Cranberry sap is rijkste bron van polyfenolen en voorkomt tal van aandoeningen

OEDGEZOND.INFO

ou je van cranberries? Een nieuwe studie onthult dat het caloriearme cranberry sap het risico op chronische ziekten vermindert. Cranberries zijn rijk aan polyfenolen die het natuurlijke afweersysteem versterken en dit voorkomt onder andere de kans op een beroerte, hartaandoening en/of diabetes. Al eerder was bekend dat het besje de buikomvang vermindert.

Drink jezelf naar een betere gezondheid

Om de kracht van de polyfenolrijke besjes te onderzoeken, gaven onderzoekers 8 weken lang een glas cranberry sap aan een groep 50-plussers, twee keer per dag. Een andere groep 50-plussers kreeg een placebodrankje dat er uitzag als cranberry sap.

Bij aanvang van het onderzoek werden zaken als de bloeddruk, bloedsuiker, lipideprofiel en c-reactieve proteïne (ontstekingsmarker) gemeten. Hoe meer deze factoren uit balans zijn, des te groter de kans is dat een persoon in de toekomst diabetes, een beroerte of hartaanval krijgt.

Minder kans op een beroerte en/of hartaanval

De groep die 2 keer per dag een glas cranberry sap dronk, ging er op vooruit, ondanks bovengenoemde factoren: de kans op een hartaandoening was met 10% verminderd en de kans op een beroerte met 15%.

Meer polyfenolen dan in de appel, blauwe bes, druif of kers

“Deze bevindingen laten zien dat polyfenolen het lichaam beschermen en een groot aantal ziekten weghouden. Gelukkig is slechts 1 glas cranberry sap een rijke bron van polyfenolen. Van alle fruit bevat de cranberry het meeste. De cranberry verslaat de appel, blauwe bes, druif en kers in dit opzicht met gemak.“

Twee eerdere studies toonden aan dat het regelmatig drinken van cranberry sap het lichaamsgewicht normaal houdt, de buikomvang vermindert en het hart gezonder houdt.

Referenties

Cranberry Juice Consumption Lowers Markers of Cardiometabolic Risk, Including Blood Pressure and Circulating C-Reactive Protein, Triglyceride, and Glucose Concentrations in Adults,

Adult Cranberry Beverage Consumers Have Healthier Macronutrient Intakes and Measures of Body Composition Compared to Non-Consumers: National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2005-2008

Adult consumers of cranberry juice cocktail have lower C-reactive protein levels compared with nonconsumers

 

Share