Nieuws

Vroege tekenen van artritis beginnen in de mond

Share Button

Een gewone tandvleesontsteking kan voorspellen of iemand later in het leven artritis krijgt. Volgens professor mondgeneeskunde Mark Bartold van de University of Adelaide vinden meerdere processen in het lichaam plaats, wanneer iemand een tandvleesontsteking heeft. Dit kan een indicator zijn voor het ontwikkelen van reumatische artritis later in het leven. Bartold:

“Parodontitis (het progressieve verlies van tanden door ontsteking aan het weefsel dat de tanden vasthoudt) is hoogst maatgevend en is een groot gezondheidsprobleem, zowel in ontwikkelings- als in ontwikkelde landen. Tot 60% van de volwassenen lijdt aan deze aandoening.”

“Wanneer de eerste tekenen van gingivitis (een andere vorm van tandvleesontsteking) of parodontitis starten, begint in het lichaam al een proces van proteïne modificatie (citrullinatie) Hierop worden autoantilichamen aangemaakt. Dit proces kan al vroeg in het leven beginnen –zo tussen de 20 en 30 jaar-.”

“Citrullinatie vindt ook plaats bij mensen met reumatische artritis. Deze ziekte begint meestal niet onder de 35 jaar en de ontwikkeling van reumatische artritis kan voorspeld worden door het proces citrullinatie te identificeren bij mensen met parodontitis. “

De professor benadrukt dat niet alle mensen met parodontitis de reumatische aandoening ontwikkelen en vice versa. Wel laten de bevindingen volgens hem zien dat mensen die vatbaar voor beide condities zijn, een ‘streepje voor’ hebben op artritis door wat er al eerder in de mond plaatsvond. In de volgende fase van onderzoek zal er naar manieren gekeken worden om het citrullinatieproces te blokkeren, waarna gekeken wordt hoe dit de ontwikkeling van reumatische artritis beïnvloedt. Bron: Medical Hypotheses

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.