Lewy body dementie, meest voorkomende vorm van dementie na Alzheimer

Lewy body dementie is nu breed erkend als de meest voorkomende vorm van degeneratieve dementie na Alzheimer. De symptomen van Lewy body dementie vertonen veel overeenkomsten met die van de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Hierdoor wordt in het begin vaak een verkeerde diagnose gesteld.

De diagnose wordt gesteld als iemand de karakteristieke symptomen heeft die veroorzaakt worden door Lewy bodies (lichaampjes) in de hersenschors. Lewy bodies zijn kleine eiwitverdikkingen die zich ophopen in sommige neuronen (zenuwcellen) in de hersenen. Dit verstoort de boodschappen tussen cellen en leidt tot de dood van neuronen. Wanneer dit in de hersenschors gebeurt, ontstaat er dementie. Als dit in de hersenstam plaatsvindt, ontstaan er motorieke problemen (Parkinsonisme). Er worden twee soorten Lewy body dementie onderscheiden:

  1. Dementie met Lewy bodies: manifestatie van veranderingen in praten, denken en gedrag voor of gelijktijdig met Parkinson’s-achtige motorieke problemen
  2. Parkinson dementie: wanneer er sprake is van Parkinson’s-achtige problemen, minimaal een jaar voorafgaand aan Lewy body dementie symptomen.

Hoe wordt dementie met Lewy bodies gediagnosticeerd?

De diagnose van Lewy body dementie kan lastig zijn, omdat elk persoon een eigen serie van symptomen heeft. Soms treden er helemaal geen motorieke problemen op. Maar de ziekte gaan ook samengaan met andere veelvoorkomende neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer en vasculaire dementie. Dit verschilt per werelddeel: in Amerika gaat Lewy body dementie bijvoorbeeld vaak gepaard met Lewy bodies en Parkinson, terwijl dit in Engeland meer gedifferentieerd is.

Een specialist diagnosticeert op basis van symptomen, medische geschiedenis en testresultaten. Er is geen speciale bloedtest voor deze aandoening, maar geheugen- en denktesten helpen bij de bevestiging van de diagnose. In sommige gevallen kan een specialist een SPECT-scan laten doen om te bepalen welke vorm van dementie iemand heeft.

lb1lb2

Symptomen

Dementie met Lewy bodies heeft een impact op het vermogen om te redeneren en plannen (uitvoerende taken), concentratie, aandacht, geheugen en taal. Mensen met deze vorm van dementie kunnen visuele hallucinaties ervaren die gedetailleerd en complex kunnen zijn. Dit kan al in een vroegtijdige fase van de ziekte voorkomen. Het inschatten van afstanden kan ook lastig zijn, wat leidt tot valpartijen zonder duidelijke reden. Een kenmerk is een schommelende cognitie. Er kunnen heldere, scherpe perioden zijn die dan weer opgevolgd worden door perioden van verwarring, staren in het niets en verwarde spraak. Een afwisseling in aandacht en alertheid kan een paar seconden tot een paar dagen duren.

Slaap

Ook een REM-slaap gedragsstoornis , waarbij mensen actief zijn in hun dromen (soms gewelddadig), komt veel voor bij mensen met Lewy bodies. Ook ervaren mensen met deze aandoening extreme slapeloosheid en kunnen ze daarom soms lange dutjes nemen overdag.

Sommigen ontwikkelen Parkinson’s-Achtige symptomen zoals vertraagde bewegingen, stijfheid en trillen. In bepaalde gevallen kan de ziekte ook effect hebben op de hartslag en bloeddruk.

Het wordt nog niet volledig begrepen waarom Lewy bodies in de hersenen voorkomen. Dr. Jose Bras van het Institute of Neurology, University College London (UCL) publiceerde onlangs onderzoek in the Journal of Molecular Genetics, over de genetische basis van dementie met Lewy bodies.

Onderzoek op dit gebied staat nog redelijk in de kinderschoenen.

Medicatie

Op dit moment is er geen genezing of specifieke behandeling voor dementie met Lewy bodies, maar er is medicatie die soms effectief gevonden wordt zoals cholinesteraseremmers. Sommige mensen reageren goed op Parkinson’s medicatie, vooral bij symptomen als stijfheid en rigiditeit. Maar de bijwerkingen kunnen bepaalde symptomen –zoals verwarring- verergeren. Soms schrijven artsen antipsychotica voor, vanwege de hallucinaties en wanen.

Volgens professor David Burn (Professor of Movement Disorder en Lewy Body specialist, o.a. verbonden aan Institute of Neuroscience) moet dit type medicatie over het algemeen vermeden worden, omdat ze de bewegingsproblemen verergeren. Volgens hem kan de medicatie zelfs fataal zijn, vanwege neuroleptische gevoeligheid bij meer dan 50% van de patiënten met Lewy body dementie. Alleen in sommige gevallen, wanneer gedragsproblemen echt problematisch zijn, kunnen zeer lage doses gebruikt worden. De hulp van een (psycho)therapeut, voedingsdeskundige en taal- en spraakdeskundige kan nuttig zijn.

Alle recente ontwikkelingen omtrent Parkinson’s vind je hier:

www.parkinsons.org.uk/excellencenetwork

www.alzheimer-nederland.nl/onderzoek.aspx

Share