Brein

Rokers die succesvol gestopt zijn hebben betere connectiviteit tussen hersendelen

Share Button

Sommige rokers lukt het om in één keer te stoppen met roken, terwijl andere hier steeds weer in falen. Uit een studie van Duke Medicine blijkt de connectiviteit in bepaalde hersendelen te bepalen of een poging succesvol is of niet.

Verbonden voor succes of niet

Rokers die daadwerkelijk kunnen stoppen, zijn waarschijnlijk beter ‘verbonden’ voor succes. Tijdens de studie van Duke Medicine onderzochten wetenschappers de MRI scans van 85 mensen, een maand voordat ze gingen stoppen met roken. Alle deelnemers stopten en de wetenschappers volgden 10 weken lang de stand van zaken. Er was een terugval bij 41 van de deelnemers. De 44 deelnemers die wel succesvol konden stoppen bleken iets gemeen te hebben. Uit de MRI scans die voor aanvang gemaakt waren was te zien hoe de synchroniciteit tussen de insula en de somatosensorische cortex beter verliep.

De insula bepaalt de drang en trek en de somatosensorische cortex is het centrum van de tast en motorische controle.

Hoofdauteur van de studie M. Addicott:

“Simpel gezegd: de insula zendt boodschappen naar andere delen van de hersenen, die vervolgens het besluit maken om de sigaret te pakken of niet.”

De insula is het deel van brein dat aan het laterale oppervlak van de grotehersenhelften ligt. Dit gedeelte is het onderwerp van veel onderzoeken die betrekking hebben op het stoppen met de rookverslaving. Het hersengedeelte is actief wanneer rokers trek in een sigaret hebben. Andere studies hebben laten zien dat rokers waarbij de insula beschadigd is, spontaan hun interesse in roken verloren.

“Er is een algemene overeenstemming in het veld dat de insula de sleutelstructuur is m.b.t. roken en dat we stopprogramma’s moeten ontwikkelen die de insula functie aanpassen. Maar op welke manieren en bij wie, dat was de vraag. Onze data geven wat meer inzicht hierin en suggereren dat we onze strategie moeten richten op de connectiviteit tussen de insula en somatosensorische cortex.”

Neurofeedback en transcraniële magnetische stimulatie zijn twee behandelingen die dit kunnen doen. Deze behandelingen worden nu toegepast om symptomen van depressie te verminderen. De onderzoekers zeggen nu een blueprint te hebben, waarmee ze de connectiviteit in het rokersbrein kunnen aanpassen, zodat deze meer lijkt op die van de succesvolle stoppers.

Bron: Neuropsychopharmacology

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.