Studie: Honing blijkt effectieve behandeling bij Rosacea

Rosacea is een veelvoorkomende chronische huidaandoening en ongeveer 10% van de volwassenen heeft last van deze roodheid en chronische onsteking. Behalve door laserbehandeling en lichttherapie, is de aandoening moeilijk te behandelen. Maar nu blijkt honing een effectieve behandeling te bieden bij rosacea, volgens een nieuwe studie.

Rosacea

Een rode huid (blozen), bultjes en puistjes in het gezicht zijn de belangrijkste verschijnselen van rosacea. Ze komen vooral voor op de wangen, het voorhoofd, de kin en de neus. De aandoening komt meestal voor bij vrouwen vanaf 30 jaar. Rosacea kenmerkt zich door spinnenweb-achtige adertjes in het gezicht. Soms gaat de aandoening ook gepaard met geïrriteerde of waterige ogen.

Er zijn tal van behandelingen voor rosacea, waarvan de huidlaser en lichttherapie het effectiefst zijn. Andere aanpakken zijn antibiotica en cryotherapie.

Honing: een goedkope behandeling bij rosacea

Onderzoekers uit Nieuw Zeeland bestudeerden het gebruik van een honing formule als behandeling voor rosacea. Ze gebruikten 90% medische kanuka honing gemengd met 10% glycerine. Dit product heet Honeyo. Kanuka honing komt van bijen uit Australië en Nieuw Zeeland.

In totaal namen 137 volwassenen met rosacea deel aan de studie, die in twee groepen werden ingedeeld.

De controle groep werd behandeld met Cetomacrogol, een crème om een droge en geïrriteerde huid te behandelen. Bij de vrouwen uit de andere groep werd 8 weken lang, 2 keer per dag de honingformule op de huid aangebracht. De formule moest een half uur tot een uur op de rosacea blijven, voordat het eraf gewassen werd.

Dit was wat de onderzoekers zagen

Verbetering van rosacea vond al binnen twee weken plaats.

  • Aan het einde van de studie was er bij 34.3% (24 van de 68 vrouwen) van de honinggroep en 17.4% (12 van de 69 vrouwen) van de controlegroep een verbetering van minstens 2 punten op de IGA-RSS schaal. Deze schaal (Investigator Global Assessment of Rosacea Severity Score) is wordt gebruikt om de ernst van rosacea te bepalen.
  • Bij 13.2% van de vrouwen (9 van de 68) uit de honinggroep was de rosacea helemaal verdwenen. Bij de controle groep was dit 2.9% (2 van de 60).

Een verbetering van 2 punten op de IGA-RSS schaal betekent een verbetering van ernstige rosacea naar gemiddelde rosacea, of van gemiddelde naar milde rosacea.

De onderzoekers concludeerden dat de honingformule een ‘effectieve behandeling voor rosacea’ is.

Dr. Shaun Holt van HoneyLab voorzag in de honing voor de studie. Hij legt uit dat mijten en bacteriën die zich diep in de huid bevinden, een onderliggende oorzaak van de aandoening zijn. De honing is effectief omdat het deze micro-organismen doodt en de ontsteking vermindert.

Er zijn tal van studies die de antibacteriële werking van honing bevestigen, en die honing als natuurlijk antibioticum duiden.

Bron:

Braithwaite I et al. Randomised controlled trial of topical kanuka honey for the treatment of rosacea. BMJ Open 2015; 5:e007651 National Rosacea Society