Nieuws

Onderzoekers zetten probiotica succesvol in om leverkanker op te sporen

Share Button

Een bacterie die een signaal afgeeft zodat leverkanker gedetecteerd wordt? Dit ligt niet in de verre toekomst; onderzoekers hebben zo’n manier ontwikkeld. Leverkanker kan daadwerkelijk opgespoord worden met behulp van probiotica.

Probiotica zowel voor diagnostisering als voor behandeling van kanker

Simpele urinetest

Kankervormen zoals darm- en alvleesklierkanker zijn geneigd zich uit te zaaien naar de lever. Hoe eerder artsen de tumoren opsporen des te beter ze behandeld kunnen worden. Bio-ingenieurs modificeerden de bacteriën uit de e.coli-streng  -een doodgewone bacterie die zich ook in yoghurt bevindt-  zodat de bacteriën een signaal afgeven in het geval van een levertumor. Dit signaal kan middels een simpele urinetest gedetecteerd worden. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in Science Translational Medicine.

Eerdere studies lieten zien dat bacteriën kunnen indringen en groeien in de micro-omgeving van de tumor. Om deze reden proberen onderzoekers al jaren om een bacterie te ontwikkelen, die als middel tegen kanker gebruikt kan worden.

Onderzoekers van MIT en UCSD (Massachusetts Institute of Technology en University of California) begonnen dit idee een paar jaar geleden uit te werken. Al snel betrokken ze hierbij een concept om een bacteriële diagnose te stellen. Hun nieuwe genetisch gemodificeerde variant produceert een natuurlijk enzym – genaamd LacZ – wanneer de bacterie een tumor tegenkomt. LacZ  reageert op een molecule die bestaat uit galactose en gelinkt is aan luciferine. Luciferine is een proteïne die door vuurvliegjes geproduceerd wordt. Aangezien luciferine via de urine het lichaam verlaat, kan dit makkelijk gedetecteerd worden door middel van een eenvoudige test.

De aanvankelijke intentie van de onderzoekers was om de bacterie te ontwikkelen en te injecteren in patiënten.  In plaats hiervan onderzochten ze de mogelijkheid om de bacterie oraal toe te dienen.

“We realiseerden ons dat als we probiotica toedienen, we niet in staat zijn om de concentraties van bacteriën hoog genoeg te krijgen om tumoren overal in het lichaam te koloniseren.  In het geval van levertumoren geeft een orale dosis wel de hoogste concentratie.”

Lever het meest geschikt voor deze methode

Een diagnostische methode voor levertumoren was zo geboren. Bij testen op muismodellen met darmkanker dat uitgezaaid was naar de lever, koloniseerden de bacteriën bijna 90% van de uitzaaiingen. Er deden zich geen negatieve bijwerkingen voor.

De focus lag niet alleen op de lever omdat deze het meest geschikt is voor deze bacteriën, maar ook omdat de lever moeilijk in beeld te krijgen is met CT scanning en MRI. Dit maakt het lastig om uitzaaiingen te detecteren en een nieuwe benadering was noodzakelijk.

Middels deze methode is het mogelijk om leverturmoren op te sporen die groter zijn dan een kubieke millimeter. Wanneer bij een patiënt een darmkanker tumor verwijderd is, kan de methode ingezet worden om eventuele uitzaaiingen naar de lever tijdig op te sporen.

Het team wil probiotica zowel voor diagnostisering als voor behandeling van kanker inzetten.

Bron: MIT

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.