Frisdrank en bewerkte voeding weer onomstotelijk gelinkt aan schadelijke chemicaliën

plastic.png

Er is weer een belangrijke reden om bewerkte voeding en frisdrank te vermijden. Consumptie hiervan stelt je bloot aan ftalaten; schadelijke chemicaliën die meestal in plastic (verpakkingen) zitten. Je lichaam komt nauwelijks van ftalaten af: ze hopen zich op in de vetcellen.

PLOS ONE publiceerde onlangs een studie, waarin de link tussen blootstelling aan ftalaten en socio-demografische status, leefstijlfactoren, voedingspatroon bij mannen uitgeplozen werd.

Voedingsgewoonten leveren een grote bijdrage, socio-demografische status niet

Voedingsgewoonten blijken een grote bijdrage te leveren aan de blootstelling van deze chemicaliën.

“Ftalaten worden massaal gebruikt in industriële- en consumentenproducten. Ze maken plastic transparent, flexibel en duurzaam. Ze zitten ook in persoonlijke verzorgingsproducten, medische hulpmiddelen en dieetsupplementen”, aldus de auteur van dit deze studie.

“Bij 99,6% van de deelnemers werden ftalaten gedetecteerd. De blootstelling is dus hoog.”

De deelnemers waren afkomstig uit steden in Zuid Australië. “Socio-demografische status bleek geen rol te spelen. Maar deelnemers die weinig verse groenten en fruit eten en meer bewerkte voeding en koolzuur, hadden grotere hoeveelheden ftalaten in de urine.”

Bekend is hoe groot de impact is die de chemicaliën op het hormoonsysteem hebben. “Zorgen om ftalaten zijn toegenomen vanwege het verband met verwoestende ziekten zoals obesitas, diabetes en cardiovasculaire ziekten. Deze studie toonde ook aan dat ftalaten met obesitas te maken hebben.”

Eet minder ongezond vet, dit is geen cliché-advies

De studie-auteur meldt dat de beste manier om blootstelling aan de chemicaliën te beperken, de consumptie van vers fruit, groenten, noten, vis, verpakte en bewerkte voeding is. Minder vet eten helpt ook, omdat chemicaliën worden opgeslagen in vetcellen. De filosofie achter minder vet eten gaat verder dan een lekker gewicht, beter in je vel zitten en leuk uiterlijk.

 Bron: National Health and Medical Research Council (NHMRC)

 Opslag in vetcellen

Chemicaliën in milieu, voeding en verpakkingen is een nijpend probleem. Omdat ze worden opgeslagen in de vetcellen is het belangrijk om minder ongezond vet te consumeren. Je lichaam regelmatig ontgiften is eigenlijk een noodzaak geworden.

Vergaande ontregeling

Volgens experts van EPA (Environmental Protection Agency) dragen we meer dan 20.000 chemicaliën met ons mee en het lichaam kan ze niet omzetten. Ze worden opgeslagen in de vetcellen en hopen zich alleen maar verder op. Regelmatig pas op de plaats maken en detoxen of een balansdag inbouwen is dus geen overbodige luxe. De chemicaliën ontregelen de hele enzym- en hormoonhuishouding, beschadigen de chemie in de hersenen, zorgen voor voedingstekorten en veroorzaken kanker.

De schadelijke stoffen hopen zich in verschillende delen van het lichaam op, in verschillende hoeveelheden en in verschillende combinaties. Het brede scala aan chronische ziekten die ze veroorzaken, is verontrustend.

Residues in meer dan de helft van de voeding

plastic2

Ftalaten komen via plastic flessen en dito verpakkingen in onze voeding terecht. Ze bootsen hormonen na en beschadigen het hormoonsysteem. In Amerika zijn pesticide residues te vinden op meer dan de helft van alle voeding: bij 50%-95% om precies te zijn.

De hoeveelheid synthetische pesticiden zijn sinds 1945 30x toegenomen. Een doorsnee vloerkleed bevat meer dan 12 chemicaliën, zoals benzeen.

Studies van het Amerikaanse EPA onthullen dat 100% van de mensen die getest zijn, PCB’s ,dichlorobenzeen, xileen (ook wel dimethylbenzeen of xylol genoemd) en dioxinen in de vetcellen hebben. Ook de uitgeademde adem van de geteste mensen bevat toxinen: benzeen (89%) en percholoethyleen (93%).

Dit is maar een topje van de ijsberg.

Chemicaliën vinden hun weg naar de lever om vervolgens door te reizen naar de vetcellen in de organen. Wanneer het lichaam toch wat toxinen uitscheidt, naar vermogen, worden deze ook weer opgeslagen. Deze bioaccumulatie pleegt een aanslag op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid en leidt tot ziekten.

Dit alles maakt dat er nog meer redenen zijn om meer te bewegen, onze vetreserves zo beperkt mogelijk houden en uitgebalanceerd (o.a. minder vet) te eten.