Nieuws Voeding

Onderzoek: kans op vitamine D toxiciteit is zeldzaam

Share Button

Omdat een vitamine D steeds vaker voorkomt en mensen meer de noodzaak inzien van inname van vitamine D suppletie, houden onderzoekers zich met twee vragen bezig. Namelijk hoe groot de kans op vitamine D toxiciteit is en of suppletie niet tot gevaarlijke calcium-gehalten in het bloed leidt. Beide blijken volgens recent onderzoek zeldzaam te zijn.

Vitamine D is niet zo toxisch als altijd gedacht werd

In de mei editie van Mayo Clinic Proceedings vertelt dr. Michael Holick (Boston University School of Medicine):

“Het bewijs is duidelijk dat vitamine D toxiciteit een van de zeldzaamste medische condities is. Dit komt vrijwel alleen voor wanneer er per ongeluk of onbewust extreem hoge doses worden ingenomen.”

Vitamine D gekoppeld aan veel ziekten

Vitamine D heeft met veel gezondheidsaspecten te maken. Hoewel het vaak aanbevolen wordt voor het behoud van sterke botten, zijn er veel indicaties dat vitamine D een breed scala aan ziekten kan voorkomen, zoals onder meer kanker, diabetes en hartaandoeningen. Behalve in supplementen is de vitamine ook te verkrijgen via vette vis, volle melk en zonlicht.

De maximale hoeveelheid die wordt aanbevolen door het Institute of Medicine (een onafhankelijk adviespanel) voor mensen met een tekort of laag vitamine D niveau is 4000 IE per dag. Dat ligt een stuk hoger dan de Nederlandse aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Een hoog calcium niveau in het bloed kan leiden tot nierstenen, zwakte en een vermindering van de hart- en hersengezondheid.

Co-auteur van de studie -dr. Thomas Thacher, verbonden aan de Mayo Clinic- :

“Uit onze studie concluderen we dat er zelfs bij een hoge vitamine D gehalte in het bloed (hoger dan 50 ng/ml) geen verhoogd risico op hypercalcemie is.”

Bovenstaande conclusie betreft een studie waarin gezonde deelnemers 11 weken lang dagelijks 1000 IE vitamine D kregen. Het vitamine D gehalte in het bloed was na 11 weken toegenomen, maar er was geen sprake van toxiciteit.

Ook zochten de wetenschappers uit hoe het met toxiciteit door vitamine D suppletie zit. Hiervoor analyseerden ze informatie over vitamine D gehalten, afkomstig van het Rochester Epidemiology Project. De data bevatten meer dan 20.000 metingen van vitamine D in het bloed, gemeten tussen 2002 en 2011. Hierin werd maar 1 geval van toxiciteit gevonden (364 ng/ml). Bij 8% bleek het vitamine D gehalte hoger dan 50 ng/ml te zijn. Het artikel in Mayo Clinic Proceedings vermeldt hier verder geen specifieke gegevens bij, m.b.t. de vitamine D suppletie.

Bron: Mayo Clinic Proceedings, news release

Pdf van de studie

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.