Gewichtsverlies en betere stemming: helpt dit supplement wel echt?

OEDGEZOND.INFO

Garcinia cambogia, ook bekend als malabar tamarinde, wordt aangeprijsd als wondermiddel om extra kilo’s kwijt te raken. Ook zou deze tropische vrucht de stemming verbeteren. Heeft een supplement met de vrucht echt de kwaliteiten om de lichamelijke en mentale gezondheid te verbeteren?

Betere stemming

De vrucht groeit in India, Myanmar and Indonesië en bevat hydroxycitric zuur (HCA). Van HCA is bekend dat dit het serotonineniveau verhoogt. (1) Serotonine is een neurotransmitter die de stemming verbetert, het seksuele verlangen bevordert en sociaal gedrag verbetert. Het verbetert ook de eetlust. Een laag serotonineniveau wordt gelinkt met depressie en angst. Wanneer het niveau stijgt, verbetert de stemming en studies op diermodellen laten zien dat HCA dit doet.

Hydroxycitric zuur wordt uit de vrucht gewonnen en de stof zelf is veilig om te consumeren. Maar de winning en bewerking van de stof, om het in een supplement te doen houdt toch wat risico in.

Er zijn geen noemenswaardige studies die getest hebben of garcinia cambogia of HCA supplementen bijvoorbeeld depressie verminderen. Wel hebben sommige studies laten zien dat HCA het serotonineniveau doet stijgen bij labdieren. (2)

Er is dus minimaal onderzoek naar gedaan om te kunnen stellen dat dit supplement stemmingsstoornissen vermindert.

Gewichtsverlies

De resultaten zijn niet indrukwekkend. Er zijn studies die melden dat garcinia cambogia niet tot gewichts- en vetverlies leidde bij mensen met overgewicht (3).  Ook is er onderzoek waarbij hoge doses getest werden op ratten. Het goede nieuws was dat de ratten gewicht verloren, maar er was ook slecht nieuws: de hoge doses deed hun testikels krimpen en veroorzaakten toxiciteit. (4)  Een studie meldt ietwat gewichtsverlies, maar dan alleen wanneer garcinia cambogia in combinatie met gymnema sylvestre (5). Dat geeft slechts een glansje hoop. Obesity publiceerde een review waarin gemeld werd dat mensen door garcinia cambogia 2 pond meer verloren dan mensen die het niet namen. (6)

Ergogenische ondersteuning

HCA-supplementen zouden ook de trainingsprestaties verbeteren, maar ook hier zijn de bewijzen miniem. Hoewel een Koreaanse studie meldt dat HCA vetzuren in energie omzet (7) en volgens een Japanse studie verbetert regelmatige consumptie van HCA de ademhaling, bij muizen (8). Deze resultaten zijn nog niet bevestigd door onderzoek op mensen.

Veiligheid

Onderstaande informatie is afkomstig van WebMD

Insuline

Garcinia cambogia zou het voor je lichaam makkelijker kunnen maken om glucose te gebruiken. Muizen die een supplement met de vrucht namen hadden lagere insulinespiegels. Om deze reden zijn diabetici geïnteresseerd in deze suppletie. Toch kan je insulinespiegel gevaarlijk laag worden, wanneer je garcinia cambogia combineert met medicatie.

Cholesterol

Volgens sommig ondezoek verbetert garcinia cambogia . de cholesterolspiegel, verlaagt het de vetspiegel in het bloed en LDL (het zogenaamde slechte cholesterol). Maar ook in combinatie met cholesterolmedicatie kan het negatief werken.

In het algemeen kunnen de bijwerkingen zijn:

 • Duizeligheid
 • Droge mond
 • Hoofdpijn
 • Diarree of maagklachten

In 2009 waarschuwde de Food and Drug Administration (de Amerikaanse voedsel- en waren autoriteit) voor het gebruik van garcinia cambogia in verband met serieuze leverproblemen. Aangezien het betreffende supplement ook andere stoffen bevatte, was het niet duidelijk of de klachten aan G.C. te wijten waren. Volgens het ene onderzoek is het veilig voor de lever, en volgens het andere weer niet.

Garcinia cambogia kan beter niet gebruikt worden bij bloedarmoede, zwangerschap, borstvoeding, nier- en leveraandoeningen, en niet in combinatie met de volgende medicatie

 • Astma en allergie
 • Diabetes
 • Psychische stoornissen
 • Cholesterolverlagers
 • Bloedverdunners

 1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12349913
 2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11758650
 3. www.jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=188147
 4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15680676
 5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3748738/
 6.  www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3010674/
 7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15915661
 8. www.jn.nutrition.org/content/130/12/2990.full