Hoe overtollig maagzuur honger nabootst. Wat is de rol van koolhydraten hierbij?

OEDGEZOND.INFO

Het is niet ongebruikelijk dat mensen zich tussen de maaltijden door regelmatig hongerig en zwak voelen en een ‘zure’ maag hebben. Dit wordt vaak geïnterpreteerd als teken om meer te gaan eten, ook omdat de symptomen verbeteren na een beetje voeding. Soms zijn de symptomen zo intens, dat je er ‘s nachts van wakker wordt. We verwarren het wel eens met een lage bloedsuikerspiegel.

Onderstaande is de uitleg van dr. Nemechek, expert op het gebied van microbiologie en osteopathie. Hij heeft uitgebreid onderzoek op zijn naam staan en is gespecialiseerd in metabolisme, immunologie en het autonoom zenuwstelsel. Dr. Nemechek is ervan overtuigd dat de sleutel om veelvoorkomende ziekten omkeerbaar te maken een accuratere analyse van symptomen is, en dan met name de analyse van het autonoom zenuwstelsel in combinatie met een hernieuwing van stamcelproductie en neurogenese, door het verminderen van metabole ontsteking.

Abnormale hoeveelheid maagzuur door gebrekkige functie maagdarmkanaal

En hoewel de symptomen verbeteren na het eten van wat voedsel, hebben ze weinig te maken met onze biologische behoefte aan nutriënten of energie.

Waar ze wel mee te maken hebben, is een abnormale hoeveelheid maagzuur als gevolg van een gebrekkige functie van het maagdarmkanaal.

In de loop van de dag maken we maagzuur aan en de productie neemt toe wanneer we een maaltijd eten. Maagzuur is nodig om de voedselvertering te ondersteunen, eventuele schadelijke bacteriën te doden en diverse verteringsenzymen te activeren.

Het darmkanaal beweegt de hele dag door de darminhoud. De slokdarm beweegt voedsel naar de maag, de maag zorgt ervoor dat maagzuur en voedseldelen naar de dunne darm gaan, de dunne darm absorbeert de voedingsstoffen en duwt niet-absorbeerbaar materiaal (vezels) de darmen in, en de darmen zorgt dat materiaal naar de endeldarm gaat. Dit hele systeem wordt gecontroleerd door een neurologisch netwerk: het autonoom zenuwstelsel. Dit stelsel zorgt voor de samentrekkngen die de maag leegmaken en bewegen voedsel voort langs de intestinale route. Dit gaat 24 uur per dag door.

Globale checklist om te zien of jouw autonoom zenuwstelsel goed functioneert

 • Misselijkheid in de ochtend
 • Concentratieproblemen en vermoeidheid
 • Vervelend gevoel in nek- en schouderspieren
 • Hele dag door dingen
 • Doof gevoel in handen
 • Suiker- of zoutbehoefte
 • Slaperig of hongerig na een grote maaltijd
 • Hersenschudding in het verleden
 • Vaker plassen overdag en ‘s nachts
 • Maagzuur, opgeblazen gevoel en oprispingen na een maaltijd
 • PMS
 • Moeilijk een erectie krijgen
 • In het donker moeilijk zien bij het autorijden

Wanneer we eten wordt de maag gestimuleerd om meer maagzuur aan te maken. Dit is belangrijk, want wanneer er vertraging optreedt bij het ledigen van de maag, vindt er nabootsing van honger plaats en dyspepsie. Dyspepsie is een opgeblazen gevoel in de maag, dat misselijkheid en braakneigingen veroorzaakt.

Wat is het verschil tussen dyspepsie en brandend maagzuur?

Brandend maagzuur ontstaat wanneer de slokdarm is blootgesteld aan maagzuur. Het klepje tussen de slokdarm en maag is ervoor ‘ontworpen’ om voedsel en vloeistof door te laten, zodat dit van de slokdarm naar de maag kan gaan. Ook voorkomt het klepje de terugvloeiing van maagzuur in de slokdarm.

Wanneer het klepje ontspant, vloeit maagzuur terug naar de slokdarm. Het zuur stimuleert de zenuwuiteinden van de slokdarm en veroorzaakt symptomen die vaak brandend maagzuur of refluxziekte (reflux oesophagitis) genoemd worden. Deze reflux gaat gepaard met een brandend gevoel in de borst, boeren, een bittere smaak in de mond en soms met hoesten en benauwdheid. Soms veroorzaakt dit maagzuur geen pijn (dit heet stille reflux) maar wel astmatische symptomen en holte- en oorontstekingen.

Dyspepsie betreft alleen symptomen van een maag die van streek is, het gevoel van een ‘zure’ maag en lichte misselijkheid. Er komt geen maagzuur terug de slokdarm in. Wel is er sprake van overtollig maagzuur, omdat dit niet normaal geledigd wordt. Niet omdat de maag er teveel van produceert.

