Brein Nieuws

Directe link gevonden tussen immuunsysteem en brein

Share Button

Onderzoekers van de University of Virginia zeggen de directe link tussen brein en immuunsysteem gevonden te hebben. Volgens hen verandert dit compleet de manier waarop er tegen de neuro-immuun interactie wordt aangekeken. Voorheen werd dit namelijk als iets esoterisch en ondoorgrondelijks beschouwd. Terwijl er nu mechanische vragen gesteld kunnen worden. De ontdekking kan van belang zijn voor ziekten als autisme, Alzheimer en Multiple Sclerose.  Impact op MS en Alzheimer

Niet alleen is het opmerkelijk dat de lichaamssysteem-verbindende vaten zo lang ongedetecteerd bleven –en dat terwijl het lymfevatenstelsel al zo lang en intensief bestudeerd is- . Ook kan de ontdekking een grote impact hebben op verdere studie en tevens behandeling van neurologische ziekten als autisme, Alzheimer en Multiple Sclerose. Dit meldt professor Kipnis van de genoemde universiteit. Kipnis:

“In plaats van ons af te vragen: ‘hoe bestuderen we de immuunresponse van het brein?’ en ‘waarom hebben patiënten met Multiple Sclerose immuunaanvallen?’ kunnen we deze zaken nu mechanisch benaderen. Net als elk ander weefsel is ook het brein verbonden met het periferale immuunsysteem door middel van lymfevaten.” “Ik kon niet geloven dat er structuren in het lichaam zijn die we niet kennen. Ik dacht dat alles al in kaart gebracht was en dat dit soort ontdekkingen geéindigd waren rond de helft van de vorige eeuw. Maar blijkbaar is dat niet zo.”

Deze verborgen vaten werden gedetecteerd dankzij een nieuwe methode die het mogelijk maakte om de membranen razendsnel te tellen van muizenhersenen. Een vaatachtig patroon werd ontdekt in de verspreiding van de immuuncellen.

Identificatie

Volgens Kipnis zijn de vaten goed verborgen en verklaart dit waarom het zo lang heeft geduurd voordat ze geïdentificeerd werden. Ze zitten dichtbij het bloedvat, daarom kunnen ze makkelijk gemist worden. De ontdekking betekent hoogstwaarschijnlijk een fris inzicht w.b. de manier waarop brein én ziekten invloed uitoefenen op het lymfevatenstelsel.

Kipnis noemt als voorbeeld de karakteristieke Alzheimer plaques; amyloide plaques, de vorm waarin de Alzheimer eiwitten gestapeld worden. Deze begint overigens vroeger dan onderzoekers altijd dachten: namelijk zo rond het 20e jaar. Volgens Kipnis ontstaan de stapelingen, omdat ze niet efficiënt verwijderd wordend door het lymfesysteem.

Het team is gemotiveerd om te onderzoeken welke rol veroudering op de vaten heeft, omdat zichtbare veranderingen in de vaten plaatsvinden naarmate we ouder worden.

Bron: Nature

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.