De ontstekingsremmende sjalot en ui als veelzijdige natuurlijke remedie

OEDGEZOND.INFO

Wist je dat de sjalot al duizenden jaren gebruikt wordt als natuurlijke remedie voor tal van aandoeningen? De sjalot past in veel gerechten, en gefruit en gekookt is de smaak zoeter dan van een ui. Hij komt uit de look familie en heet ook wel eslook of Allium ascalonicum. Hij heeft veel te bieden voor de gezondheid. Zo is hij samen met de ui onder andere immmuunversterkend, ontstekingsremmend en een goede ondersteuning bij diabetes en gewichtsbeheersing. Geschiedenis in een notendop

Sjalotten worden van oudsher gebruikt om hun milde en zoete smaak in de Indiase, Aziatische, Franse en Mediterrane keuken. Oorspronkelijk komen ze uit centraal of zuidelijk Azië en zijn van daaruit richting India en Middellandse Zee gegaan. De allium oschaninii (grauwe sjalot) komt uit Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië en Afghanistan. De naam sjalot schijnt afgeleid te zijn van de stad Ashkelon, die sinds 10.000 v Chr bestaat. In Azië werd de Allium ascalonicum ook gebruikt om ontsteking te verminderen, bij spierpijn en het vasthouden van vocht. Verder vermindert dit uiensoort allergieën en werkt  het ontgiftend.

Ontstekingsremmende eigenschappen en anti-allergeen

Sjalotten bevatten meer flavonoïden en fenol antioxidanten dan de meeste andere uiensoorten. Dit maakt het een van de betere ontstekingswerende voeding om de schade door vrije radicalen diverse chronische ziekten te bestrijden. De zwavelbestanddelen (allyl propyl disulfide) en flavonoïden zoals quercetine geven de sjalot zijn helende kwaliteiten. Deze bestanddelen zitten ook in de gewone ui en in knoflook.

Volgens een gepubliceerd rapport in de Indian Journal of Experimental Biology, bestaan de beschermende zwavelbestanddelen in uien en knoflook vooral uit cysteine sulfoxiden. (1) Deze werken prima samen met de verteringsenzymen. Ze worden goed opgenomen en tijdens dit proces produceren ze thiosulfinaten en polysulfiden. Dit zijn waardevolle bestanddelen en ze zitten ook in ui- en knoflookolie. Vanwege de hoeveelheid sulfoxiden heeft olie van de sjalot (en ook van andere uien) antidiabetische, antibiotische, cholesterolverlagende, fibrinolytische en andere biologische werkingen. Deze oliën houden de bloedsuikerspiegel onder controle, voorkomen insulineweerstand, bestrijden bacteriële en virale infecties en voorkomen de vorming van bloedproppen.

Andere studies tonen dat de sjalot en zijn verwante familie ontstekingswerend is en antimicrobiële kwaliteiten heeft die gunstig zijn voor de huid, bloedvaten, spijsverteringsorganen en spierweefsel.


Wat zit er nog meer in sjalotten?

Per 100 gram/ADH%

Calorieën: 72

Vitaminen:

A: 35%, C: 13%, B6: 26.5%, B3: 1.5%, B5: 6%

Mineralen:

Magnesium: 5%, mangaan: 13%, kalium; 7%, ijzer: 15%, zink: 4%, koper: 10%, calcium: 4%


Sjalotten en andere uisoorten werken remmend op vetzuur synthese

Medisch journaal Asian Pacific Journal of Cancer Prevention publiceerde in 2012 een onderzoek waaruit bleek dat de ethylacetaat extracten (EEOs) in sjalotten en andere uien de potentie hebben om de vetzuur synthese van dierlijke vetten te remmen, wat dan weer de groei van kankercellen remt. (2) De mogelijkheid om apoptose op te wekken (zelfvernietiging van schadelijke cellen) is goed onderzocht bij uisoorten. Dit blijkt vooral voor te komen bij de meest voorkomende vormen van kanker, zoals borst-, maag- en darmkanker.

