Welke probiotica bij reizigersdiarree en andere darmklachten?

De levende ‘goede’ bacteriën die in bepaalde voeding aanwezig zijn -en ook via supplementen te verkrijgen-  zijn een effectief middel naar een betere gezondheid. Nu de vakantie voor de deur staat, duiken reizigersdiarree en andere akelige darmproblemen wellicht ook weer op. Welk probioticatype kun je hier het beste voor nemen?

De probiotische bacteriën vallen in de categorie ‘goede bacteriën’ en dringen de ‘slechte’ bacteriën terug. Ze helpen bij de spijsvertering en zorgen ervoor dat je lichaam de juiste nutriënten goed absorbeert.

S. boulardii, gist die als probioticum functioneert

Bij reizigersdiarree wordt de Saccharomyces boulardii, of S. boulardii, aanbevolen. Het is eigenlijk de enige probiotica die geen bacterietype is, maar een gist die als een probioticum functioneert. S. boulardii reguleert de darmen en beschermt ze tegen ziekteverwekkers en andere ongewenste stoffen die de darmwand beschadigen. Ook moduleert dit vriendelijke gist meerdere aspecten van het immuunsysteem.

Boulardii behandelt en voorkomt een aantal gastrointestinale problemen, waaronder diarree. Darmproblemen ontstaan vaak door antibiotica, die de samenstelling van darmbacteriën flink uit balans halen. Diarree stopt meestal na een of twee dagen, maar soms leidt het tot colitis of Clostridium difficile (C. difficile). Studies laten zien dat het gebruik van S. boulardii naast je antibiotica diarree kan voorkomen.

Geschiedenis van S. boulardii

Het verhaal van de S. boulardii gaat terug naar de jaren 20 van de vorige eeuw, toen de Fransen Indochina koloniseerden. Veel voeding dat uit het koele West Europese klimaat afkomstig was, kon niet in de warme Aziatische temperaturen geproduceerd worden, zoals wijn. Het gist dat in Frankrijk gebruikt werd om druiven te fermenteren deed het niet goed in Indochina. Een Franse microbioloog, Henri Boulard, zorgt een nieuwe giststreng die tegen de hitte kon en zo kwam hij gist tegen met ongekende beschermende kwaliteiten. Boulard werd in Indochina ook regelmatig getroffen door diarree vanwege vervuilde voeding en drinkwater. Hij zag dat de lokale bevolking geen last had van diarree, door het drinken van een thee gemaakt van de lychee-schillen en De microbioloog slaagde erin een speciale giststreng te isoleren en noemde dit naar zichzelf: S. boulardii. Het gist werd eerst in Europa ontwikkeld om gastrointestinale weerstand op te bouwen. Het is een van de meest zorgvuldig onderzochte probioticaproducten.

Reizigersdiarree en andere klachten

  • Het is ook een goede methode om reizigersdiarree te voorkomen of behandelen. Ook is het preventief tegen diarree, bij zieke patiënten die een verhoogd risico op diarree hebben.
  • Positieve resultaten werden ook gezien, toen het gist werd ingezet om acute en aanhoudende diarree te behandelen bij kinderen, en bij diarree die in verband staat met het HIV virus.
  • Het gist helpt ook bij andere aandoeningen, zoals lactoseintolerantie, en kan ingezet worden bij acné, vaginale schimmelinfecties, te hoog cholesterol, koortslip en andere zweren. Mensen met het prikkelbare darmsyndroom en met de ziekte van Crohn ervaren een betere levenskwaliteit dankzij de S. boulardii.

Hoe neem je het?

S.boulardii wordt meestal in tabletvorm genomen, en de dosis is afhankelijk van de behoefte. Bij diarree door antibiotica hebben onderzoekers 4 dagelijkse doses van 250-500 mg getest. Bij C. difficile werd 4 x daags 1 gram getest.

Hoewel er niet echt bijwerkingen zijn, is overleg met de arts raadzaam in geval van zwangerschap, borstvoeding of bij een gistallergie.

Probiotische voeding is: zuurkool, kefir, kombucha, kimchi, miso en natuurlijk yoghurt (bijvoorbeeld Biogarde).

Andere probiotica die helpen bij darmproblemen:

(diarree, buikpijn, opgezette buik)

  • L. rhamnosus GG
  • L. casei
  • S. thermophilus
  • L. acidophilus

Referenties

Isolation of Saccharomyces cerevisiae Strains from Different Food Matrices and their Preliminary Selection for a Potential Use as Probiotics, J. Appl. Microbiol. 105 (6): 1919–1928 (2008).

Saccharomyces boulardii in Childhood, Eur. J. Pediatr. 168 (3), 253–265 (2009).

Review Article: Yeast as Probiotics: Saccharomyces boulardii, Aliment. Pharmacol. Ther. 26 (6), 767–778 (2007).

Saccharomyces boulardii Inhibits Inflammatory Bowel Disease by Trapping T-Cells in Mesenteric Lymph Nodes,” Gastroenterol. 131 (6), 1812–1825 (2006). “The Pervasive Effects of an Antibiotic on the Human Gut” PLoS Biol. 6 (11), e280 (2008).