14 Negatieve effecten die een zittend bestaan op je lichaam heeft

Meer dan de helft van ons zit elke dag zo’n 6 uur per dag en een breder achterste is niet het enige gevolg. Te lang zitten kan korte en lange termijn gevolgen hebben op je gezondheid en lichaam en is zelfs dodelijk. Het is schadelijk van hoofd tot tenen.

1. Zwakke benen en bilspieren

Als je ze niet gebruikt, raak je ze kwijt! Door de hele dag te zitten, gebruik je niet de krachtige spieren –die je overeind houden-  van het onderste gedeelte van het lichaam. Dit leidt tot spieratrofie: verzwakking van deze spieren. Zonder sterke been- en bilspieren die je stabiel houden, loopt je lichaam gevaar op verwonding.

2. Spiermassaverlies

Bewegingswetenschappers van het Maastricht UMC+ ontdekten dat er al een behoorlijk spiermassaverlies optreedt na vijf dagen minimale inspanning. In de korte periode, die vergelijkbaar is met een gemiddelde ziekenhuisopname, verloren gezonde vrijwilligers zo’n tien procent spierkracht en 150 gram spiermassa aan één been.

3. Gewichtstoename

Door te bewegen zetten je spieren moleculen vrij zoals lipoproteïnelipase (LPL). Deze ondersteunen de verwerking van de vetten en suikers die je eet. Als je een groot gedeelte van de dag zittend doorbrengt, worden deze moleculen in mindere mate vrijgezet. Je achterwerk wordt dikker, want door alsmaar te zitten groeien de vetcellen in de billen tot 50% en zo worden billen ronder en groter. Je loopt ook het risico om een metabool syndroom te ontwikkelen, zelfs wanneer je zo nu en dan sport. Vooral mannen die dagelijks te langdurig zitten, hopen buikvet op. De buik is de gevaarlijkste plek voor vetophoping.

4. Klachten in de (onder) rug

Niet alleen de been- en bilspieren hebben te lijden onder het veelvuldige zitten, ook ontstaan er rugklachten. De spieren aan de voorkant van de dijen (heupflexoren) worden korter en de zittende positie kan je rug schaden. Vooral wanneer je in een slechte, onderuitgezakte houding zit of geen ergonomische stoel gebruikt. Een slechte zithouding geeft druk op de wervel kolomschijven en leidt op deze manier tot vroegtijdige degeneratie. Dit veroorzaakt dan weer chronische pijn. Het behoud van sterke, gezonde en veerkrachtige spieren één van de sleutels is om veroudering af te remmen.

5. Angst en depressieve klachten

De psychische effecten van langdurig zitten worden minder goed begrepen. De mentale effecten zijn reëel: angst en depressie zijn het grootst bij mensen die het meeste zitten. Dit kan komen doordat de mentale gezondheidseffecten van fitness ontbreken, wanneer men liever zit dan beweegt. Wanneer dit de oorzaak is, kan dit opgelost worden door regelmatig bewegen. Om gezond te zijn moet je – wanneer dit mogelijk is- vaker van je achterwerk afkomen.

6. Risico op kanker

Er is toenemend bewijs dat langdurig zitten het risico op bepaalde vormen van kanker verhoogt. Dit betreft long-, darm- en baarmoeder(hals)kanker. De redenen hiervoor zijn echter nog niet helemaal duidelijk.

7. Hartaandoeningen

Te lang zitten kan je hart schaden en is een potentiële risicofactor voor cardiovasculaire aandoeningen. Mannen die meer dan 23 uur per week televisie kijken, hebben maar liefst 64% meer kans op overlijden wegens een cardiovasculaire ziekte. Deze kans is een stuk kleiner, wanneer mannen niet meer dan 11 uur per week televisie kijken. Mensen die een voornamelijk zittend leven leiden hebben ook 147% meer kans op een hartaanval of beroerte.

8. Diabetes

Ook hebben mensen die veel zitten 112% meer kans op diabetes.  Zo zorgt bijvoorbeeld 5 dagen bedrust al voor een toegenomen insulineweerstand.

9. Spataderen

Ook spataderen kunnen ontstaan door een zittend leven. Bloed hoopt zich op in de benen, en hoewel spataderen onschuldig zijn, worden ze wel als ontsierend ervaren. Spataderen kunnen ook tot serieuzere aandoeningen leiden, zoals bloedstolsels.

10. Diepe veneuze trombose (DVT)

DVT is een type bloedstolsel die vaak voorkomt in de benen. Wanneer een deel van  het stolsel afbreekt, kan het de bloedtoevoer naar andere lichaamsdelen afsnijden. Dit kan gebeuren bij de longen, en longembolie veroorzaken, een aandoening die tot ernstige complicaties kan leiden. Te lang zitten, ook tijdens een reis, kan DVT veroorzaken.

11. Stijve schouders en nek

Net als met je benen, achterwerk en lage rug, hebben je schouders en nek ook te lijden van een zittend leven. Dit is vooral zo, wanneer je vaak op een pc-scherm tuurt.

12. Verandering hersenen

Zoals beweging de hersenstructuur beïnvloedt en resulteert in aanmaak van nieuwe hersencellen, beïnvloedt inactiviteit eveneens de hersenen. Het verandert namelijk de vorm van bepaalde neuronen.

13. Vroegtijdig overlijden

Dat veel zitten de kans vergroot op een hartaanval, diabetes 2, slapeloosheid, artritis en bepaalde vormen van kanker is  nog maar het topje van de ijsberg. Ernstig is dat jaren van zittend leven de kans op vroegtijdig overlijden vergroot. Je bent zelfs ontvankelijk voor deze negatieve effecten als je regelmatig sport. Onderzoek laat zien dat tijdelijke inspanning niet de schade kan compenseren die ontstaan is door het dagelijkse lange zitten.

14. Tieners: mentale ziekten

Tieners lopen een verhoogt risico op psychische ziekten, vanwege een zittend bestaan in combinatie met mediagebruik en weinig slaap. Deze combinatie van factoren kan zelfs zelfmoordgedachten, onrust en gejaagdheid, lichte depressie en depressie veroorzaken. Meisjes lopen meer risico dan jongens.


Bronnen/referenties;