Minder glucosepieken door meer proteïnen bij ontbijt

proteinerijk.jpg

Voor mensen met diabetes 2 is het moeilijk om hun glucosespiegel te reguleren, vooral na de maaltijd. Het eten van meer proteïnen bij het ontbijt helpt om glucosepieken te verminderen na ontbijt en lunch. Dit geldt ook voor mensen die snel een hoge bloedsuikerspiegel (hyperglykemie) hebben.

Dit is de conclusie van een studie, geleid door onderzoeker/professor J. Kanaley (University of Missouri). Kanaley: “Mensen nemen meestal aan dat de glucoserespons na elke maaltijd hetzelfde is, maar zo zit het niet helemaal. We weten dat het een verschil maakt, wanneer en wat je eet.. Als je het ontbijt overslaat, zal de glucoseresponse na de lunch enorm zijn. In onze studie zagen we dat de glucoserespons na de lunch normaal was bij degenen die ontbeten.”

Proteïnerijk ontbijt verlaagt glucosespiegel

Kanaley en haar collega’s brachten de glucose-, insuline en hormoonspiegels in kaart bij diabetes 2-patiënten. De deelnemers ontbeten ofwel proteïnerijk ofwel koolhydraatrijk. Bij de lunch aten ze proteïnen en koolhydraten in een normale hoeveelheid.

Het bleek dat een proteïnerijk ontbijt de glucosespiegel na de maaltijd verlaagt. De insulinespiegels waren licht verhoogd na de lunch, omdat het lichaam zich inspande om de bloedsuikerspiegel te reguleren.


 Gerelateerd: Goede redenen om dagelijks te ontbijten als een koning (zeker als je af wilt vallen !)


 

Eerste maaltijd cruciaal voor glycemische controle

“De eerste maaltijd van de dag is cruciaal voor het behoud van glycemische controle bij latere maaltijden. Het zet echt de toon voor de rest van de dag. Het ontbijt zet cellen aan tot het verhogen van insulineconcentraties voor de tweede maaltijd. Dit doet het lichaam goed, want het betekent dat het de glucosespiegel aan het reguleren is. Bij diabetes 2 is het belangrijk om te begrijpen hoe verschillende typen voeding een verschillend effect hebben. Om hierachter te komen, moeten patiënten steeds hun glucose meten. Ook de lichamelijke inspanning en de tijd tussen maaltijden zijn belangrijk.”

Volgens Kanaley hebben mensen met een hoge bloedsuikerspiegel baat bij de consumptie van meer proteïnen, en is het niet nodig om hiervan extreme hoeveelheden te eten.

“We adviseren 25 tot 30 gram proteïnen bij het ontbijt.”

Bron: University of Missouri