Teveel serotonine -en niet te weinig- bij mensen met een sociale angststoornis

Eerdere studies deden onderzoekers geloven dat mensen met een sociale angststoornis/sociale fobie een te laag serotonineniveau hebben. Een nieuwe studie laat echter het tegenovergestelde zien: hoe meer serotonine er geproduceerd wordt, des te angstiger mensen met een sociale angst worden.

Niet te weinig serotonine is het probleem, maar teveel

Veel mensen zijn angstig, wanneer ze voor een publiek moeten spreken of in sociale situaties verkeren met anderen. Als de angst een onvermogen is, wordt er gesproken van een angststoornis.

Een sociale fobie wordt meestal behandeld door SSRI’s (antidepressiva; selectieve serotonine-heropnameremmers). Een SSRI verandert de hoeveelheid serotonine in de hersenen. Gebaseerd op eerdere studies, werd aangenomen dat mensen met een sociale angststoornis te weinig van de stof aanmaken en dat een SSRI de hoeveelheid beschikbare serotonine verhoogt.

Echter, JAMA Psychiatry heeft een studie van de Uppsala Universiteit (Zweden) gepubliceerd, waaruit juist het tegenovergestelde blijkt. Niet te weinig serotonine is het probleem voor mensen met een sociale fobie, maar teveel.

Het onderzoeksteam, geleid door prof. M. Frederikson en prof. T. Furmark, gebruikt een PET camera en speciale opsporingsapparatuur om de chemische signaal transmissie door serotonine in de hersenen te meten. In het angstcentrum van het brein (amygdala) van mensen met een sociale fobie werd te veel serotonine aangemaakt. Een zenuwcel –die signalen zendt en hierbij de neurotransmitter gebruikt- zet de stof eerst vrij in de ruimte tussen de zenuwcellen. Het zenuwsignaal stijgt, wanneer de neurotransmitter zichzelf aan de celreceptor hecht. Vervolgens wordt de stof vrijgezet van de receptor en naar de orginele cel teruggepompt.

“Niet alleen maken mensen met een sociale fobie meer serotonine aan dan mensen zonder de stoornis, ze pompen ook meer serotonine terug. We denken dat dit gebeurt ter compensatie van de overtollige serotonine die actief is in de overdrachtssignalen.”

Meer activiteit in de amygdala (angstcentrum v.d. hersenen)

De ontdekking is een grote stap voorwaarts w.b. de identificatie van veranderingen in de boodschappers van het brein bij mensen met angstklachten. Eerder onderzoek liet zien dat de zenuwactiviteit in de amygdala groter is bij een sociale fobie en dat het angstcentrum van de hersenen dus overgevoelig is bij deze mensen. De nieuwe bevindingen indiceren dat een teveel aan serotonine deel uitmaakt van de onderliggende reden.

Eindconclusie van de onderzoekers:

“Serotonine kan angst doen toenemen en niet verminderen, zoals eerder werd aangenomen.”

Bron: JAMA Psychiatry