Natuurlijk mondwater -met kurkuma- blijkt effectiever bij tandplak en gingivitis

OEDGEZOND.INFO

De genezende kwaliteiten van kurkuma m.b.t. allerlei gezondheidsaandoeningen zijn wetenschappelijk bewezen en raken steeds bekender. De gele specerij wordt al sinds duizenden jaren ter genezing van tal van kwalen gebruikt. Ook voor de mondhygiëne biedt de geelwortel veel: mondwater met kurkuma extract blijkt minstens net zo effectief tegen gingivitis en tandplak, dan mondwater met chloorhexidine.

Kankercellen

Recent onderzoek toont dat kurkuma extract en kurkuma olie de carcinogene aandoening orale submuceuze fibrose kan omkeren. Dan zijn er nog minstens een tiental studies die laten zien dat het extract van de geelwortel orale kankercellen kan doden; zo toont een recente studie dat de nanodeeltjes van kurkumaextract de orale kankercellen doden die chemo-resistent zijn.

Maar de positieve rol van kurkuma bij gezondheidsproblemen houdt veel meer in, zeker voor mensen die regelmatig mondwater gebruiken om hun gebit schoon te houden.

Gezondheidsvoordelen van kurkuma, recente studies

Goede mondhygiëne is van levensbelang

Een goede mondhygiëne streef je niet alleen na voor een frisse mond. Dat dit van levensbelang is blijkt uit een studie die in 2015 gepubliceerd is in medisch vakblad Immunity. Wanneer bepaalde bacteriën in de mond de overhand krijgen, belemmeren deze de immuuncellen in hun pogingen om tumorcellen te elimineren. Het gaat om de Fusobacterium nucleatum, die vaak overvloedig aanwezig is in de mond van patiënten met darmkanker.

Uit Immunity: “Bepaalde bacteriën bestrijden kanker.  Het was verrassend om te zien hoe een bacterie als Fusobacterium nucleatum tumoren een anti-immuun verdedigingsmechanisme geven. Door de interactie tussen de bacteriën en immuuncellen te blokkeren, kan de anti-tumor immuniteit toenemen. Dit geldt in het algemeen, maar vooral voor darmkanker.”

Meer info: Goede mondhygiëne is van levensbelang: tandplak is meer dan tandplak alleen

Kurkuma bevat ongeveer 3-4% curcumine per droog gewicht. Deze gele polyfenol is uitgebreid bestudeerd in klinisch onderzoek, als een natuurlijk alternatief voor chloorhexidine. Chloorhexidine komt in veel mondwaters voor en dient om gingivitis te bestrijden (tandvleesontsteking).

Gingivitis is een onschuldige ontsteking die wordt opgewekt door bacteriële plaque Wanneer dit echter onbehandeld blijft, is het minder onschuldig. Gingivitis gaat meestal gepaard met een slechte adem (halitose) en bloedend of gezwollen tandvlees.

Chloorhexidine was ooit de standaard om tandplak te voorkomen, maar kan complicaties veroorzaken. Veilige alternatieven zijn welkom en vooral als die bewezen effectiever zijn.

En kurkuma is zo’n alternatief

Mondwater met kurkuma bewezen effectiever bij o.a. tandplak dan chloorhexidine

In 2012 publiceerde Journal of Indian 5Society of Periodontology de effectiviteit van mondwater met .1% curcumine extract en .01% eugenol. (groep A) Dit was werkzamer dan mondwater met .2% chloorhexidine gluconaat (groep B) bij mensen met milde gingivitis.

Zowel groep A als groep B bestond uit 30 mensen die allemaal 2x per dag 10 ml mondwater twee gebruikten; 1 minuut en een half uur na het poetsen. Hierna werden ze op tandplak en gingivale veranderingen gecontroleerd op dag 0, dag 14 en dag 21. Bij groep A bleken tandplak, pathogene bacteriële activiteit net iets meer afgenomen te zijn dan bij groep B. Ook scoorde groep A beter op de gingivale index. Mondwater met curcumine extract bleek dus minstens zo effectief als mondwater met chloorhexidine.

Conclusie van de onderzoekers:

“Zowel chloorhexidine gluconaat als kurkuma mondwater kunnen effectief gebruikt worden ter preventie van tandplak en gingivitis. Beide mondwaters werken anti-plaque, anti-microbieel en ontstekingswerend.”

Aanvullend onderzoek bevestigt dit.

Een bijkomend voordeel van mondwater op kurkuma basis, is dat doorslikken niet tot nare bijwerkingen leidt.


* Gebruik niet meer dan 0.1% curcumine extract in een mondwater. Kijk uit voor vergeling bij beschadigd tandglazuur.

 


Referenties