Waarom regelmatige consumptie van kool(sap) meer dan de moeite waard is

kolen.png

De kool is  -net als boerenkool, spuitjes en broccoli-  familie van de cruciferen. Groenten uit de crucifere familie staan van oudsher bekend om hun vele gezondheidsvoordelen. De doodgewone kool is de moeite waard om regelmatig op het menu te zetten, vanwege de grote hoeveelheid glucosinolaten, antioxidanten en polyfenolen die het bevat.

Klassieker

De wilde kool is waarschijnlijk rond 600 voor Christus door Keltische nomaden Europa ingebracht. In het oude Griekenland en Rome werd de kool al verbouwd en in hoog aanzien gehouden als geneesmiddel. Dus is de kool een klassieker, als voeding en als medicijn. Hoe de kool verder gecultiveerd en verspreid werd naar Noord Europa, Polen en Rusland is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat de Italianen de Savoy kool ontwikkelden. Later werd de kool veel gegeten in de armere klassen, het was goedkoop en groeide makkelijk. Daarbij heelde kool veel aandoeningen.

Recept voor koolsap, voor 4 glazen

 • 1 kleine rode kool
 • 1 á 2 selderijstengels
 • 1 á 2 komkommers

Bovenstaand recept is rijk aan nutriënten en bevat vitamine A, vitamine C, vitamine K, kalium, calcium en antioxidanten zoals betacaroteen en alfacaroteen. Dit sap bevat nauwelijks calorieën en weinig natuurlijke suikers. Vanwege de antioxidanten gaat het vrije radicalen te lijf en werkt het ontstekingsremmend, het is goed voor de maag, spijsvertering, ogen en hart.

Gezondheidsvoordelen van koolsap

 • Koolsap heeft ontstekingsremmende eigenschappen en bestrijdt artritis en andere degeneratieve ontstekingsziekten
 • Rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten die makkelijk in de bloedbaan worden opgenomen wanneer kool als sap gedronken wordt
 • Het sap is uitermate gunstig bij spijsverteringsproblemen. Het behandeld maagzweren, dankzij aminozuur glutamine. Glutamine bevordert de groei en het herstel van de darmwandcellen. Ook bevorderlijk bij het prikkelbare darmsyndroom en darmkrampen.
 • Ook bij astma en zelfs bronchitis heb je baat bij koolsap: het stimuleert het herstel van het ademhalingssysteem
 • Het immuunsysteem krijgt een boost van koolsap – mede dankzij de aanwezige glucosinolaten- en T-cellen worden gereguleerd. Het sap bevat histidine, en dit vermindert allergiesymptomen.
 • Regelmatig koolsap drinken ondersteunt de preventie van kanker. Zo laten studies zien dat koolsap de kans verkleint op borst-, prostaat-, long-, lever-, eierstok-, en darmkanker. Het sap heeft deze kwaliteit vanwege de veelheid aan polyfenolen en de eerder genoemde antioxidanten.
 • Omdat koolsap grotendeels voorkomt dat suikers en koolhydraten worden omgezet in vetten, helpt het bij gewichtsverlies.
 • Koolsap bevat calcium, natrium, magnesium en kalium en deze mineralen zijn belangrijk voor de hormoonproductie, hartslag, bloeddruk en een goede botgezondheid.
 • Zuurkoolsap werkt goed om candida infecties onder controle te houden
 • Zelfs bij gehoorverlies kan koolsap iets betekenen: neem een watje en dip dit in water dat ietwat gezout is (door zeezout). Vervolgens dip je het in koolsap en doe je het voor het slapen gaan in het oor. Het gehoor zal snel verbeteren (*mits het trommelvlies niet beschadigd is).

Behalve koolsap, is het makkelijk om kool toe te voegen aan de voeding. Zo kan je bij elke avondmaaltijd een schaaltje gesneden spitskool zetten, waarover een scheutje azijn en biologische extra virgin olijfolie is gegaan.

