Zwakkere connecties tussen specifieke hersengedeelten bij MS patiënten

OEDGEZOND.INFO

Bij mensen met Multiple Sclerose is mogelijk sprake van zwakkere connecties tussen de dorsolaterale prefrontale cortex en de posterior hersengedeelten. Dit leidt tot een verslechterde communicatie tussen gedeelten die verantwoordelijk zijn voor doelgericht denken en handelen, motoriek en objectherkenning.

Verward patroon

Dit is de conclusie van onderzoekers van het Center for BrainHealth van de University of Texas en the University of Texas Southwestern Medical Center. Gedacht wordt dat de verzwakte connecties het resultaat zijn van de afgenomen witte massa rond de neuronen.

Onderzoeker dr. Bart Rypma legt uit: “De witte massa is essentieel voor een efficiënte netwerk communicatie in het brein en degradatie van deze massa is kenmerkend bij MS. “

De bevindingen onthullen een verward patroon van disconnectiviteit binnen de uitvoerende gedeelten van de hersenen. Deze zwakkere verbindingen voorspellen de cognitieve vertraging bij MS patiënten.

Witte massa

De accuratie van MS patiënten bij uitvoerende cognitieve taken is hetzelfde als bij gezonde patiënten, met uitzondering van de snelheid. Volgens de fMRI data van het onderzoek liggen de zwakkere verbindingen met de dorsolaterale prefrontale cortex hieraan ten grondslag. Het onderzoek bevestigt  de noodzaak voor behandelingen die zich richten op structuren en proliferatie van de witte massa.

Bron: University of Texas