Hoe darmbacteriën ons eetgedrag en voedingskeuze bepalen, update

Patat en andere vetrijke voeding veranderen de samenstelling van de darmbacteriën, waardoor de hersenen de verkeerde signalen krijgen: namelijk dat we nog niet vol zitten. Vetrijk eten houdt ons brein dus indirect en slim – via de darmbacteriën- voor het lapje en wel op zo’n manier dat wij willen dooreten en het liefst met vette voeding.

Dit zijn is de bevinding van onderzoekers van de University of Georgia, Washington State University en Binghamton University. De bevindingen werden gepresenteerd op de Annual Meeting of the Society for the Study of Ingestive Behavior. Volgens de onderzoekers laat de conclusie een nieuw inzicht zien, maar helemaal nieuw is het niet.

In augustus 2014 publiceerde BioEssays een review waarin werd geconcludeerd dat bacteriën het menselijke eetgedrag en de voedingskeuze beïnvloeden. De keuze valt dan op díe voeding waarop de bacteriën het best gedijen. Sommige geven de voorkeur aan vet, en andere aan zoet. De auteurs wezen al op het feit dat er communicatie tussen darmbacteriën is, wat onze beslissingen beïnvloedt door de vrijzetting van signaalafgevende moleculen in de darmen. ( zie ook: darmbacteriën hebben invloed op eetgedrag en voedingskeuze)

In september 2014 kwam er onderzoek naar buiten, waaruit eveneens bleek hoe groot de rol van vetrijke voeding op darmbacteriën is. De darmbacteriën die gedijen op vetrijk eten, zouden de oorzaak zijn van het ontstaan van darmkanker. De onderzoekers meldden dat het consequent nuttigen van vetrijke voeding is dan weer te wijten aan het (nieuwe) feit dat darmbacteriën het eetgedrag bepalen. ( zie ook: darmflora die gedijt op vetrijk eten is schuldige bij ontstaan van darmkanker)

Maar er zijn meer onderzoeken die laten dat de invloed van de darmbacteriën veel verder gaat dan darmen en reikt tot en met hersenen. Stemming, emotie, trek, eetlust, verzadiging en zelfs leer- en geheugencapaciteiten, psychische en neurologische stoornissen hangen samen met de darmflora. (zie ook dit vraag-antwoord gesprek met 3 pioneers op dit gebied)

Hoewel niet helemaal nieuw, blijft het een interessant gegeven: dat ons brein verandert door ongebalanceerde voeding. Natuurlijk weten we allemaal dat we aankomen als we overeten. Door vetrijke voeding willen we nog meer eten, het is verslavend. Het is ook niet helemaal onbekend dat sommige fabrikanten stoffen in de voeding stoppen, die het beloningscentrum van de hersenen om de tuin leiden.

Een van de auteurs van de studie, Krzysztof Czaja, tevens professor neuroanatomie, zegt hierover:

“Het brein verandert door het eten van ongebalanceerde voeding. Dit wekt ontsteking op in de hersengedeelten die verantwoordelijk zijn voor eetgedrag.“ Volgens Czaja zouden systematisch moeten denken. “Alle componenten en receptors in ons lichaam zijn met elkaar verbonden en horen in harmonie samen te werken. “

Czaja en zijn collega’s zagen dat de darmbacteriën van ratten veranderden, toen zij vetrijk eten kregen. Sommige microben floreerden goed en namen de overhand, terwijl andere stierven. De vetrijke voeding bevorderde ontsteking en schade aan de zenuwcellen die signalen uitzenden naar de hersenen.

Van vet- en suikerrijke voeding is de ontstekingsfactor bekend, en ook dat dit leidt tot een breed scala aan ziekten. De onderzoekers benadrukken dat ons lichaam eigenlijk gewend is aan onbewerkte natuurlijke voeding. De onderzoekers gaan de darm-brein connectie verder onderzoeken, ook naar de mogelijkheid van omkeerbaarheid van de veranderingen.

Bron: University of Georgia