Lavendelolie: 18 goede redenen om het in huis te hebben

OEDGEZOND.INFO

Lavendel is een van de meest veelzijdige kruiden en lavendelolie biedt legio voordelen. Van pijnverlichting tot mentale helderheid. Het is een antibacteriële reiniger en een natuurlijke deodorant. Er zijn tal van goede redenen om lavendelolie standaard in huis te hebben.Let op: lavendel is een emmenagogum. Dit betekent dat het de menstruatie bevordert. Bij zwangerschap en borstvoeding kan lavendelolie niet zonder meer gebruikt worden.

Waar kan lavendelolie allemaal voor gebruikt worden?

Als anti schimmelmiddel

Bij ringworm wrijf je een paar druppels lavendelolie op de geïnfecteerde huid. Doe dit 1x per dag tot de schimmel verdwenen is. Lavendelolie is ook effectief bij een –milde- kalknagel. Doe elke avond voor het slapen gaan een paar druppels olie op de schimmelnagel en laat het intrekken terwijl je slaapt. Dek je voeten eventueel af met een paar katoenen sokken. Gebruik geen synthetische sokken, omdat deze juist vaak de oorzaak zijn. Deze behandeling moet je echt minstens een paar weken doen. Bij voetschimmel doe je de voeten in een teiltje lavendelwater. Het vermindert de schimmel en irritatie. Meer natuurlijke middeltjes tegen kalknagels

Bij reisziekte

Doe een drup lavendel aan de binnenkant van je polsen en/of op je gezichtshuid (in het midden boven de wenkbrauw, in het midden van de kin, direct onder je oorlel). Dit biedt een korte termijn oplossing tegen misselijkheid en desoriëntatie door reisziekte.

Antibacterieel

Een paar druppels olie op de wond, doet de wond sneller helen en voorkomt infectie. Door een paar druppels aan je schoonmaakmiddel toe te voegen, heb je een antibacteriële reiniger. Ook oregano olie is antibacterieel.

Om insecten te verjagen

Vliegende insecten –waaronder de irritante mug- hebben een gloeiende hekel aan de geur van lavendel. Je kunt lavendel bij ramen en deuren houden om de beestjes weg te houden. Gedroogde lavendel in kasten en lades houden motten weg. Als je last van jeukveroorzakende mijten hebt, behandel dan dagelijks de huid met een mengsel lavendelolie en alcohol. Sprenkel de olie ook op je matras. Meer planten/kruiden om muggen te verjagen

Bij acne

Vanwege de antibacteriële kwaliteiten biedt lavendelolie een effectieve behandeling tegen acne. De olie brengt de talgproductie in balans en verbetert de huidteint. Voeg wat lavendelolie toe aan je cleanser of moisturizer om acne en littekens te verminderen. Een paar druppels lavendelolie toegevoegd aan een dragende olie verlicht jeuk en droogte die veroorzaakt wordt door eczeem. Een dragende olie is een natuurlijke, niet geurende basisolie of plantaardige olie, die gebruikt wordt om essentiële oliën en andere substanties te verdunnen. Ze ‘dragen’ de essentiële oliën naar je huid. Het verzachtende effect geldt ook voor milde uitslag en andere huidirritaties.

Bij stress

Lavendelolie of lavendelwater kalmeert zenuwen en vermindert angst en een opgejaagd gevoel. Wrijf (olie) of spray (water) een hoeveelheid op de slapen, het voorhoofd en het achterste gedeelte van je kaak om de stress te verminderen. Je kunt het ook preventief doen, wanneer je een stressvolle situatie in het vooruitzicht hebt.

Voor mentale helderheid

Verjaag de vermoeidheid door een paar druppels lavendelolie aan een voetbad toe te voegen. Je kunt hiervoor ook gedroogde lavendel gebruiken. Combineer dit eventueel met rozemarijn of scharlei. Dit geeft mentale helderheid die handig is als je bijvoorbeeld een lange autorit voor de boeg hebt. Je kunt ook lavendel, pepermunt en basilicumolie aan zeezout toevoegen, en zo je zelfgemaakte (voet))badzout maken.

Om pijn te verlichten

Lavendelolie verzacht de pijn van brandwonden, sneeën en kneuzingen. Wijf zachtjes een paar druppels op en rond de gewonde huid, om de bloedcirculatie te bevorderen. Bij pijnlijke spieren kalmeert een massage met lavendelolie de pijn en vermindert het de spanning. Een bad met Epsom zout verlicht ook pijn. Bij hoofdpijn masseer je een paar drupjes op je voorhoofd, de slapen en achter de oorlel. Als je last van menstruatiekrampen hebt, kun je zachtjes wat druppels lavendelolie op de buik wrijven, en vervolgens een heet compress gebruiken. De olie verlicht pijn en jeuk van insectenbeten en -steken. Meer: natuurlijke krachtige pijnstillers

Voor een betere ademhaling

Wanneer je sinussen verstopt zitten, kun je stomen met heet water met een paar druppels van olie erin. Dit werkt ook bij wanneer de verstopping ernstig is, zoals bij een voorholte- en bijholte ontsteking. Je kunt een paar druppels bij de neusgaten aanbrengen, op het voorhoofd en de slapen om de druk en ontsteking te verminderen. Laat gedroogde kamille trekken in heet water, wanneer je verlichting zoekt voor keelpijn en hoest.

Voor een betere vertering

Lavendelthee is een thee bij uitstek om na de maaltijd te drinken: het verbetert de vertering en vermindert brandend maagzuur. Je kunt ook een druppel therapeutische klasse lavendelolie achter op je tong aanbrengen om de maag te verzachten en de spijsvertering te ondersteunen.

Voor een betere nachtrust

Niks is zo vervelend als een slechte nachtrust. Lavendelolie biedt een simpele oplossing om beter te slapen. Besprenkel je kussen met een beetje lavendelwater of zet lavendelolie in een diffuser op je nachtkastje. Een paar druppels olie in het badwater van de baby, helpt het kleintje ook om beter te slapen. Natuurlijk kun je ook wat aanbrengen op een knuffel of deken voor hetzelfde effect. Laat je favoriete thee samen trekken met gedroogde lavendel voor het slapen gaan, en zo ga je ontspannen naar bed.

Om koorts te verlagen

Als je een of twee druppels lavendelolie aan lauwwarm water toevoegt en je lichaam hier mee was, vermindert dit koorts bij kinderen en volwassenen.

Bij zonverbranding

Wanneer je verbrand bent door de zon, verlaag dan eerst de temperatuur van de verbrande huid met behulp van koel water. Wrijf er dan zachtjes lavendelolie overheen, en je merkt direct verlichting.

Om oorpijn te verlichten

Masseer warme lavendelolie achter de oren, op de slapen, op de kaak en langs je hals om de symptomen van oorpijn te verlichten.

Om geurtjes te verdrijven

Voeg wat olie toe aan je wasmiddel om bacteriën die nare geurtjes veroorzaken te doden.

Om haarverlies tegen te gaan

Als je dagelijks je hoofdhuid masseert met lavendelolie, kan dit haarverlies tegengaan en zelfs hergroei van het haar stimuleren. En hoewel dit een langzaam gaat –je moet dit toch wel een paar maanden trouw doen- is dit een bewezen remedie tegen haarverlies. Meer natuurlijke middelen tegen haarverlies/voor hergroei van de haren 

Binnenkort: Zo maak je lavendelolie makkelijk zelf