In een Nederlandse studie die in 1986 startte, werden 120.852 mannen en vrouwen gevolgd in de leeftijd van 55 tot 69 jaar. Er werd een omgekeerde associatie gevonden tussen uiconsumptie en maagkanker. Andere studies maken melding van hetzelfde. (3)

De antioxidanten bevorderen de gezondheid van het hart

De antioxidanten in uien, waaronder allicine en quercetine, worden beschouwd als bloeddrukverlagend. Allicine is een redelijk uniek bestanddeel, maar deze tranentrekkende stof wordt gevonden in knoflook, sjalotten en andere uien.

Allicine beschermt het cardiovasculaire systeem, zo meldde het Department of Applied Biology at Hong Kong Polytechnic University in 2013. Dit gebeurt door verbetering van antioxidantenstatus en de verlaging van de hoeveelheid reactieve zuurstofdeeltjes. Ook wordt de productie van glutathion (belangrijkste bouwstof voor het immuunsysteem) gestimuleerd. (4)

Glutathion wordt vaak een meester antioxidant genoemd en staat bekend om de krachtige herstellende eigenschappen. Allicine bestanddelen remmen ook een bepaalde reductase enzyme die in de lever gemaakt wordt, om cholesterol te produceren. De bestanddelen bevorderen de circulatie en verwijden bloedvaten, wat ze tot een natuurlijke remedie maakt om de bloeddruk te verlagen. Uien kunnen ook artherosclerose voorkomen en bestrijden ontstekingen, die vaak de aanzet zijn tot hartaandoeningen en beroerten.

Sjalotten om obesitas te bestrijden

Volgens sommige studies onderdrukkken de EEOs de vetophoping en kunnen ze zo mogelijk obesitas voorkomen. Aangezien obesitas in verband staat met hartaandoeningen, diabetes en kanker (obesitaspatiënten hebben hierop een verhoogd risico), kunnen uien nuttig zijn om gewichtstoename en aan obesitas gerelateerde problemen te voorkomen.

Ui en sjalot: natuurlijke histamineremmers

Wat kan een sjalot doen bij allergieën? Best veel, gezien de resultaten van meerdere studies. Deze laten veelbelovende anti-allergene effecten  zien. Deze effecten zijn de danken aan het feit dat sjalotten en uien als een histamineremmer werken.(5)

Journal of Medicinal Food publiceerde in 2009 een studie waarin de effectiviteit van de sjalot en de ui beschreven wordt bij meerdere allergische reacties. (6) Wanneer sjalotextract aan muizen gegeven werd, ervaarden ze een verminderde vrijzetting van histamine en andere voordelen met betrekking tot allergiesymptomen. Er werd ook een vermindering van lipide peroxidatie in de longen gevonden en de beschermende antioxidant- activiteit was hoog en dan met name van de superoxidedismutase in longweefsel.

Antibacteriële en antivirale kwaliteiten

Zowel de sjalot als de ui produceert biochemische reacties die infecties, virussen en ontsteking bestrijden. (7) Toen meerdere immunologische parameters van de sjalot bestuurd werden, ontdekten de onderzoekers dat de anti-oxidant enzymen (superoxidedismutase en glutathion peroxidase) van de sjalotten niet alleen veelvoorkomende ziekten bestreden, maar ook serieuzere infecties.

Uien bezitten natuurlijke antibacteriële activiteiten die helpen om het lichaam te alkaliseren en die zelfs sterke en zeer schadelijke bacteriën bestrijden. Allicine is zo een krachtige antimicrobiële stof, dat deze zelfs medicijnresistente bacteriën kan aanpakken. (8)

 

 Ook bij een schimmelinfectie is de ui nuttig. Om bijvoorbeeld candida natuurlijk te bestrijden, zouden sjalotten en/of uien bovenaan het lijstje moeten staan

 

Ook in prei zit allicine: Prei, daar zit wat in !

