Ziekten later in het leven door gebruik van antibiotica in kinderjaren

baby.jpg

Een nieuwe studie  heeft de link gelegd tussen antibioticagebruik bij kinderen, disbalans in de darmflora (dysbiosis) en ziekten later in het leven. Ook werd een model ontwikkeld om de ontwikkeling van de samenstelling van de darmbacteriën bij jonge kinderen te meten. De bevindingen werden gepubliceerd in Cell Host & Microbe.

Een derde van de antibiotica is overbodig

Ongeveer een kwart van alle medicatie die aan kinderen wordt voorgeschreven bestaat uit antibiotica. Geschat wordt dat een derde hiervan overbodig is. Studies hebben aangetoond dat de korte- en langetermijn effecten van antibiotica op de diversiteit en compositie van darmbacteriën (microbioom) behoorlijk uitgesproken zijn.

Disbalans

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de University of Minnesota, Biomedical Informatics and Computational Biology program). Leidend onderzoeker van deze studie, Dan Knights (afdeling Computer Science and Engineering and Biotechnology Institute) zegt: “Eerdere studies toonden de links aan tussen antibioticagebruik en disbalans in de darmflora, en ook de link tussen antibiotica en ziekten later in het leven. In het afgelopen jaar hebben we honderden studies gesynthetiseerd en een sterke relatie gevonden tussen antibioticagebruik, veranderingen in het microbioom en ziekte later in het leven.”

Gevolgen voor het immuunsysteem

Knights en zijn collega’s ontwikkelden een model om dit in kaart te brengen. In het geval van allergieën kan het gebruik van antibiotica de sleutelbacteriën uitroeien die de immuuncellen helpen te rijpen. Deze cellen zijn juist belangrijk om het immuunsysteem sterk te houden wanneer er blootstelling aan allergenen is. Zelfs als deze bacteriën weer terugkomen, blijft het immuunsysteem gebrekkig. Wat betreft obesitas: antibiotica verandert het microbioom van de darmen dusdanig, dat de hoeveelheid korte keten-vetzuren toeneemt, wat de stofwisseling negatief beïnvloedt. De onderzoekers waren ook in staat om de leeftijd van gezonde baby’s vast te stellen, door naar de ontwikkeling van hun darmbacteriën te kijken.. De bevindingen kunnen leiden tot een klinische test en tot interventies wanneer de ontwikkeling van het darm-microbioom bij kinderen door antibiotica of andere factoren achterloopt.

Bron/studie: Cell Host & Microbe

Updates 2016:

  • Pathogenen kunnen rijkelijk groeien in de darmen door antibiotica. Na een kuur is men juist vatbaarder voor infecties en darmproblemen. Antibiotica breken als eerste de goede bacteriën af, waaronder ook de bacteriën die vezels uit groenten omzetten in butyraat (boterzuur). Butyraat is nodig voor de cellen in de dikke darm, als energiebron om water op te nemen. Doordat vezels niet meer adequaat verwerkt en omgezet kunnen worden, kunnen darmcellen geen zuurstof meer absorberen. Resultaat: verhoogde zuurstofspiegels in darmlumen, wat de groei van ongewenste bacteriën stimuleert.1)
  • Antibioticagebruik versnelt de ontwikkeling van diabetes1. Langdurig of veelvuldig antibioticagebruik versnelt de ontwikkeling van diabetes1, via verstoring van de darmbacteriën. De schadelijke bacteriën genereren een immuunrespons die tot een gestimuleerde vernietiging van insulineproducerende cellen leidt. (2)
  • Antibioticagebruik bij kinderen vergroot de kans op prediabetes. Antibioticagebruik door kinderen vergroot de kans op het ontwikkelen van prediabetes wanneer zij adolescent zijn. (3)