Symptomen van brandend maagzuur komen dus doordat het zuur terug naar de slokdarm vloeit, en dyspepsie komt door teveel maagzuur in de maag.

Teveel maagzuur bootst honger na

We verwarren dyspepsie vaak met honger, omdat je er een licht misselijk en zwak gevoel van krijgt, en eten dit op lijkt te lossen.

Voeding zorgt dat het overtollige zuur geleegd wordt naar de dunne darm. Omdat dit de symptomen vermindert, denk je vaak dat ze ontstonden door een te lage bloedsuikerspiegel of door een of andere voedingsstof. De volgende keer dat je weer een misselijk en trillerig gevoel hebt, ga je weer voeding eten en na een tijdje is dit een tweede natuur geworden.

Maar de maag zou gewoon correct moeten werken en het maagzuur moeten afvoeren. Waarom gebeurt dit niet?

Het autonoom zenuwstelsel

Het autonoom zenuwstelsel (-even voor het gemak verder AZ genoemd-) is een hersengedeelte die de functie van de organen coördineert (longen, hart, bloedsomloop, darmen, blaas, nieren, lever). Ook coördineert het onze emotionele reacties, de hormonen en immuunsysteem functie. Begrip van de werking van dit systeem is vaak de sleutel tot veel medische puzzels. Het AZ heeft een grote invloed op het lichaam en een disbalans hiervan is vaak onderdeel van chronische symptomen of ziekten. Een slecht werkend AZ kan komen door beschadigde zenuwen, medicatie en zelfs door SIBO; Small Intestinal Bacterial Overgrowth, een bacterie overgroei in de dunne darm.

Schade aan het AZ kan komen door lichamelijke trauma’s, zoals hersenletsel, hersenschudding, chemotherapie, radiotherapie, beroerte, infectie of hersenoperatie. Ook intense negatieve emotionele trauma’s spelen een rol. Het bekendste voorbeeld hiervan is het sterven door een gebroken hart (Takotsubo Cardiomyopathie).

Ook teveel inname van bepaalde voedingsstoffen leiden tot schade via een proces dat ‘overvoeding’ heet. Dit kan het geval zijn met omega-6 vetzuren (zitten veel in zonnebloemolie, sojaolie en andere oliën) en koolhydraten. Schade kan ook komen door een lekkende darm, SIBO, een tekort aan omega-3 vetzuren, blootstelling aan giffen (door chronisch alcoholgebruik, zware metalen en milieugiffen).

Deze factoren kunnen er alle toe leiden dat je maag niet goed genoeg geledigd wordt van maagzuur en dat hongergevoel ontstaat.

Darmbacteriën en maagzuur

De meeste darmbacteriën zitten voornamelijk in de dikke darm, en de dunne darm bevat er minder. In de dunne darm worden de meeste voedingsstoffen verteerd en geabsorbeerd. Voor elke bacterie (1) in de dunne darm, zijn er 100 miljoen in de dikke darm! Helaas vinden sommige van deze bacteriën hun weg naar de dunne darm (SIBO) en dit kan brandend maagzuur uitlokken. Dit komt meestal door een bepaald type voeding. Bekende voorbeelden zijn tomaten, pittig eten, sla, komkommer, pepers en bepaald fruit en noten. Geschat wordt dat ruim 50% van de volwassenen hier last van heeft.

Wanneer je abnormale bacteriën in de dunne darm hebt die door voeding geactiveerd zijn, kunnen deze een signaal afgeven aan de nervus vagus (10e hersenzenuw), zodat de hersenen de boodschap krijgen om de activiteiten in het darmkanaal te vertragen en de maag niet te legen. Maagzuur loopt op en dit geeft een opgeblazen gevoel. Ook kan het maagzuur terugkeren in de slokdarm. De vertraging kan tot darmkrampen leiden, verstopping en wanneer de overgroei erg genoeg is, krijg je door bepaalde voeding steeds weer diarree.

Obesitas, insulineweerstand en koolhydraten

Obesitas staat in verband met insulineweerstand. Insulineweerstand is een stoornis van metabole aard, die voor tal van problemen zorgt: diabetes2, hoge bloeddruk, hoge cholesterolspiegel, hartaandoening, beroerte, apneu, meerdere vormen van kanker en het polycystische eierstoksyndroom. Insulineweerstand heeft meer te maken met het type voeding dat we eten en minder met het aantal calorieën dat we eten, volgens de laatste inzichten. Om specifieker te zijn insulineweerstand heeft voor het grootste deel te maken met een overdaad aan koolhydraten.

