10 bewezen gezondheidsvoordelen van basilicum

OEDGEZOND.INFO

Het bekende keukenkruid basilicum heeft verrassend veel gezondheidsvoordelen. Het versterkt het immuunsysteem en bestrijdt effectief schimmels, gisten, ongewenste bacteriën en andere ziekteverwekkers. De pluspunten zijn legio: basilicum helpt bij de omkering van een vette lever, is ontstekingsremmend, een natuurlijke pijnbestrijder, vermindert koorts en stress, is een antioxidant, voorkomt diabetes. We zetten alle pluspunten op een rijtje.


Dit artikel is een vervolg van

 

Waarom het ontstekingsremmende basilicum zo gezond is


1. Antioxidanten

Slechts een van de vele pluspunten van essentiële olie van basilicum is de capaciteit om de schade door vrije radicalen tegen te gaan, terwijl de DNA structuur en cellen beschermd worden. Het bevat belangrijke wateroplosbare flavonoïden, die de witte bloedcellen beschermen. Deze witte bloedcellen zijn belangrijk voor het immuunsysteem evenals de cellulaire structuren waarin DNA is opgeslagen. De antioxidanten uit het koningskruid belemmeren dat chromosomen veranderd worden, en zo voorkomen ze ook dat er celmutaties en groei van kankercellen ontstaat. Oxidatieve stress binnen het lichaam als gevolg van voedings- en milieugiffen wordt door het kruid bestreden. Dit vertraagt ook de effecten van veroudering. (1)

2. Ontstekingsremmend

Basilicum bevat essentiële oliën, waaronder eugenol, citronel en linalool. Deze stoffen weerhouden ontstekingsbevorderende enzymen, waardoor ontstekingen geweerd of verminderd worden. Ontsteking is de wortel van veel ziekten. (2)

3. Voorkomt uitzaaiingen en bevordert apoptose

Nutrition and Cancer publiceerde studies waaruit blijkt dat de fytochemicaliën uit basilicum op een natuurlijke manier kanker voorkomen– die ontstaan is door chemische stoffen-. Hieronder valt huid-, lever-, mond- en longkanker. (3) Basilicum vermeerdert dan ook nog de antioxidantenactiviteit, verandert genexpressies positief en bevordert apoptose van de kankercellen (sterfte van kwaadaardige cellen). Ook voorkomt het uitzaaiingen van kankertumoren. (4) Bij dierstudies bewees het koningskruid bescherming te bieden tegen kanker en sterfte, terwijl het gelijktijdig gezond weefsel en cellen selectief beschermt van de negatieve effecten van chemotherapie en radiotherapie. (5) (6) (7)

4. Heeft antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen

Een ander pluspunt van essentiële olie van basilicum is dat het bescherming biedt tegen groei van schadelijke bacteriën. Basilicum heeft zelfs bewezen effectief te zijn tegen bacteriestrengen die niet door antibiotica kunnen worden uitgeroeid. (8) Toen onderzoekers van een Poolse universiteit de antibacteriële activiteit van basilicumolie testten tegen de E. coli-bacterie en andere krachtige bacteriën -die verzameld werden van zieke geïnfecteerde patiënten-, bleek dat basilicum hun groei effectief afremde. Rozemarijnolie deed dit overigens ook. (9) De conclusie van deze onderzoekers was dat basilicumolie en andere antibacteriële oliën antibiotica resistente ziekteverwekkers en infecties bestrijdt.

Essentiële olie van basilicum blijkt ook de antimicrobiële activiteit af te remmen bij een breed scala aan bacteriën, gisten, schimmels en virussen. (10) Je kunt het dus ook goed gebruiken tegen candida-overgroei en verschillende vormen van huidirritaties.

