6 Redenen waarom het Oosterse hummus zo gezond is -en prima in een dieet past –

kikkererwten, hummus

De geschiedenis van hummus  gaat lang terug. Het waren waarschijnlijk de oude Egyptenaren die de pasta van kikkererwten voor het eerst maakten. Zij waren namelijk de eersten die kikkererwten cultiveerden. Nu vind je hummus in bijna alle supermarkten rond de wereld. Het is een snack die ook extreem voedzaam is. Maar hummus is meer dan voedzaam, het is ook nog eens erg gezond.

Hummus maak je van gekookte kikkererwten, sesam pasta (tahini), olijfolie, citroensap, zout en knoflook. Maar natuurlijk kun je ook andere kruiden toevoegen, of azijn in plaats van citroensap.

Het gebruikelijke recept is:

  •  1 blikje kikkererwten (zoutarm)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels sesam pasta
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels citroensap

Mix dit in de blender tot het romig en glad is. Peper en zout naar smaak toevoegen en eventueel peterselie, komijn, paprikapoeder en/of koriander.

Waarom is hummus gezond en past het goed in een dieet?

hummus3

Happy brein

Hummus kan je gezonder en gelukkiger maken, dankzij de aanwezig vitamine B6. B6 zorgt voor een gezonde hersenfunctie en maakt serotonine aan. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Een doorsnee volwassene (19-50 jaar) zou 1.3 mg vitamine B6 per dag binnen moeten krijgen. Een kop hummus bevat ongeveer 1 mg van deze vitamine.

 Portie proteïnen

Proteïnen zijn onmisbaar voor alle lichaamscellen. Ze zijn belangrijk voor weefselgroei, zuurstoftransport en de bestrijding van infecties. Dus als je niet genoeg proteïnen eet, kan je gezondheid te lijden hebben. Als we aan proteïnen denken, denken we vooral aan vlees en eieren. Dankzij de kikkererwten bevat een kop hummus bijna 12 gram proteïnen.

hartje

 Goed voor je hart

Hummus zorgt voor een gezond cholesterol. Zowel kikkererwten als olijfolie reguleren de cholesterolspiegel, en dit vermindert de kans op een hartaandoening. Als je trek in een snack hebt, sla dan de chips over, en neem wat hummus.

Darmreinigende vezels

Vezels ondersteunen een gezonde spijsvertering en vooral de onoplosbare vezels uit kikkererwten zijn gunstig. Dit type vezel wordt niet verteerd, maar gaat door de darmen als een bezem. De gunstige darmbacteriën gedijen goed op deze vezels. Per kop hummus krijg je zo’n 10 gram vezels binnen. Dit houdt de darmcellen gevoed en gezond, en verlaagt de kans op darmkanker. Bovendien geeft het een vol en verzadigd gevoel.

darmenblij hummus4

 Je blijft energiek

Hummus heeft een lage glycemische index en dit is met name gunstig voor mensen met diabetes2. De vertering van hummus  heeft tijd nodig en daarom ontstaan er geen bloedsuikerpieken. Je voelt je langer energiek.

Goede stofwisseling en dito afweersysteem

Hummus bevat ijzer en dit is goed voor de aanmaak van hemoglobine en dus voor de zuurstoftransport. Dit bevordert een goede stofwisseling. Ook zink is belangrijk voor een goede stofwisseling en dit zit eveneens in de kikkererwten. Behalve voor de stofwisseling zorgt zink ook voor een goed afweersysteem en voor de groei en ontwikkeling in je lichaam.

Veel voordelen in een eenvoudige pasta

Hummus is ook uitermate geschikt voor mensen die een dieet volgen. Het bevat weinig calorieën en dankzij de vezels en het verzadigde gevoel dat hummus geeft, kun je succesvol zijn in het beheersen van lekkere trek. Ook de proteïnen houden een hongergevoel langer weg. Dankzij de lage glycemische index en de langzame vertering blijven bloedsuikerpieken onder controle. Daarbij is het ook nog eens gezond (ijzer, zink en vitamine B6) en heel makkelijk te maken.

Hoe eet je het?

Het is ook heerlijk om groenten te dippen in hummus
Het is ook heerlijk om groenten te dippen in hummus

Hummus is lekker op een pitabroodje, roggebrood, stokbrood, wrap, toast en bij (gegrilde) groente.

Je kunt ook balletjes van kikkererwten maken, deze lekker kruiden en vervolgens frituren (falafel).