sexuele activiteit kan de ernst van de ziekte wellicht verlagen.”

Bron: The American Journal of Pathology

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.