Gistextract: is dit zo onschuldig?

Gistextract is een smaakversterker en wordt gemaakt van hetzelfde gist uit brood en bier. Het extract wordt in vele voedingsproducten gevonden. Wat is het en wat doet het met je gezondheid? Hoe zit het met gistextract en MSG (E621) en hoe kunnen glutamaten die van nature in voeding zitten, slecht voor je zijn? Is er een ordinaire hetze tegen gistextract en MSG?

Gist

Soepen, sauzen, diepvriesmaaltijden, sandwich spread, zoute snacks; ze bevatten allemaal gistextract. Het wordt gemaakt door suiker aan gist toe te voegen in een warme omgeving. Terwijl de gist rijst, worden de celwanden zachter. Dan gaat het in een centrifuge en worden de losse celwanden weggeklopt. Er zijn 2 soorten gistextract: geautolyseerd en gehydroliseerd. Bij beide soorten worden de celwanden weggeworpen en wordt de inhoud van de cellen gecombineerd. Bij geautolyseerd gist worden de enzymen gebruikt om de proteïnen af te breken. Bij gehydrolyseerd gist worden deze enzymen aan de gist toegevoegd. Gist extract kan in de vorm van een dikke gel of vochtig poeder zijn.

Glutamaten zijn toch van nature aanwezig in sommige voeding?

De meeste fabrikanten vermelden gistextract gewoon op het etiket. Soms wordt het vermeld als natuurlijke smaakversterker of additief. Gistextract bevat natuurlijke glutamaten, maar deze zijn minder aanwezig dan MSG (mononatriumglutamaat/monosodiumglutamaat). MSG brengt de smaak naar boven en gistextract geeft zijn eigen smaak. De glutamaten in gistextract zitten van nature in veel voedingsproducten. Soms worden toegevoegd aan voeding.

Het omstreden MSG, E-621 wordt op het etiket steeds meer vervangen door de benaming ‘gistextract’. Het onderscheid tussen die twee wordt dus steeds lastiger te maken.

Controversie

Omdat glutamaten van nature in voeding aanwezig zijn, begrijpen mensen niet altijd waarom er zo veel te doen is om MSG en het is dan ook een controversieel onderwerp. De MSG die wordt toegevoegd aan voeding, is niet altijd MSG in de natuurlijke vorm. De gebruikte bacteriën zijn meestal genetisch gemanipuleerd. Ook wordt glutaminezuur chemisch omgevormd tot MSG, en dit maakt de MGS kunstmatig en niet natuuridentiek. Chemische MSG is niet te onderscheiden van natuurlijke, maar veroorzaakt in vrije vorm veelal negatieve reacties.

Klachten

Hoewel het vaak een kleine hoeveelheid gistextract betreft dat aan producten toegevoegd is, ervaren mensen soms verschijnselen die zich ook voordoen wanneer ze iets met MSG gegeten hebben, zoals huiduitslag en hoofdpijn.

Het blijft alleen niet altijd bij hoofdpijn en huiduitslag, omdat E621 neurotoxisch is: het is giftig voor het zenuwstelsel en schadelijk voor hersenen en kan leiden tot woedeaanvallen, schizofrenie, apathie, persoonlijkheidsveranderingen en gedragsstoornissen, zo waarschuwt onder andere biochemiste dr. Reid. Zij stelt dat stelt dat niet alleen autisme, maar ook andere neurologische- en ontwikkelingsstoornissen te maken hebben met de inname van glutamaat

Brits onderzoeksjournaliste Joanna Blythman meldt in haar boek De Donkerste Geheimen van de Voedingsindustrie: “Gistextract is een zegen voor fabrikanten, omdat het een gezond imago heeft en men denkt dat het rijk is aan vitamine B. Minder bekend is het feit dat gistextract een hoge hoeveelheid van het aminozuur glutamaat (MSG, Ve tsin, E951) bevat, één van de meest te vermijden additieven.”

Een kleine hoeveelheid maakt de kans op een reactie klein, het probleem is echter dat het in veel producten zit. Dus dagelijks krijgen we hier in zijn totaliteit toch veel van binnen.