De voordelen van kool -niet perse als sap- gedetailleerder

 • Wanneer je kool stoomt, verlaagt deze groente het cholesterol. De vezelcomponenten binden galzuren beter wanneer de kool gestoomd is. Door dit bindingsproces worden galzuren beter uitgescheiden. Ook rauwe kool is cholesterolverlagend, maar niet in de mate als gestoomde kool.
 • Onderzoekers weten nu dat verschillende koolsoorten andere patronen van glucosinolaten hebben. Dit feit maakt dat het de moeite waard is om alle koolsoorten in je voeding te betrekken.
 • Alle kolen, maar vooral Savoy kool, zijn een goede bron van sinigrine. Sinigrine is een van de glucosinolaten die de speciale aandacht heeft bij kankeronderzoek. Sinigrine van kool wordt omgezet in allylisothiocyanaat (AITC). AITC heeft unieke kankerbestrijdende kwaliteiten en dan vooral met het oog op blaas-, darm- en prostaatkanker.
 • Alleen de kortgekookte en rauwe kool hebben deze preventieve kwaliteiten. Bij lang gekookte kool is dit niet het geval.
 • Stomen heeft de voorkeur boven koken en magnetron, ook vanwege de glucosinolaten. Slechts twee minuten magnetron vernietigt de myrosinase enzymen die nodig zijn om de glucosinolaten om te zetten in kankerbestrijdende bestanddelen.

Regelmatige koolconsumptie

Een regelmatige koolconsumptie is de moeite waard vanwege de enorme gezondheidsvoordelen. Het verdient aanbeveling om kool (en andere crucifere groenten) minimaal 2 á 3 keer per week op het menu te hebben. Eet minstens een schaaltje. Beter is nog om 4 á 5 keer per week deze groenten te eten, en dan twee schaaltjes per keer.

Koolsap maak je door de kool in stukken te snijden en dit even te laten staan voordat het gekookt wordt. Je kunt 5 eetlepels broth (bouillon) verhitten in water. Zodra het begint te koken, voeg je de kool toe en leg je de deksel op de pan. Laat het niet langer dan 5 minuten koken. Zorg voor broth van gezonde biologisch dieren.

Rode kool vs. groene kool

Groene kool wordt het meest gegeten, maar ook rode kool is de moeite waard. Rode kool heeft een robuuste smaak en zit boordeol anthocyanine polyfenolen: dit maakt dat de rode kool aanzienlijk meer beschermende fytonutriënten heeft dan de groene. Vanuit de wetenschap is er veel belangstelling voor anthocyanine polyfenolen, vanwege de ontstekingsremmende, beschermende, preventieve en helende kwaliteiten.

Een portie van 100 gram rauwe rode kool voorziet in 196.5 mg polyfenolen, waarvan 28.3 mg anthocyaninen. Bij groene kool is dit per 100 gram: 45 mg polyfenolen, waarvan 0.01 mg anthocyaninen. Ook bevat de rode kool 6 tot 8 keer zoveel vitamine C dan groene kool.

Een kop gekookte rode kool bevat:

44 calorieën, vitamine K (79%), vitamine C (69%), vitamine B6 (20%), mangaan (17%), vezels (16%), kalium (11%), koper (9%), vitamine B1 (19%), foliumzuur (9%), choline (8%), fosfor (7%), vitamine B2 (7%), selenium (6%), magnesium (6%), ijzer (6%), calcium (6%), proteïne (5%) en vitamine B3 (4%).


Andere crucifere groenten:

Bloemkool, heel gewoon: maar óók een superfood te noemen

Zuurkool: boordevol belangrijke enzymen om langer jong te blijven

 Broccoli sprouts reinigen lichaam van hoge concentraties chemicaliën

 


Bronnen

 • Cruciferous vegetable intake and cancer prevention: role of nutrigenetics. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2009 Apr;2(4):298-300. 2009
 • Inhibition of bladder cancer development by allyl isothiocyanate. Carcinogenesis. 2010 Feb;31(2):281-6. 2010.
 • Steam cooking significantly improves in vitro bile acid binding of collard greens, kale, mustard greens, broccoli, green bell pepper, and cabbage. 2008 Jun;28(6):351-7. 2008.
 • Variation of glucosinolates in vegetable crops of Brassica oleracea. J Agric Food Chem 1999 Apr;47(4):1541-8. 1999. PMID:13320.
 • Cruciferous vegetable intake is inversely associated with lung cancer risk among smokers: a case-control study. BMC Cancer 2010, 10:162. 2010