Wat je handdruk zegt over je hart

handdruk.jpg

Heb je een stevige handdruk of is je handdruk niet meer zo ferm als die ooit was? Ben je degene in de familie die altijd de potten en flessen moet openen? Deze dingen lijken onbelangrijk, maar als de kracht in je hand zwakker is dan vroeger, zou dit op een groter probleem kunnen wijzen.

Volgens een studie van Population Health Research Institute at McMaster University (Canada) kan verminderde kracht in de hand duiden op een verhoogd risico op een hartaanval, beroerte of vroegtijdig overlijden. Tijdens de studie ondergingen 140.000 mannen en vrouwen lichamelijke onderzoeken, waarbij ook de handgreep getest werd. De deelnemers werden 4 jaar gevolgd.

De data laten zien dat bij elk verlies in handkracht, het risico op overlijden -al dan niet door een aan het hart gerelateerde aandoening- stijgt (17%). Vermindering van kracht in de handgreep verhoogt het risico op een beroerte (9%) en hartaanval (7%).

De onderzoekers bekeken ook gegevens omtrent leeftijd, roken, alcoholgebruik, opleiding, lichamelijke activiteit en werk. Deze factoren maakten geen verschil in de resultaten. Hoewel het onderzoek niet tot doel had om een oorzaak en gevolg te bewijzen, was er een duidelijke link zien tussen verminderde handsterkte en een verhoogd risico op hartaandoeningen en vroegtijdig overlijden. De handdruk bleek een grotere indicator te zijn voor het voorspellen van een cardiovasculaire dood dan het meten van de bloeddruk.

Het meten van de bloeddruk is een standaard methode om het risico op een hartaandoening te testen. Dit risico is vergroot naarmate we ouder worden, vanwege verkalking en verstijving van de aderen.

Dit onderzoek laat ook de waarde zien van het jaarlijks meten van de handgreep. Ondanks dat zo’n test makkelijk, goedkoop en eenvoudig is, verwerft het belangrijke informatie over het hart.

Ook een studie die in 2011 gepubliceerd werd (Journal of Strength and Conditioning Research ) toonde het belang van de handgreep-sterkte aan; in dit geval om de totale spiersterkte en het uithoudingsvermogen te meten. Het kan zijn dat wanneer de spieren in de hand hun kracht verliezen, dit ook geldt voor alle lichaamsspieren. Ook die van het hart. Het kan ook te maken hebben met een verminderde zuurstoftoevoer naar de spieren als gevolg van een verminderde hartfunctie.

Meer analyses zijn nodig om het exacte mechanisme te kunnen bepalen.

Bron:  www.webmd.com