5. Bestrijdt stress en vermindert symptomen van depressie

Basilicum heeft ook de sterke kwaliteit om als natuurlijk adaptogen te werken; het helpt het lichaam om zich aan te passen aan stress en om de negatieve effecten ervan te normaliseren. Bijvoorbeeld, toen onderzoekers de antistress-kwaliteiten van verse basilicum op gestreste konijnen testten, zagen ze een aanzienlijke verbetering in het stressniveau na basilicumgebruik. De konijnen kregen een maand lang twee gram verse basilicumbladeren en dit verbeterde hun cardiovasculaire toestand en ademhaling. Ook werd een duidelijke stabiliteit gezien in de bloedsuikerspiegels van de diertjes, terwijl de antioxidant-activiteit sterk verhoogd was. (11)

Koningskruid heeft ook pluspunten voor hen die aan stemmingswisselingen en –stoornissen leiden, inclusief depressieve symptomen en angst. Het heeft een positieve impact op de hersenfunctie binnen de adrenale cortex en stimuleert de specifieke neurotransmitters die de juiste hormonen aansturen, die verantwoordelijk zijn voor onze stemming, energie en geluksgevoel. (12)

6. Goed voor de cardiovasculaire gezondheid

Omdat basilicum antioxidanten bevat en de werking van ontstekingsbevorderende enzymen remt, ondersteunt het de ontspanning van de spieren die de samentrekking en ontspanning van bloedvaten reguleren. Dit zorgt voor niet alleen voor een bloeddruk die in balans is, maar voorkomt ook de gevaarlijke ophoping van bloedplaatjes en samenklonteringen binnen de bloedvaten.

Basilicum remt ook de vrijzetting van ontstekingsbevorderende cytokinen en proteïnen die van cel tot cel worden afgescheiden met als doel het verdedigingssysteem van het lichaam in staat van paraatheid te zetten. Wanneer dit laatste voor langere tijd gebeurt, komt het lichaam in de ontstekingsmodus. Dit levert stress op voor de organen, vermindert de bloedcirculatie, hormoonregulatie en cognitieve processen.

Wat betreft de hartgezondheid, kan dankzij ontsteking vette plak opgehoopt worden in de bloedvaten. Dit verhoogt de kans op een hartaanval of beroerte.

7. Ondersteunt de leverfunctie en helpt het lichaam te ontgiften

Journal of Medicinal Food publiceerde een studie waaruit  bleek dat wanneer ziekelijke ratten 5 dagen lang basilicum extract kregen, dit de aanmaak van ontgiftende enzymen bevorderde. Ook was de antioxidantenspiegel hoger en verminderde de vetophoping in de lever. Basilicum blijkt dus nuttig ter voorkoming en/of omkering van het vette lever syndroom en andere aandoeningen van de lever. (13) (14) (15)

8. Alkaliseert het lichaam en verbetert de spijsvertering

Door chronische verzuring van ons lichaam zijn we ontvankelijk voor ziekten en ontstekingen. Een correct pH-balans van ons lichaam maakt dat we ons energiek en vitaal voelen, een kostbaar goed. Basilicum ondersteunt een normale zuurbalans van ons lichaam en herstelt de pH-balans. Dit verbetert op zijn beurt weer de spijsvertering en het immuunsysteem, gunstige darmbacteriën kunnen floreren terwijl de schadelijke het veld ruimen.

Ook fijn is dat basilicum een opgezette buik en winderigheid vermindert evenals het vasthouden van teveel vocht. Het wekt de eetlust op, en zorgt er ook voor dat maagpijn en maagzuur zo goed als tot het verleden behoren. (16) (17) En last maar zeker niet least: basilicum kan aanwezige parasieten en wormen doden. (18)

9. Werkt als een natuurlijk afrodisium

Het koningskruid is in Italië al eeuwen het symbool van de liefde. Van het aroma wordt namelijk gedacht dat het zorgt voor een toegenomen libido en opgewondenheid. Waarschijnlijk gebeurt dit doordat het kruid de bloedcirculatie en energie stimuleert. Voor velen toch het proberen waard.

10. Beschermt tegen diabetes en metabool syndroom

Extract van het kruid brengt de glucosespiegel in balans en in combinatie met het ontstekingsremmende effect beschermt het dan ook tegen de ontwikkeling van diabetes en andere stofwisselingsstoornissen. Essentiële olie van basilicum verlagen het cholesterol en de vetspiegel in het bloed; diabetespatiënten zijn eerder geneigd verhogingen hierin te ontwikkelen. (19) (20)

Toen onderzoekers van een Indiase universiteit de effecten van basilicum op de glucosespiegel en het cholesterol onderzochten bij mensen in een dubbel blind klinisch onderzoek, bleek dat het kruid voor aanzienlijke verbeteringen zorgde. Het koningskruid kan dus een veilige en nuttige weg zijn om diabetes en complicaties onder controle te houden. (21)