Meer energie begint bij schone darmen: 6 x -natuurlijke- manieren om de darmen te reinigen

Schone darmen zijn onmisbaar voor de gezondheid en een goed energieniveau. Onverteerde voedselresten, parasieten en meer factoren belemmeren levenslust en vitaliteit. Gelukkig zijn er natuurlijke (eenvoudige) manieren – bijvoorbeeld in de vorm van sap- om de darmen te reinigen, zodat je weer lekker in je vel gaat zitten.

Afvalstoffen en giffen verstoren de boel

De spijsvertering begint in de mond en eindigt bij de anus. Het vervult diverse belangrijke functies, van vertering tot het behoud van een sterk immuunsysteem. Elke onderdeel van de spijsvertering heeft zo zijn eigen functie. De spijsvertering draagt zorg voor het vervoer van voedingsstoffen naar lichaamscellen. Afvalstoffen worden gescheiden en als het goed is, ook uitgescheiden. Ook afvalstoffen en giffen die via huid en longen zijn binnengekomen worden hierbij uitgescheiden. De mate waarin de afscheiding van ongewenste stoffen en opname van voedingsstoffen plaatsvinden is afhankelijk van de stofwisseling. Spijsverteringsstoornissen komen steeds vaker voor, met als gevolg: aandoeningen van galblaas, alvleesklier en lever.

Traag werkende darmen

Traag werkende darmen hebben ook een grote impact op de gezondheid en op een ander lichaamssysteem: het lymfevatenstelsel. Eén van de functies van het lymfevatenstelsel is het afvoeren van overtollig vloeistof uit de weefsels en afvalstoffen uit de cellen. En de darmen zijn een soort van afvoerpijp; wanneer deze traag werken of er sprake van verstopping is, zul je afvalstoffen niet kwijtraken. Wanneer deze situatie lang duurt, heeft dit gevolgen voor de rest van je lichaam.

darmen

Is het nodig om de darmen een handje te helpen?

De oude Grieken vonden van wel. Hun motivatie was om het proces van zelfvergiftiging tegen te gaan: wanneer onverteerde voedselresten (zoals vlees) slijmophoping in de darmen bewerkstelligt, vindt er ook ophoping van giffen plaats. Wanneer dit door de bloedbaan circuleert, wordt het lichaam vergiftigd. Dit uit zich in vermoeidheid, hoofdpijn, gewichtstoename en een laag energieniveau. Het idee van giffen die door het lichaam heropgenomen worden klinkt logisch. Zetpillen worden gebruikt zodat stoffen snel worden opgenomen, dus waarom zouden giffen via de darmen niet ook zo snel in de bloedbaan belanden?

Lekker in je vel

Schone en goed functionerende darmen verbeteren het immuunsysteem, bevorderen gewichtsverlies, herstellen of voorkomen het lekkende darm syndroom, verminderen het risico op darmkanker en verbeteren zelfs mentale functies. Bekend is dat de juiste darmbacteriën voedselresten opruimen. Een goede darmflora is dus van groot belang, alsmede herstel hiervan. Normaalgesproken vernieuwen de darmcellen zich elke 3 dagen en voorkomt dit de opbouw van schadelijke stoffen. Wanneer dit proces verstoord is, heeft dit gevolgen.

Om de darmen te reinigen en ontgiften is het belangrijk om je te richten op verschillende sleutelgebieden:

  • Breng je darmen weer tot leven door de darmbewegingen te stimuleren
  • Zorg dat je van oude onverteerde resten af komt
  • Zorg dat je giffen en zware metalen kwijt raakt, evenals chemicaliën en medicijnresidues.
  • Optimaliseer de groei van gunstige darmbacteriën
  • Ban parasieten uit en stop candida overgroei

Hoe op weg naar schonere darmen

Water

water

Om de darmen te reinigen is het beste wat je kunt doen, veel water drinken. Drink dan in ieder geval 10 tot 12 glazen water per dag, dit geeft het lichaam de vloeistof en smering die nodig is om afval- en gifstoffen kwijt te raken. Ruim water drinken stimuleert ook de natuurlijke peristaltische bewegingen, maakt dat voeding door het spijsverteringskanaal blijft bewegen. Samen met water kun je groentesappen drinken.

