Waarom het ontstekingsremmende basilicum zo gezond is

Basilicum is een veelgebruikt kruid in de keuken en hoort bij de mintfamilie. De familie van dit koningskruid staat bekend vanwege de nutriëntrijke heilzame kruiden, zoals ook oregano en rozemarijn. Basilicum is natuurlijk om smaak toe te voegen aan tal van gerechten, maar wat velen zal verrassen zijn de vele gezondheidsvoordelen die dit kruid te bieden heeft. Zo staat het bijvoorbeeld in sommige culturen bekend als immuun versterkend. Ook bestrijdt het kruid effectief schimmels, gisten, ongewenste bacteriën en andere ziekteverwekkers.

Als extract en essentiële olie is het heilzaam voor vele gezondheidsklachten. Al met al is het een van de belangrijkste medische kruiden.

Sterke werking essentiële oliën

Het gebruik van essentiële oliën kan zweverig lijken en essentiële oliën worden dan ook veelal onderschat. Dat het gebruik van dit type oliën effectief voor de gezondheid kan zijn, blijkt uit het onderzoek dat in 2012 in het gerenommeerde medisch vakblad Molecules verscheen. Molecules maakte melding van het feit dat bepaalde essentiële oliën (10 stuks) kankercellen doden; sommige oliën doden meer dan 90% van de cellen bij bepaalde kankervormen.

Een Duitse studie van dit jaar –niet minder baanbrekend- gaf nieuwe details bloot over het mechanisme achter dit beschermende effect. In de Duitse studie bleek citrusgeur door levercellen gedetecteerd te worden, wat de hoeveelheid calcium in de cellen verhoogt en de groei remt van kankercellen in de lever. Dit werd dit jaar gepubliceerd in Archives of Biochemistry and Biophysics.

Ontstekingsremmend en antibacterieel

Deze citruselementen zijn ook aanwezig in basilicum (citronella, citral, limonen en terpineol). Wist je dat er maar liefst 35 verschillende soorten basilicum zijn? De basicilumplant is er in alle maten en soorten, maar het koningskruid is het meest onderzocht. Het is vooral het koningskruid dat van oudsher bekend staat vanwege zijn krachtige heilzame eigenschappen. Minstens 6 essentiële oliën bevatten koningskruid. De wetenschappelijke namen van dit kruid zijn Ocimum sanctum L. en Ocimum tenuiflorum L. Het is ontstekingsremmend, antibacterieel, en bovendien een krachtig adaptogen (m.a.w.: het helpt het lichaam om met stress om te gaan en ziekten te bestrijden.)

In oude documentatie van volksgeneeskunde wordt melding gemaakt van de geneeskrachtige werking van basilicum, en dan met name in Zuidoost Azië en India. In India is koningskruid heilig en noemen ze het ’tulsi’. Het wordt in meer dan verschillende 300 Oosterse geneeswijzen gebruikt in verschillende vormen.

Wat zijn de bewezen gezondheidsvoordelen van basilicum?

 • Het is ontstekingsremmend
 • Het is een antioxidant
 • Bestrijdt kanker
 • Natuurlijke pijnbestrijder
 • Vermindert koorts
 • Voorkomt diabetes
 • Beschermt de lever
 • Beschermt de bloedvaten
 • Stressreducerend
 • Versterkt het immuunsysteem

Tegen indringers

Basilicum bevat antioxidantrijke essentiële oliën die waterafstotend zijn. Dit betekent dat ze niet oplossen in water en dat ze vluchtig genoeg zijn om zich door de lucht te verspreiden en via de poriën in onze huid. De vluchtigheid van basilicum geven het kruid de smaak en geur, en ook de helende effecten.

Kruiden als basilicum bevatten bestanddelen van essentiële oliën, omdat dit de plant helpen om zich tegen indringers te verdedigen (insecten, bacteriën). Wanneer we deze beschermende oliën binnenkrijgen, ervaren we ongeveer hetzelfde: een boost van het immuunsysteem en bescherming tegen ziekte.

Als vers kruid in recepten wordt het Italiaanse basilicum wordt het meest gebruikt. Ook deze heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat het vol antioxidanten, magnesium en vitaminen zit. Het extract wordt ook gebruikt in parfums, huishoudproducten en mondverzorgingsproducten. De bekendste eigenschappen van basilicum zijn de antibacteriële en antimicrobiële; bacteriën en ziektekiemen worden op een afstand gehouden.

Een halve kop vers gehakte basilicum (ongeveer 8 eetlepels) bevat circa:

 • 2 calorieën
 • Geen vet, proteïnen, suiker of vezels
 • 56 mg vitamine A (24%)
 • 88 mg vitamine K (108%)
 • 0.24 mg mangaan (12%)
 • 4 mg vitamine C (8%)
 • IJzer: per 100 gram, 3.17  mg (40%)

Kiezen en bewaren

Vaak wordt basilicum in een pot gezet, en worden de bladeren vers geplukt voor direct gebruik. Wanneer je basilicum koopt, kies dan liever de verse in plaats van de gedroogde. De verse basilicum bevat de essentiële oliën en is superieur qua kwaliteit en smaak. De bladeren mogen geen donkere plekken hebben of geel zijn. Gedroogde basilicum kan verminderde concentraties essentiële oliën bevatten. Bewaar verse basilicum in de koelkast. De gedroogde vorm doe je in een box en zet je op een koele, donkere en droge plaats. Het blijft dan 6 maanden vers.


In het volgende artikel, 10 Bewezen gezondheidsvoordelen van basilicum, alles over de  pluspunten van basilicum voor de gezondheid