Vet en suiker veranderen darmbacteriën- wat leidt tot verlies van cognitieve functies

Zowel suiker- als vetrijke voeding verandert de darmbacteriën en leidt vervolgens tot een aanzienlijk verlies van cognitieve flexibiliteit (aanpassingsvermogen bij veranderingen). Bij suikerrijke voeding komt er ook nog een verminderd leervermogen bij.

Suiker en vet eveneens gelinkt met verandering van darmmicrobioom

Dat is de conclusie van een onderzoek van de Oregon State University (OSU). Dit effect was het grootst bij suikerrijke voeding. Bij te veel suiker komt er ook nog een verminderd leervermogen bij plus een verslechterd kort termijn geheugen.

De bevindingen komen overeen met die van andere studies over de impact van vet en suiker op de cognitieve functie en het gedrag, maar hier komt bij dat sommige van deze problemen eveneens gelinkt kunnen worden aan een verandering van het microbioom in de darmen.

Het waren labmuizen die verschillende diëten en testen ondergingen. De veranderingen in hun mentale en lichamelijke functies werden nauwlettend gemonitord, net als de impact op verschillende bacterietypen. Het onderzoek is gepubliceerd in Neuroscience en werd ondersteund door de Microbiology Foundation en de National Science Foundation.

OSU professor Kathy Magnusson:

“Het wordt in toenemende mate duidelijker dat onze darmbacteriën communiceren met ons brein. Bacteriën zetten bestanddelen vrij die handelen als neurotransmitters, ze stimuleren de gevoelszenuwcellen van het immuunsysteem en ze sturen een breed scala van biologische functies aan.”

Muizen zijn uitermate goede studiemodellen die relevant voor mensen zijn, zegt Magnusson, op onderwerpen zoals veroudering, ruimtelijk inzicht, obesitas en andere zaken.

Er waren slechts 4 weken voor nodig

Slechts 4 weken suiker- en vetrijk eten zorgde al voor een teloorgang van de mentale en lichamelijke functies van de muizen.

“De achteruitgang van de cognitieve flexibiliteit was behoorlijk sterk. Stel je maar eens voor, dat je via een hele bekende weg naar huis rijdt, je zou de weg wel kunnen dromen. Op een dag is de weg gesloten en je moet een nieuwe weg zien te vinden.”

“Een persoon die goed cognitief flexibel is, zou zich onmiddellijk aanpassen en bepalen wat de volgende beste route naar huis is. Ook zou zo’n persoon zich de volgende dag met weinig problemen dezelfde route herinneren. Met een verminderde cognitieve flexibiliteit kan het een lange, trage en stressvolle weg naar huis worden.”

De studie werd op jonge muizen gedaan, zei Magnusson. De diertjes zouden normaal gesproken een gezond biologisch systeem hebben, dat hen beter in staat zou stellen om de pathologische invloeden vanuit het microbioom te weerstaan.

Magnusson:

“De bevindingen zijn naar alle waarschijnlijkheid nog uitgesprokener bij oudere dieren of mensen met een verstoord  intestinaal systeem.”

“We weten al een poos dat te vet en te suikerrijk eten schadelijk is. Nu blijkt dat vet- en suikerrijke voeding ook je bacteriële systemen verandert en dat is nog een bijkomende reden waarom dit type voeding niet goed voor je is. Het is niet alleen de voeding die je hersenen negatief beïnvloedt, maar de interactie tussen voeding en de microbiële veranderingen.

bron: www.oregonstate.edu