Compulsief overeten: door gebrek aan zelfbeheersing of door verslavende voeding

Veelvoorkomende stellingen over overgewicht zijn: ‘Overgewicht komt gewoon doorgebrek aan wilskracht, elk pondje gaat door het mondje. Gewoon minder eten en meer bewegen.’ Deze stellingen falen in veel gevallen, omdat ons lichaam compenserende verdedigingsmechanismen heeft tegen gewichtsverlies: wanneer we op dieet zijn neemt het energieniveau af, terwijl de eetlust toeneemt.

Niet compulsief overeten is lastig tegenwoordig

Natuurlijk komen de meesten van ons aan, wanneer we teveel eten en te weinig bewegen, maar er is meer aan de hand. Koolhydraten met een hoge glycemische index (zoals toegevoegde suikers, granen en zetmelen) werken op de nucleus accumbent –het verslavingscentrum in de hersenen- en bevorderen het compulsief overeten van bewerkte voeding met een hoge glycemische index.

De stofwisseling wordt gereguleerd door veel andere functies: de samenstelling van voeding, het microbioom in de darmen, blootstelling aan giffen, infecties, allergenen, nutriëntenstatus, mitochondriale disfunctie en een disbalans van hormonen en neurotransmitters.

Hoewel caloriebeperking voor sommigen mensen wel werkt, kan dit ook stofwisselingsverstoringen in de hand werken en op de lange termijn juist leiden tot overeten.


Een betere stelling zou dus zijn: “Slechte kwaliteit van voeding, niet de calorieën, leidt tot overgewicht en obesitas.”


Niet alle calorieën zijn gelijk

Niet alle calorieën zijn gelijk en voeding is meer dan calorieën. Ze zijn feitelijk de informatie die de genetische expressie programmeert en de stofwisselingsstatus verandert. Een veelgehoorde klacht is dat diëten niet werken. Wanneer je dit ervaart, kan dit komen omdat je dieet zich niet richt op de factoren die overmatige calorieconsumptie aansturen: zoals de lichamelijke verslaving aan geraffineerde koolhydraten en suiker. Zo is suiker bijvoorbeeld 8x meer verslavend dan cocaïne. (1)

Suiker verslavend en gevaarlijk

Hoofd van de Amsterdamse gezondheidsdienst, Paul van der Velpen, is het hiermee eens. In Natural News vertelde hij in 2013: “Suiker is de meest gevaarlijke en verslavende stof van de moderne tijd en moet er veel meer gedaan worden in het belang van de volksgezondheid om de mensen bewust te maken van de enorme schade die deze alomtegenwoordige drug veroorzaakt. Het gebruik van suiker zou moeten worden ontmoedigd, en gebruikers ervan zouden zich bewust moeten zijn van de enorme gevaren die zij lopen.”

Reumatoloog Richard Verheesen stelde het nog heftiger: “Suiker is voor de gezondheid gevaarlijker dan wijn en sigaretten, de overheden moeten nu duurzaam ingrijpen in onze maatschappij, anders sterft de mensheid uit.” (2)

Compulsief overeten staat gelijk aan een drugsverslaving

Onderzoek onthult ook een overeenkomst tussen cocaïne- en suikerverslaving. Beide smaken zoet en drugs als cocaïne stimuleren de vrijzetting van dopamine in het striatum ventrale, het beloningscentrum dat stoffen produceert die leiden tot positieve gevoelens. Kruistolerantie (gewenning voor een stof die leidt tot verminderde werkzaamheid van andere stoffen) en afhankelijkheid worden zowel gezien bij suiker consumptie als bij drugs. Dit houdt in dat er steeds meer nodig is om het gewenste effect te krijgen. Dit is niet alleen bij suiker het geval. Uit een studie onder ratten, gaven de ratten de voorkeur aan saccharine boven cocaïne. (3) Bij een andere studie gaven ze de voorkeur aan sucrose boven cocaïne en heroïne. En zelfs Oreo koekjes doen de ‘trick’ beter op het beloningscentrum dan drugs. (4)

Vicieuze cirkel

Visceraal vet (vet rond de organen) is ‘hongerig’ en stuurt compulsief eetgedrag aan. Deze viscerale vetcellen zijn actief en zuigen als het ware brandstof uit je bloedbaan, dit maakt dat je nog meer wilt eten. Ze scheiden hormonen en cytokinen af die gewichtstoename en ontsteking bevorderen.

Hormonen die door de viscerale vetcellen afgescheiden worden: adiponectine, insuline, leptine en MSH. Wanneer dit uit balans is, heeft dit veel gevolgen.

 • Adiponectine is een eiwit die in de vetellen wordt aangemaakt. Het komt via de bloedbaan in de gewrichten terecht, en beschermt tegen slijtage. Een beetje vet kan dus geen kwaad, maar het moet wel in balans zijn.
 • Insuline regelt de glucose-stofwisseling, en speelt een rol bij de vetstofwisseling.
 • Leptine speelt ook een rol bij de de stofwisseling en vetopslag en voorkomt dat je eindeloos dooreet.
 • MSH wordt in de hersenen in de hersenen afgegeven en beïnvloedt eveneens de eetlust en daarbij de seksuele opwinding

Cytokinen die de viscerale vetcellen afscheiden: IL-6, TNF-alfa en andere ontstekingsbevorderende moleculen.

