Buikvet en een BMI van 30 of hoger: verhoogd risico op kanker

buikvet verbranden

Kanker ontwikkelt zich eerder bij obese mensen, omdat veel overtollig lichaamsvet de hormooncycli en glucose- en vetstofwisseling door de war gooit. Een BMI van 30 en hoger vergroot de kans, net als een stijging van de BMI met slechts 1 punt. Toch is de BMI niet helemaal een goede indicator; buikvet wel. De invloed van (buik) vetweefsel heeft nogal wat invloed op de hormonen en insulineweerstand.

Het aantal mensen met obesitas stijgt wereldwijd in ontwikkelingslanden. In Nederland heeft 1 op de 10 mensen ernstig overgewicht, en dit gaat vaak samen met chronische aandoeningen.

Volgens de meest recente studies hebben vooral jonge vrouwen en vrouwen na de overgang last een BMI van meer dan 30.

Vooral buikvet is gevaarlijk

We weten inmiddels wel dat buikvet een gevaar voor de gezondheid oplevert. Nieuwe data van een internationale studie (Lancet Oncology, 2015) tonen dat 5.4% van alle kankervormen bij vrouwen en 1.9% van alle kankervormen bij mannen gerelateerd zijn aan een hoog BMI.

Dit geldt vooral voor de volgende vormen:

  • Darmkanker
  • Nierkanker
  • Alvleesklierkanker
  • Slokdarmkanker

Bij vrouwen, ook:

  • Galblaaskanker
  • Eierstokkanker
  • Baarmoeder(hals)kanker
  • Borstkanker

BMI van 30 en hoger: grotere kans

Alexandra Kautzky-Willer van de University Department of Internal Medicine III of MedUni Vienna zegt hierover: “Mensen met een BMI van 30 of hoger hebben een grotere kans. Zo verhoogt een stijging van de BMI met 1 punt –bijvoorbeeld van 29 naar 30- het risico op kanker met 3%-10% m.b.t. de meeste kankervormen. Met name buikvet, ook wel bekend als visceraal vet, heeft een negatieve impact en verhoogt de kans op kanker. Het moedigt ook de ontwikkeling van stofwisselingsstoornissen aan, zoals diabetes en cardiovasculaire ziekten. “

Vetopslag rond de buik verhoogt de kans op kanker om verschillende redenen:

‘Verzadigingshormoon’ leptine

Vetweefsel is hormonaal actief, zet hormonen vrij (zoals ‘verzadigingshormoon’ leptine) en verandert de balans van sexhormonen; zo worden meer androgenen omgezet in oestrogeen. Dit bevordert de groei van hormoongerelateerde tumoren, zoals diverse vormen van borst- en endometriale kanker. De balansverschuiving van sexhormonen en adiposeweefsel hormonen moedigt tumorgroei aan. Het leidt ook tot een toegenomen insulineweerstand, waarop het lichaam reageert door meer insuline aan te maken.

Insuline: ook groeibevorderend hormoon

Kautzky-Willer: “Het probleem hiermee is niet alleen dat insuline het metabolisme regelt, maar dat het ook als groeibevorderend hormoon kan fungeren; en dus celdeling en ook tumorgroei bevordert. We zien dan ook een nauwe relatie tussen diabetes en met name lever- en alvleesklierkanker. Hoge bloedsuikerspiegels lijken tumorgroei eveneens verder te bevorderen. Een ander aspect is dat chronische ontstekingsprocessen rond het buikvet kunnen voorkomen, en is stimuleert ook de ontwikkeling van kanker.“

“Het positieve wat je kunt doen om dit risico te verkleinen is gewicht verliezen, of gewoon een oogje op je gewicht houden. Zo kunnen vele vormen van kanker makkelijk voorkomen worden. Een Mediterraan dieet en beweging helpen ook.”

Buikvet is een betere marker dan de BMI

Hoewel zelfs in wetenschappelijke publicaties de BMI gebruikt wordt als richtlijn, zien experts het alleen als een algemene marker.

Kautzky-Willer: “BMI correleert aan lichaamsgewicht en maakt geen onderscheid tussen vet- en spierweefsel. Een bodybuilder kan een hoog BMI hebben, maar nauwelijks lichaamsvet. Buikvet is een indicator die veel betrouwbaarder is, dit zegt iets over de proportie van vetweefsel.”

Bron: Universiteit Wenen