Sterke botten: eet uien

De consumptie van uien heeft een positief effect op de botdichtheid. Dit bleek uit een grootschalige studie van National Health and Nutrition Examination Survey onder pré- en post- menopauzale vrouwen. De vrouwen werden verdeeld 4 groepen, waarin uien gegeten werden: minder dan 1x per maand, twee keer per maand tot twee keer per week, drie tot zes keer per week, een keer per dag of meer.  De botdichtheid bleek toegenomen te zijn naarmate er meer ui was gegeten. (9) Sommige onderzoekers vinden dan ook dat oudere vrouwen frequent uien zouden moeten eten, omdat dit de kans op een heupfractuur met 20% verlaagt.

Bevorderen circulatie en ontgifting

Van zowel sjalotten als knoflook wordt aangenomen dat ze kankerverwekkende stoffen en giffen helpen te verwijderen uit het spijsverteringskanaal, dankzij stimulatie van de bloedsomloop. Volgens oude geneeskunde is iets dat scherp op de tong is, onstekingsremmende en voorkomt het uitdroging, hitte uitputting en overeten.

Uien bevorderen de vertering, Helen de darmen (ook de lekkende darm), verlagen oxidatieve stress binnen de spijsverteringsorganen en voorkomen ontsteking die te maken heeft met voedselallergie en –overgevoeligheid. De sjalot en de ui helpen bovendien bij het ontgiften van de lever.

Houden bloedsuikerspiegel onder controle

De ui en ook de sjalot is een natuurlijke remedie bij diabetes. Veel studies hebben de gunstige effecten op insuline laten zijn en het zou mogelijk ook helpen tegen gewichtstoename. Sjalotten en andere uisoorten kunnen als aan het dieet toegevoegd worden, omdat het hypoglycemie voorkomt, en ook de insuline secreties stimuleert. Dit verlaagt de ontstekingsresponse die met diabetes en andere auto immuunziekten te maken heeft.

Volgens onderzoekers van de University of Michigan verlaagt de consumptie van grote hoeveelheden uisoorten de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes en dit blokkeert mogelijk de insulineafbraak in de lever.  Wat betreft alleen de sjalot: deze heeft ook aangetoond dit te doen hebben (insulineafbraak in de lever) en eveneens de insulineproductie in de alvleesklier te stimuleren. Dit verhoogt de hoeveelheid insuline in het bloed en vermindert glucose. (10)

Wat doe je tegen de nare smaak in je mond

Sjalotten en andere uisoorten eten, prima. Maar we zitten niet altijd te wachten op de nare smaak in de mond, die er vaak de volgende dag nog is. Dus wat kan je hier aan doen?

(overgenomen van wikihow)

 • Neem een theelepel mosterd en laat het een minuut in je mond rondgaan voor je het uitspuugt. Neem dan nog een half theelepeltje en slik dat in. Dit gaat naar de maag en doodt daar de geur van binnen uit.
 • Eet iets met een muntachtige smaak. Verse peterselie, munt en muntthee kunnen de geur van ui en knoflook verwijderen. Kauwgom met xylitol is zeer geschikt om je mond op te frissen.
 • Eet groenten om de geur te verbloemen. Aardappelpuree, paddenstoelen, citroen en wortel kunnen allemaal de geur van je adem verbeteren. Als je een gerecht met heel veel knoflook of ui eet, is het verstandig om deze groenten ook in de maaltijd op te nemen.
 • Drink vloeistoffen. Groene thee, limonade en water zijn nuttig om de geur uit je mond te spoelen.
 • Neem een shotje wodka. Alcohol doodt de bacteriën in je mond, en dus wordt je vieze adem daardoor minder vies. Wodka is speciaal geschikt, omdat dat geen blijvende nasmaak heeft.

Referenties:

 1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8979497
 2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23317220
 3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8536847
 4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22888009
 5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19459740
 6. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19298190
 7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9354029
 8. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10594976
 9. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19240657
 10. www.uofmhealth.org/health-library/hn-3657001

Share