Geschreeuw van ouders eist zware tol van tieners

Het opvoeden van tieners is een ware uitdaging voor veel ouders. Ouders vallen dikwijls over hun traagheid, gebrek aan plannen en gebrek aan normale communicatie. Soms is het moeilijk om niet verbaal tegen ze uit te vallen. Wanneer dit uitvallen een ingesleten patroon is geworden, is het toch belangrijk om te switchen naar de weg van geduld en kalmte. Want geschreeuw van ouders eist een zware tol van tieners.

Agressie leidt tot agressie

Het kan weleens ergerlijk zijn: dat normale communicatie met je tiener onmogelijk lijkt. Soms verlies je het geduld en ga je tot schreeuwen over. Wanneer schreeuwen en uitvallen tegen elkaar een patroon is geworden, is het toch verstandig om terug te gaan naar de weg van kalmte en geduld; de stress van een regelmatig familieconflict, van geschreeuw tot slaan, eist zijn tol van het tienerbrein. Ouders verergeren de situatie wanneer ze zich niet kunnen beheersen. Agressie leidt bovendien tot agressie. Het verslechtert de ouder-kind band en maakt tieners ongevoelig voor de gevoelens van hun ouder(s). Dit zet ouders en tieners in een vicieuze cirkel.

Tiener sluit zich af

Onderzoekers van de University of Southern California onderzochten het effect van familieconflicten op het tienerbrein. Hun verwachting was dat het tienerbrein tijdens geruzie zou gonzen van activiteit.. Verrassend genoeg lieten de hersenen precies het tegenovergestelde zien:  de tiener die op agressie was voorbereid had zich juist afgesloten in de hersengedeelten die verantwoordelijk zijn voor emotieverwerking.

Hersengedeelten minder actief

“Als kinderen opgroeien in families waar agressie is, zien we een verschil in de manier waarop emotieverwerking plaatsvindt. Die hersengedeelten zijn minder actief, op momenten dat de ouders agressief zijn. De tiener gaat zich zelf steeds meer agressief naar de ouder toe gedragen”,  aldus assistant professor D. Saxbe van USC.

De onderzoekers zagen een opvallend patroon: de tieners die het minst emotioneel reageerden, waren de kinderen met de meest agressieve ouders. Twee jaar later bleken deze tieners agressiever naar hun ouders toe te zijn.

Ook wanneer er geen lichamelijke aanvaringen plaatsvinden, laat de stress van agressie in de opvoeding littekens na. Als gevolg hiervan kunnen tieners die opgegroeien in een conflictsfeer, zich tegen hun ouders keren. Input kan dezelfde output hebben.

Je tiener kwijtraken

“De bevindingen helpen ons om de kenmerken in de hersenen te identificeren, die staan voor de overdracht van agressie van generatie op generatie. Ze zeggen ook veel over de rol van emotieverwerking en empathie bij agressief gedrag.”

De onderzoekers volgden 21 tieners, afkomstig uit gezinnen waar een of beide ouders in verschillende gradaties agressief waren en die de agressie naar elkaar en de kinderen uitten.

In het eerste deel van de studie werden video-opnamen gemaakt van de 15-jarigen, tijdens discussies met hun ouders. Twee jaar later kregen de tieners de opnamen van de conflicten en discussies te zien. Ze vroegen de tieners om zich in de schoenen van de ouder(s) te verplaatsen en zich hun gevoelens voor te stellen. De tieners bleken zich hier grotendeels voor afgesloten te hebben. Volgens de onderzoekers staat deze afsluiting nauw in verband met de agressieve benadering van de ouders in het verleden. Het leidt tot onverschilligheid, wat verharding is.

Er zijn nog wat andere interpretaties die de onderzoekers geven voor deze afsluiting:

“Het kan betekenen dat ze de knop uitzetten en een gebrek aan motivatie hebben om zich te verbinden met de emoties van de ouders. Het lijkt er ook op dat ze zich hebben aangepast aan de langdurige agressie, door het emotionele gedeelte van het brein te deactiveren m.b.t. de ouders.”

Zelfbescherming

Als dat het geval is, bevestigt de studie de “attenuation hypothesis”: kinderen die opgroeien in een stressvolle familie, schakelen vermijdings- en terugtrekgedrag in om zichzelf te beschermen. Agressie kan leiden tot agressie, maar Saxbe waarschuwt ervoor om niet te generaliseren.

De studie is van de University of Southern California en gepubliceerd in Development and Psychopathology