Een recent onderzoek toonde dat de insulineweerstand significant verbeterde door gewichtsverlies: de deelnemers hadden hun koolhydraatinname beperkt tot 100-150 gram per dag. Dat is een fikse vermindering. Er zijn veel mensen die de symptomen van overtollig maagzuur succesvol verbeteren door een verminderde koolhydraatinname. Dit type gewichtsverlies kan diabetes, hoge bloeddruk, slaapapneu en de kans op kanker, beroerte en hartaandoening omkeren zo laten ontelbaar veel studies zien. In deze studies gaat is het niet de gewichtsafname an sich die dit doet, maar de verminderde inname van koolhydraten. Eigenlijk zou dat je doel kunnen zijn, en de gewichtsafname volgt.

Er zijn mensen met een normaal gewicht die betrekkelijk veel koolhydraten nuttigen, en toch dyspepsie ontwikkelen. En niet alleen dyspepsie, ook stoornissen die relateren met insulineweerstand. Nogmaals: het is dus niet het gewicht dat het verschil maakt, maar de hoeveelheid koolhydraten, leeftijd (we worden gevoeliger naarmate we ouder worden) en genetische factoren.

Op welke manier zijn koolhydraten schadelijk voor het autonoom zenuwstelsel?

Een overdaad aan koolhydraten kan leiden tot een toename van metabole ontstekingen in de hersenen door ‘overvoeding’. Ook hier zijn er weer genoeg studies die aantonen dat dit type ontsteking op directe wijze de functionaliteit van het autonoom zenuwstelsel ondermijnt. De negatieve autonome impact van teveel koolhydraten verklaart waarom een beperking van koolhydraatinname zoveel lichamelijke symptomen van autonome disfunctie verbetert, zoals brandend maagzuur, opgeblazen maag, licht gevoel in het hoofd, veelvuldig moeten plassen, overmatig transpireren, zweterig gezicht. Veel onderzoekers geloven nu dat de grote hoeveelheden koolhydraten in de Westerse voeding voor ons brein simpelweg too much to handle zijn: de hersenen kunnen dit niet meer aan.

Een ander voorbeeld van een voedingsitem dat giftige effecten teweeg kan brengen wanneer er een overdaad van is, is alcohol. Volgens veel studies is het drinken van 1 á 2 alcoholische dranken per dag (zoals wijn) betrekkelijk onschuldig. Maar het is logisch dat het dagelijks drinken van een hele fles wijn tot een gebrekkige gezondheid van het brein leidt, tot leverschade en schade aan de hartspier.

Slechte voedingsgewoonten gum je niet weg door extra beweging

Mensen denken ook wel dat ze zich geen zorgen om de overdaad aan koolhydraten hoeven te maken, als ze maar genoeg bewegen. Zo verbranden ze het vanzelf, is de gedachte. Maar het aantal calorieën dat de koolhydraten met zich meenemen, bepaalt niet de schadelijkheid. Wanneer je een fles wodka hebt gedronken, denk je ook niet dat het onschuldig is zolang je maar genoeg beweegt om het te verbranden. De schadelijkheid zit in de alcohol zelf.

Reductie van koolhydraten en neuroplasticiteit

Neuroplasticiteit is een relatief nieuw wetenschappelijk concept. Het houdt in dat onze hersenen plastisch en flexibel zijn en het vermogen hebben te herstellen, zodat het weer de oorspronkelijke functie krijgt. Dat is een positief vooruitzicht. Na een beroerte hebben patiënten de mogelijkheid om bepaalde neurologische functies in een bepaalde mate te herwinnen. Dit is ook het geval bij andere verwondingen. Ook het autonoom zenuwstelsel heeft het vermogen om te herstellen van giftige invloeden, zoals door overmatige koolhydraatinname.

Er zijn echter situaties waarbij verbetering van het AZ moeilijk is, zoals bij patiënten met langdurige diabetes2. De hoge bloedsuikerspiegel en insulineniveau hebben de zenuwen erg beschadigd en dit geldt ook voor ontsteking als gevolg van insulineweerstand. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is: wanneer de diabetes goed onder controle wordt gehouden kan de functie van het autonoom zenuwstelsel toch tot op zekere hoogte omgekeerd worden.

Bron: www.drbuckeye.com  Vertaling: GoedGezond

Overtollig maagzuur moet niet verward worden met een tekort aan maagzuur. Een tekort aan maagzuur is ook een veelvoorkomend probleem. De oorzaken zijn antibiotica, pijnstillers en voeding dat rijk aan bewerkt voedsel en geraffineerde suikers is. Een tekort aan maagzuur wordt vaak behandeld als een overschot aan maagzuur (maagzuurremmers) wat het probleem drastisch verergert. Te weinig maagzuur (hypochlorhydria) zorgt voor tal van gezondheidsklachten, waarvan je eigenlijk de oorzaak niet kon achterhalen.  De symptomen zijn anders dan die van overtollig maagzuur. Een vermijden van koolhydraten en suiker, gezonde voeding en overige aanpassingen zijn bij zowel overtollig als een tekort aan maagzuur gunstig.