Wat zijn de tekenen van een bijnieruitputting?

De bijnieren spelen een belangrijke rol in het lichaam en scheiden meer dan 50 hormonen af, waaronder cortisol, DHEA, progesteron, testosteron en epinefrine. Ze zijn om deze reden verantwoordelijk voor de vele functies die we nodig hebben om vitaal en gezond te blijven en bepalen vetopslag, vocht- en elektrolytenbalans en energieniveau. Bijnieruitputting is het syndroom van deze eeuw. Wat zijn de oorzaken en tekenen van een bijnieruitputting?

Adrenaline, noradrenaline en cortisol

De locatie van de bijnieren is op de nieren, bovenop een vetlaag. We hebben er twee, en elke bijnier bestaat uit de schors (cortex, buitenkant) en het merg (de kern, medulla). Belangrijke hormonen die door de bijnierschors worden geproduceerd zijn cortisol, androgenen en aldosteron. Dit zijn steroïden. De cathecholaminen die door het bijniermerg geproduceerd werken als neurotransmitters: zo zijn er noradrenaline en dopamine die werken als neurotransmitters en als hormonen in de bloedsomloop. Adrenaline is ook voornamelijk een neurotransmitter en wordt ook gevonden in het bloed.

Een hormoon in het bijzonder – cortisol of te wel het ‘stresshormoon’- is zeer belangrijk om in balans te blijven. Ook beschermt cortisol onze cellen.

Teveel vs. te weinig cortisol

Cortisol beschermt de kracht van ons immuunsysteem. Teveel van dit hormoon verzwakt het immuunsysteem, waardoor we ontvankelijker zijn voor infecties en kanker. Te weinig cortisol leidt tot een overactief immuunsysteem en auto immuunziekten. Het hormoon normaliseert ook de bloedsuikerspiegel en regelt de bloeddruk en elektrolytenbalans. De bijnieren maken adrenaline aan, maar zijn de eerste organen die negatief beïnvloedt worden door intense of lange periodes van stress. Het probleem met stressoren is dat ze opstapelen. Hun impact stapelt zich in het lichaam en na verloop van tijd kunnen de bijnieren dit niet meer aan. Bijnieruitputting is het gevolg. In principe was bijnieruitputting zeldzaam, maar tegenwoordig is het steeds meer gewoon. Gebrek aan ontspanning en leefstijlfactoren zoals roken, slaaptekort, slechte eetgewoonten en overmatig cafeïnegebruik en de blootstelling aan omgevings- en voedingsgiffen plegen allemaal een aanslag op deze kleine organen.

Bijnieruitputting moet niet verward worden met Addison’s, omdat bij Addison’s de bijnieren totaal niet functioneren en deze ziekte vaak veroorzaakt wordt door auto immuniteit. Bijnieruitputting wordt voornamelijk veroorzaakt door stress in combinatie met ophoping van gifstoffen, verborgen infecties, hormonale disbalans en zelfs voedingstekorten.

Tekenen van bijnieruitputting zijn onder andere:

 • Angst en lichte depressie
 • Allergie (meerdere)
 • Apathie en gebrek aan energie
 • Moeite om de dagelijkse taken uit te voeren
 • Verminderd vermogen om met stress om te gaan
 • Lage bloedsuikerspiegel
 • Onverklaarbaar haarverlies
 • Afwisselend diarree en verstopping
 • Lage lichaamstemperatuur
 • Hartkloppingen
 • Droge en dunne huid

Het vermogen om met stress om te gaan –lichamelijke en emotionele- is het fundament van overleving. Ons lichaam heeft een complete serie ‘stressmanagement’-systemen en het controlecentrum wordt gevormd door de bijnieren. Het vermogen om met stress om te gaan en bestand te zijn tegen infecties verslechtert, wanneer deze organen disfunctioneel worden.

Stress in allerlei soorten en maten

Omgeving

Er zijn veel bronnen van excessieve stress. Giffen en gebrek aan voedingsstoffen zijn de lichamelijke oorzaken. Een andere grote bron is mentale, emotionele en geestelijke stress. Ook infecties kunnen een rol spelen. De stressfactoren zijn eigenlijk eindeloos, want dan is er nog werkdruk, elektromagnetische vervuiling en lawaai. Mobieltjes, tv’s, elektronica, magnetron en pc’s geven straling af die schadelijk voor ons lichaam is.