In antwoord op voeding met een hoge glycemische index komt insuline vrij, wat meer ontsteking creëert en een stofwisseling die obesitas in de hand werkt, plus: er wordt meer visceraal vet opgeslagen en de vicieuze cirkel is compleet.

De samenstelling van voeding is belangrijker dan calorieën

 • In een grote Europese studie werd gewichtsverlies bereikt en behouden, door meer eiwitten te consumeren en de glycemische index van voeding te verlagen. (5) Een andere studie toont hoe voeding met een lage glycemische index dat vet- en proteïnerijker is, de stofwisseling en het energieniveau verhoogt. (6)
 • Muizen die voeding met een hoge glycemische index kregen, hadden na 9 weken bijna twee keer zo veel lichaamsvet dan muizen die het tegenovergestelde aten. (7)
 • Mice fed high-GI diet had almost twice the body fat of those on the low-GI diet after 9 weeks.
 • Atleten op een ketogenisch, vetrijk diet presteerden beter en waren minder moe (8)

Dus, makkelijk: gewoon geen suiker en zoetstoffen?

Zo eenvoudig is het helaas niet, omdat er veel verborgen suikers zijn. Om maar niet te spreken over het verslavende Ve-tsin (E-621, mononatriumglutamaat) dat ook bijna overal inzit. Pizza’s zijn het meest verslavend, vanwege de suikers en meestal ook ve-tsin. Alleen al de tomatenaus bevat meer suiker dan een paar Oreo’s. We schrokken de pizza dan ook graag naar binnen. Extreem verslavend zijn ook de chips, koekjes en het ijs. Komkommers zijn het minst verslavend, op de voet gevolgd door wortelen en bonen. (10)


Meer voeding die funest is: 7x (verborgen) voeding die funest is voor stofwisseling en afvalproces


Niet alleen leidt dit type voeding tot overgewicht, maar ook tot cardiovasculaire ziekten, leveraandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes en Alzheimer. Het verandert de hersenen op dezelfde manier als bij een drugsverslaving. (11)De bloedsuikerpieken worden gevolgd door insulinepieken en deze disbalans maakt vooral de buik dik. En je wilt nog meer zoetigheid en junkfood. Het afkicken van bijvoorbeeld een suikerverslaving duurt 6 weken, en de ontwenningsverschijnselen zijn niet mis: eveneens idem als bij een drugsverslaving. Maar de resultaten zijn verbluffend: de bloeddruk daalt, diabetes verdwijnt, obesitas verdwijnt en de stemming en slaap verbeteren. (12)

Wat doe je voor een optimale gezondheid en gewicht?

Deze voedingstips komen erg overeen met de voedingstips om een bijnieruitputting te herstellen. Kwaliteitsvoeding is essentieel, voeding met een lage glycemische index, veel micronutriënten en fytonutriënten en met veel vezels. Eet een regenboog van kleuren in je voeding. Kies bij voorkeur biologisch, en wat vlees betreft: van grasgevoerde dieren. Vis moet gezond zijn. Bessen en appels hebben een lage glycemische index. Vermijdt alle bewerkte voeding: wanneer hete meer dan 3 tot 4 ingrediënten bevat, koop het dan niet. Vermijdt ook zetmeelrijke voeding en witte rijst. Als je gevoelig voor gluten bent, elimineer ze dan. Vermijdt ook alle bewerkte granen, gehydrogeneerde vetten en transvetten. Je kan beter biologische boter van grasgevoerde dieren nemen, kokosolie, olijfolie, avocado en andere gezonde vetten. GMO voeding zoals soja, maïs en koolzaadolie kun je beter laten en het is niet moeilijk om hier alternatieven voor te vinden. Gooi ontbijtgranen en crackers de deur uit.

 1. www.diabetichealthclinic.org/sugar-8-times-addictive-cocaine-dr-mark-hyman-cnn/
 2. www.myjour.com/a/katholiek-nieuwsblad/de-stiekeme-sloper
 3. www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0000698
 4. www.forbes.com/fdc/welcome_mjx.shtml
 5. www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1007137
 6. www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0058172
 7. www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(04)16937-7
 8. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237850
 9. www.indiaenvironmentportal.org.in/files/file/Unsweetened%20Truths%20About%20Sugar
 10. www.huffingtonpost.com/2015/02/23/food-addiction_n_6709756.html?utm_hp_ref=healthy-living
 11. www.drugabuse.gov/publications/media-guide/science-drug-abuse-addiction-basics
 12. www.kctv5.com/story/28177898/the-other-white-poison-sugar-as-addictive-as-cocaine-study-says#ixzz3SkNF6Igp