Onderzoekers over het effect van vitamine D op Multiple Sclerose

OEDGEZOND.INFO

“Het blijkt dat vitamine D een werking op het afweersysteem heeft, die ook voor mensen met MS voordelig zou kunnen zijn en dat patiënten met een hogere mate van ziekteactiviteit en beperking, slechtere vitamine D-waarden hadden. We zijn nu aan het onderzoeken of de effecten van vitamine D op het afweersysteem hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn.” Dit zegt onderzoeker Joost Smolders van het CWZ .

Multiple sclerose (MS) is een ongeneeslijke ontstekingsziekte die vooral bij jongvolwassenen voorkomt. In het begin is een belangrijke rol weggelegd voor afweercellen die de hersenen aanvallen. Uit experimenteel onderzoek komt naar voren dat vitamine D die cellen remt. Dit kan mogelijk gunstig uitpakken voor MS-patiënten.

De rol van vitamine D

Onderzoeker Joost Smolders aan het CWZ licht toe: “Uit werk van anderen met vitamine D bij onder andere proefdieren bleek dat vitamine D een werking op het afweersysteem heeft, die ook voor mensen met MS voordelig zou kunnen zijn. Daarom zijn we bij onze MS-patiënten naar vitamine D gaan kijken. Hieruit bleek dat patiënten met een hogere mate van ziekteactiviteit en beperking, slechtere vitamine D-waarden hadden. We zijn nu aan het onderzoeken of de effecten van vitamine D op het afweersysteem hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn.”

Uit verschillende studies blijkt dat MS-patiënten met meer vitamine D minder risico op aanvallen van MS hebben. Of dit ook echt door de vitamine D komt, moet uit verder onderzoek blijken. Smolders vervolgt zijn verhaal: “Een effect op de ziektevoortgang hebben we nog niet kunnen aantonen. In onze studies laten we zien dat het vooral op het afweersysteem iets lijkt te doen. Door ons onderzoek leren we beter hoe vitamine D en afweercellen bij MS-patiënten interacteren. Dit leert ons ook meer over de ziekte zelf. Onze overtuiging is dat al deze puzzelstukjes de kennis van het ziekteproces en ontstaan van MS vergroten. En dat we hiermee andere inzichten voor nieuwe therapieën kunnen krijgen, en wellicht ook een oplossing voor MS.”

Lees verder op:

Ga naar het hele artikel (klik)