Dagelijkse consumptie van frisdrank -maar ook vruchtensap- verhoogt kans op vette lever

Niet alleen de dagelijkse consumptie van frisdrank met suiker, maar ook de consumptie van vruchtendrank, verhoogt de kans op het ontwikkelen van het vette lever syndroom.  

Dagelijkse consumptie

Om tot deze conclusie te komen werden de data van 2500 mannen en vrouwen bestudeerd in een studie, die gepubliceerd is in medisch vakblad Journal of Hepatology.  De onderzoekers zagen dat de kans op het ontwikkelen van het vette lever syndroom vaker voorkwam bij mensen die dagelijks een consumptie met suiker dronken. Uit metingen van de hoeveelheid vet in de lever bleek dat het daar aanwezige vet verband hield met het drinken van cola en andere koolzuurhoudende dranken waaronder ook fruitdrank, limonade. Ook bij vruchtendrank zonder koolzuur deed dit effect zich voor.

Ook verband met andere chronische aandoeningen

Leider van het onderzoek, dr. Jiantao Ma: “Onze studie bevestigt het groeiende bewijs, dat het drinken van consumpties met suiker in verband staat met het vette lever syndroom en andere chronische aandoeningen, zoals diabetes en cardiovasculaire ziekten.” Het verband bleef bestaan, ongeacht leeftijd, geslacht, BMI, calorie-inname, roken en alcoholgebruik. Er bleek geen verband te zijn tussen een vette lever en light cola.

Bron: Journal of Hepatology

Wel verband tussen light drank en vette lever

Het afwezige verband tussen een vette lever en light frisdrank in deze studie is apart, omdat uit andere studies blijkt dat dit verband zeker aanwezig is. Zoals in het onderzoek van het Israëlische Ziv Medical Center. Daaruit bleek juist dat elke frisdrank en light frisdrank het risico op het vette lever syndroom vergroot. De aanwezige zoetstoffen, waaronder aspartaam, leiden tot insuline weerstand en een vette lever. Veel studies melden de schadelijke effecten van aspartaam op de lever en de algehele gezondheid. Uit een Spaanse studie (Universiteit van Barcelona) bleek zelfs dat zelfs kleine doses aspartaam voor een formaldehydeophoping in de lever zorgt. Deze ophoping bindt vervolgens proteïnemoleculen en kan voor genetische schade zorgen.

Zie ook


Gerelateerd:

 

Een vette lever: vetstapeling in lever is omkeerbaar

Beweging vermindert vetopslag in lever, ongeacht frequentie en intensiteit