Appelsap

appelazijn

(Verse) appelsap is een van de beste manieren om de darmen schoon te maken. Appelsap stimuleert de darmbewegingen, breekt giffen af en verbetert de gezondheid van de lever. Vers gemaakte appelsap geeft de beste resultaten, maar biologische appelsap uit een pak is ook prima. Begin de dag met een glas ongefilterd appelsap en drink na 30 minuten een glas water. Deze routine kun je drie dagen lang een paar keer per dag doen. Vermijdt dan zoveel mogelijk vast voedsel.

Citroensap

Over de voordelen van citroensap is al veel geschreven; zo reinigt citroensap niet alleen de darmen, maar ook de lever. De antioxidanten en vitamine C zijn bevorderlijk voor het spijsverteringssysteem. Daarbij komt nog, dat citroensap geschikt is om de darmen te reinigen. Mix een citroen, een theelepelpuntje zeezout en een beetje honing in een glas lauwwarm water. Drink dit elke morgen op een lege maag. Je merkt niet alleen dat je gelijk meer energie krijgt, maar ook dat dit een traagwerkende darm tegengaat en dat je huid gladder wordt en je als snel een betere teint krijgt. Je kunt ook twee eetlepels versgeperste citroen in een glas appelsap doen en dit drie tot vier keer per dag drinken. Dit maakt het slijm in de darm dunner.

Groentesap

Hou bewerkte en gekookte voeding even weg voor een dag of twee. Drink in plaats hiervan verse groentesappen, meerdere keren per dag. Groene groenten bevatten chlorofyl: dit is zeer geschikt om giffen af te voeren. Ook de vitaminen, mineralen, aminozuren en enzymen houden je energieniveau goed. Gebruik bij voorkeur geen kant en klare sappen, omdat de effectieve enzymen kunnen ontbreken. Je kunt het makkelijk zelf met de blender maken van wortels, bieten, spinazie (pas op: kan laxerend werken), kool en dergelijke.

Vezels

Vezels reinigen de darmen van schadelijke stoffen. Ook houden vezels de ontlasting zacht en bevorderen ze de darmbewegingen. Neem zowel onoplosbare als oplosbare vezels. Bepaalde vezels die in graanproducten en vruchten- en groentesappen zitten, kunnen een verandering veroorzaken in het microbioom van de darmen (samenstelling van darmbacteriën). Ook vezels uit supplementen blijken deze samenstelling aanzienlijk te veranderen. Wanneer met de supplementen gestopt wordt, verandert het microbioom weer terug naar het oude. Er vindt met name verandering van bacteroides en firmicutes plaats. Bacteroides en firmicutes spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van overgewicht. Darmflora van mensen met overgewicht bestaan uit minder bacteroides en meer firmicutes, dan bij slanke mensen het geval is. (hierbij is het precies andersom: meer bacteroides en meer firmicutes)   (meer info)

Yoghurt

Regelmatig yoghurt eten is een goede manier om de darmen gezond te houden. Yoghurt is probiotisch en vooral yoghurt met actieve culturen (Biogarde) introduceert gunstige darmbacteriën, die ook een goede spijsvertering bevorderen. Ook prima bij het prikkelbare darmsyndroom. De calcium herstelt de darmwand, en dit is welkom wanneer er sprake is van een lekkende darm. Daarbij pakt yoghurt ook problemen aan als winderigheid en verstopping.


Candida

In het artikel Voorkom lekkende darm, behandel een Candida infectie lees je wat je zelf kan doen tegen overgroei van candida

Lekkende darm

In het artikel Een lekkende darm: wat is het en hoe genees je het? lees je welke voeding je het beste kan nemen om een lekkende darm te herstellen

Parasieten

In het artikel ‘Buikklachten, vermoeidheid: denk eens aan deze mogelijke oorzaak (vooral bij kinderen)lees je welke parasietenbesmettingen het meest voorkomen in Nederland, en welke voeding je tegen welke parasiet kunt consumeren.

Wanneer je klachten ervaart als misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn en voedselintoleranties kan het verstandig zijn om te laten controleren op de aanwezigheid van parasieten. Via de huisarts kan je ontlasting onderzocht worden. Ook een natuurdiëtist kan vaststellen of er sprake is van darmparasieten en je hiermee verder helpen.


Share