Alkalinewater: heeft het echt voordelen?

Wellicht heb je gehoord van alkaline water. Alkaline refereert aan de pH waarde; dit bepaalt hoe zuur of alkalisch het water is op een schaal van 0-14. Zo is bijvoorbeeld Iets met een pH waarde van 1 erg zuur. Alkalinewater heeft een hogere pH waarde dan gewoon drinkwater. Daarom geloven sommigen dat dit water de zuurgraad in je lichaam kan neutraliseren. Normaal drinkwater heeft een pH waarde van 6 tot 7, deze waarde is bij alkalinewater 8 of 9. Heeft het drinken van alkalinewater echt voordelen?

Water dat mineralen oppikt is water dat van nature alkalisch is. Er zijn bedrijven die water ionisators verkopen. Het water zou dan alkalisch gemaakt worden door een chemisch proces dat elektrolyse heet. Volgens de makers scheidt de elektriciteit de zure van de alkalische moleculen in het water.

Wat zijn de wetenschappelijke gronden?

Sommige studies waarschuwen tegen het regelmatig drinken van dit water, en het onderwerp is een beetje controversieel. Sommige gezondheidsprofessionals zijn tegen het drinken van alkalinewater, onder meer vanwege gebrek aan bewijs. Volgens de Mayo Clinic is normaal drinkwater het beste voor de meeste mensen. Toch zijn er een paar studies die wel melding maken van de voordelen van het ontzuurde water voor bepaalde aandoeningen. Volgens een studie uit 2012 helpt het drinken van water met een pH waarde van 8.8 om pepsine te deactiveren. Pepsine is het enzym dat brandend maagzuur veroorzaakt. Alkalinewater kan gunstig zijn voor mensen met een hoge bloeddruk, diabetes en een hoog cholesterol- volgens weer een andere studie.

Is het veilig?

De veiligheid is geen issue, het zijn de gezondheidsclaims die het water controversieel maken. Er is weinig wetenschappelijk bewijs om de voordelen bij gezondheidsaandoeningen te ondersteunen. Medische experts waarschuwen ervoor om niet alle marketingclaims te geloven. Het drinken van natuurlijk alkalinewater is natuurlijk veilig, omdat het natuurlijke mineralen bevat. Wanneer alkalinewater kunstmatig gemaakt wordt, zitten er minder mineralen in. Sommigen zeggen om die reden dat het drinken van alkalinewater voor mineraaltekorten kan zorgen. Dit lijkt sterk overdreven, gezien het feit dat we voor onze mineraalvoorziening niet afhankelijk zijn van water.

Zelf maken

Het is dus iets waarbij je gewoon op je eigen ervaring af moet gaan. Thuis kan je alkalinewater maken op een simpele manier. Hoewel citroensap en limesap zuur zijn, bevatten ze mineralen die de samenstelling van water veranderen. Een beetje citroen- of limesap in water maakt het water alkalischer. Het toevoegen van pH druppels is een andere manier om water alkalischer te maken. Gebruik gedestilleerd water om alkaline water te maken, want kraan- of fleswater kan andere additieven bevatten.