Top 10 beste en verkoelende zomerdrankjes !

goedgezond

De zwoele zomerhitte kan je moe, uitgeblust, uitgedroogd en dorstig maken. Stil je dorst op een gezonde en smakelijke manier met deze 10 –soms exotische- zomerdrankjes !

De beste zomerdrankjes

Karnemelk

Eenvoudig, maar echt koelend en hydraterend en bij uitstek geschikt bij warme dagen. De karnemelk kan op smaak gebracht worden met gember en/of komijn. Het brengt de maag tot rust, nadat je te pittig gegeten hebt. Het vermindert vetopname en helpt bij de spijsvertering.

Gerstewater

Gerst bevat veel vezels en andere gezonde voedingsstoffen, zoals onder andere zink, koper, fosfor en selenium. Deze stoffen beschermen het lichaam tegen verschillende ziekten. Je hoeft alleen maar wat gerst te koken en de massa te zeven. Vervolgens nip je de hele dag door aan dit water. Eventueel voeg je citroen of limoen toe. Het koelt het lichaam, voorkomt verstopping en galstenen.

Limonade

Simpeler en goedkoper kan het niet, maar citroenwater is wel effectief in het verslaan van de zomerhitte. Behalve vitamine C bevat citroen ook vitamine B, riboflavine en mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium. Neem gewoon gekoeld water en knijp hier citroen in uit. Een bijkomend voordeel is, dat er niet veel citroenwater nodig is om je huid te doen stralen. Je ziet het snel, echt waar.

Aam panna

Dit is in India een gewild drankje, want mango’s zijn er maar een paar maanden per jaar. Om dit drankje te maken heb je mango’s nodig: een rijke bron van vitamine C en antioxidanten. Deze zomerdrank heeft ook nog een koelend effect op het lichaam en beschermt tegen uitdroging en zonnesteek. Een ingrediënt is duivelsdrek en anders dan de naam misschien doet vermoeden is dit rustgevend.

Wat heb je  nodig?

  • 1 grote groene mango
  • 1 theelepel komijn
  • 4 tot 5 peperkorrels, gemalen
  • Halve theelepel zwart zout
  • Een theelepelpuntje asafoetida (duivelsdrek)
  • Natuurlijke stevia

Watermeloensap

Dit zomerfruit bij uitstek is als sap ook zeker niet slecht. Je voorkomt in ieder geval dat er zaadjes in je mond komen en het heeft veel gezondheidsvoordelen. Watermeloen helpt bij gewichtsverlies, bestaat voor 90% uit water en een ons bevat maar 30 calorieën. Het verlicht spierpijn en is goed voor nieren, ogen en hart. Om je drankje nog lekkerder te maken kun je munt toevoegen, goed voor de spijsvertering !

Mango milkshake

Mango is de koning van het fruit en niet voor niets. De vrucht versterkt het immuunsysteem, houdt de bloeddruk in balans, en voorkomt bloedarmoede. Als je dit met karnemelk of kokosmelk mengt, heeft het nog meer voedingswaarde. Kinderen vinden het heerlijk en het is ook nog een goede bron van proteïnen. Je kunt er eventueel wat diepvriesvruchten (blauwe bessen, frambozen of kersen) aan toevoegen en blenderen, zodat het net zo ijskoud en stevig is als een milkshake.

Jaljeera

Dit smakelijke zomerdrankje is uitermate populair in Noord India. De zoete en tegelijk pittige smaak maakt hem zo aantrekkelijk. Het is een mix van komijnzaad, tamarinde (Indische dadel), zwarte peper, munt en water. Sommige mensen voegen zelfs boondi toe (kleine gefrituurde balletjes). In de toko kun je jaljeera poeder kopen en gewoon gekoeld water toevoegen !

Suikerriet sap

Suikerriet sap is echt een enorme opkikker op warme dagen en maakt dat je fris en fruitig door de dag komt. Het geeft je instant energie en gaat ook nog eens infecties tegen. Het zit vol kalium, glucose, antioxidanten, calcium en magnesium en hydrateert onmiddellijk. Voor een heerlijk zomerdrankje voeg je natuurlijk water en ijs toe. Je kunt het in de toko kopen (Sugar cane juice).

Kokoswater

Ooit exotisch en nu ook bij ons ingeburgerd. Ook dit drankje geeft je lichaam weer de nodige brandstof. Er zitten zoveel nutriënten in (aminozuren vitamine B), geen cholesterol en het werkt als een diureticum. Kokoswater maakt dat je herstelt van diarree, geeft je huid een mooie kleur en vermindert de kans op nierstenen.

Water

Al de bovenstaande drankjes zijn heerlijk, koelend en goed, maar onderschat de kracht van water niet. Water blijft het belangrijkste op een warme dag en voorkomt dehydratatie. Je lichaamstemperatuur blijft op peil, water ondersteunt je spijsvertering en andere essentiële lichaamsfuncties.


Gerelateerd:

Top 8 beste planten/kruiden tegen muggen

11 slimme ingrediënten voor je zomerdrankje (want: afslankend effect !)


Share