Grote kans dat er poepbacteriën op je tandenborstel zitten

OEDGEZOND.INFO

Het gezamenlijk gebruik van de badkamer leidt vaak tot irritaties: van rondslingerende handdoeken tot het bekende dopje dat niet op de tube tandpasta zit. Maar er is een issue die echt onfris is: poepbacteriën op tandenborstels. Op meer dan 60% van de tandenborstels in badkamers zitten deze bacteriën- en het grootste deel hiervan is niet van jezelf!

Poepbacteriën: ook van anderen

De American Society for Microbiology presenteerde een studie, waaruit dit blijkt -na onderzoek op tandenborstels van studenten die de badkamer delen. Ook blijkt er een kans van 80% te zijn dat de poepbacteriën op je tandenborstel van anderen is.

Onderzoekster Lauren Aber:

“Je eigen poepbacteriën op je tandenborsel is niet de hoofdissue hier. Zorgwekkend zijn de faecale resten van anderen. Die bevatten bacteriën, virussen en parasieten die niet bij je eigen flora horen.“

Rondvliegende poepdeeltjes uit het toilet

De besmetting vindt plaats omdat de tandenborstels open en bloot staan. Hiermee zijn ze ook ontvankelijk voor materiaal dat uit het toilet afkomstig is, en micro-organismen van anderen. Het zijn vooral de Enterobacteriaceae en Pseudomonadaceae die de tandborstels verontreinigen. Deze bacteriën zitten in normale darmflora, maar sommige vormen kunnen ziekteverwekkend zijn.

De tandenborstels uit de studie waren afkomstig uit badkamers met veel gebruikers: elke badkamer had zo’n 9 gebruikers. Methoden om de tandenborstels te reinigen hadden geen effect, zoals afspoelen met heet water of mondwater.

Hoewel blootstelling aan open lucht de vervuiling in de hand werkt, waarschuwen de onderzoekers voor het gebruik van tandenborstelhoesjes. Deze bevorderen de verspreiding van bacteriën juist.

“Het gebruik van een tandenborstelhoesje beschermt de borstel niet voor bacteriële groei, maar creëert juist een omgeving waarin bacteriën beter kunnen groeien. De borstel moet kunnen drogen tussen de poetsbeurten door. “

Het is hygiënischer om tandenborstels niet bij elkaar te zetten en om je tandenborstel in een andere ruime dan de wc te bewaren.

Toiletdeksel sluiten

Aber’s tips voor een betere hygiëne voor m.b.t de tandenborstels liggen vrij voor de hand: gebruik niet elkaars tandenborstel, dek geen tandenborstels af, vervang ze elke 3 á 4 maanden en spoel ze af. (Hoewel de laatste tip niet bleek te werken) Minder voor de hand ligt het, om elke keer na toiletgebruik de klep te sluiten. Óf om je tandenborstel niet in dezelfde ruimte te zetten als waar de wc zich bevindt.

Meer dan 10 miljoen bacteriën op een tandenborstel

Dat de tandenborstel vol bacteriën zit, is niet onbekend. Vorig jaar meldde de University of Manchester dat er maar liefst meer dan 10 miljoen bacteriën op kunnen zitten. Volgens tandheelkundigen kunnen in een ongepoetste mond net zo veel bacteriën zitten als op de vieze vloer van een badkamer. Bij ongesloten toiletdeksels kunnen poepdeeltjes zich verspreiden en op je tandenborstel terechtkomen. Wanneer de borstel op de grond valt, komen er ook bacteriën op die via de voeten op de vloer gekomen zijn.

www.dentallabnetwork.com

www.manchester.ac.uk

Share