Kankercellen vermommen zich als immuuncellen en verspreiden zich zo via lymfesysteem

kankercellen.jpg

Researchers zijn tot een belangrijke aanwijzing gekomen over de manier waarop kankercellen het lymfesysteem weten te infilteren, en zich vervolgens verder te verspreiden om nieuwe tumoren te vormen. In medisch vakblad Oncogene beschrijven immunologen van het Zweedse Karolinska Institutet hoe de kankercellen zich vermommen als witte bloedcellen, om zo toegang te krijgen tot het lymfesysteem

Secundaire tumoren

Volgens het team kan de ontdekking leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen ter preventie en/of vermindering van uitzaaiing van kanker via het lymfesysteem. Metastasen, wanneer kanker zich uitzaait naar andere delen van het lichaam, is een hoofdoorzaak van dood door kanker. Cellen maken zich los van de hoofdtumor en reizen door het lichaam om secundaire tumoren op te zetten in vitale organen, zoals de longen of lever.

Opgezette lymfeklieren: eerste teken van uitzaaiing

Het lymfesysteem is een netwerk van klieren en vaten die door het hele lichaam gaan. Het is een belangrijk deel van het immuunsysteem en helpt mee om bacteriën en andere ongewenste indringers -zoals oude of abnormale cellen- te bestrijden. Kankercellen gebruiken het lymfesysteem regelmatig om zich uit te zaaien naar andere lichaamsdelen. Bij borstkanker zijn gezwollen klieren vaak het eerste teken van metastasen en indringing in lymfevaten is meestal een betere marker dan in bloedvaten.

Zo legt J. Fuxe, professor medische biochemie en biofysica van de bovengenoemde universiteit uit:

“Het is niet duidelijk of er signalen zijn die dit sturen of dat dit gewoon toeval is. Maar in de afgelopen jaren is duidelijk geworden, dat ontsteking een factor is die metastasen kan stimuleren. Ontstekingsremmende middelen hebben een zeker remmend effect op de verspreiding van kanker.”

TGF-beta geeft kankercellen receptoren die hen door het lymfesysteem leiden

In hun studie beschrijven Fuxe en collega’s hoe een onstekingsproteïne met de naam TGF-beta (Transformerende Groei Factor bèta) kankercellen deels kan vermommen als immuuncellen. TGF-beta voorziet de oppervlakte van de kankercellen van receptoren die zich normaal gesproken alleen bij witte bloedcellen vertonen die het lymfesysteem ‘bezoeken’. De receptoren zorgen dat de kankercellen aangetrokken worden richting veranderde concentraties van een substantie die de receptoren bindt. Het resultaat is een effectieve manier om het lymfesysteem binnen te komen en te migreren naar lymfeklieren- precies zoals dit bij de  immuuncellen gebeurt.

Volgens het team onthult de bevinding een link tussen ontsteking en kanker die nog niet eerder gezien is, wat nieuw inzicht nieuwe strategieën voor behandeling geeft.

Fuxe wil onderzoeken of kankercellen ook andere kenmerken van immuuncellen aannemen om hun truuk te verbeteren, en hoe dit het proces van metastasen beïnvloedt:

“De mogelijkheid om verspreiding van kankercellen via het lymfesysteem af te remmen of te voorkomen is aantrekkelijk, omdat we dan ook de kans op metastasen naar andere organen verminderen. “

Bron:

Karolinska Instituted –

Immuno-Oncology News