Voeding

Hierbij komt nog dat veel mensen vandaag de dag reële tekorten hebben aan essentiële nutriënten, zoals de vitaminen B, vitamine A, C en E. En qua mineralen is het niet veel beter: er zijn tekorten aan magnesium, zink en andere sporenelementen. In tijden van stress is de behoefte aan voedingsstoffen nog groter. Bewerkte koolhydraten putten de bijnieren trouwens ook uit, en voeding die eiwitarm is eveneens. Het standaard Westerse dieet bevat veel bewerkte koolhydraten, suiker en weinig kwaliteitsvet, micronutriënten en proteïnen.

Chronische infecties

Chronische infecties hebben vaker hun oorsprong in geïnfecteerd tandvlees of tanden dan men denkt, hoewel ze overal gelokaliseerd kunnen zijn. Ze dragen enorm bij aan de giftige lading in ons lichaam. Infecties veroorzaken ook ontsteking en stress.  Een oorzaak waar vaak overheen gekeken wordt is een darminfectie. Zo’n infectie kan aanwezig zijn zonder duidelijke symptomen. Een giardia-besmetting (parasiet), bacteriële overgroei in de darmen, schimmel dysbiose en een h. pylori infectie zijn er maar een paar die kunnen bijdragen aan een disfunctie van de bijnieren.

Koffie, suiker en alcohol en andere stimulanten

Stimulanten zoals koffie, alcohol en suiker beschadigen de bijnieren doordat ze zorgen voor de afscheiding van extra stresshormonen en adrenaline en naar verloop van tijd komt het lichaam de noodzakelijke neurotransmitters tekort.

Emoties

Minder voor de hand liggende stimulanten zijn boosheid, woede, meningsverschillen, haat, onvergevingsgezindheid, harde muziek, slecht nieuws en zelfs gewelddadige films. Dan zijn er nog de activiteiten die als stimulanten werken, zoals risicosporten. Dit soort sporten geven een tijdelijke ‘high’, maar na een poos verzwakt dit de bijnieren en kan dit tot bijnieruitputting leiden.

Onbeheerste emoties werken als giftige emoties. Een paar voorbeelden: piekeren en angst. Loslaten is hier het toverwoord.  Het zijn met name de nerveuze types die ontvankelijk zijn voor adrenale uitputting. Meditatie en/of gebed zetten kalmerende neurotransmitters vrij en halen het lichaam uit de ‘vecht of vlucht’- modus.  Onderzoek toont dat je niet geoefend hoeft te zijn in mediteren en dat de positieve impact al vrij snel plaatsvindt.

De stressoren op een rij:

 • Emoties
 • Chronische ziekte
 • Chronische infecties
 • Chronische pijn
 • Depressie
 • Blootstelling aan giffen
 • Glutenintolerantie
 • Overmatig sporten
 • Slechte opname van voeding en slechte vertering
 • Operatie
 • Slaapgebrek
 • Te veel koffie, suiker of alcohol
 • Bewerkte voeding
 • Geïnfecteerd tandvlees, wortelkanaalontsteking en gebitsproblemen

Hier is een simpele vragenlijst, zodat je kan inschatten of je eventueel bijnieruitputting hebt.

 1. Vind je het moeilijk om ’s morgens wakker te worden? Stel je opstaan nog even uit door een aantal keren op de snooze knop te drukken?
 2. Heb je ’s morgens koffie nodig om op gang te komen?
 3. Ben je de laatste tijd aangekomen, met name rond de buik?
 4. Heb je het gevoel dat je elke verkoudheid en griep die rondgaat krijgt, dat je immuunsysteem niet helemaal lekker werkt?
 5. Heb je meer moeite met stress en druk dan normaal gesproken het geval is?
 6. Heb je geen interesse meer in sex?
 7. Voel je je regelmatig licht in het hoofd, wanneer je snel opstaat?
 8. Heb je problemen met je geheugen of mist in je hoofd?
 9. Voel je je met name moe in de ochtend en tussen 15.00 uur en 17.00 uur?
 10. Wil je vaak snacken of eten om een normale bloedsuikerspiegel te krijgen?
 11. Heb je trek in zoute voeding?
 12. Als je een vrouw bent, heb je last van PMS? Als je een man bent: heb je minder uithoudingsvermogen, energie en heb je minder kracht in je spieren?
 13. Heb je vaak last in het bovenste gedeelte van je rug en je nek, zonder reden?
 14. Merk je verbetering in bovenstaande symptomen, wanneer er minder stress is (bijvoorbeeld op vakantie).

Als je meer dan 10 vragen met ja beantwoord hebt, kan er sprake zijn van bijnieruitputting.


Binnenkort op GoedGezond:

Bijnieruitputting natuurlijk behandelen: voedingstips en leefstijltips