We zien er anders uit dan we van onszelf denken

Denk je dat je er vreselijk uit ziet op foto’s? We blijken hier zelf helemaal geen goede inschatting van te kunnen maken. Anderen zien dit anders dan jijzelf.

Die foto waar jij zo van baalt en waarvan je denkt (of hoopt) dat die helemaal niet op je lijkt, kan door anderen juist als matchend gezien worden. Het tegenovergestelde kan ook; op de beeldige foto waarvan jij vind dat dit een correcte weergave van jezelf is, kunnen anderen je misschien helemaal niet herkennen. Dit is een van de bevindingen van een studie van dr. David White (UNSW Australië), die gepubliceerd is in British Journal of Psychology.

Dr. White: “In face-to-face ontmoetingen met onbekenden is het vaak nodig om duidelijk te maken dat we zijn, wie we zeggen te zijn. Bijvoorbeeld: wanneer we onze identiteit moeten bevestigen bij de bank of grens. Een foto is hierbij vereist. Echter, de foto’s die wij hiervoor hebben blijken maar moeilijk geïdentificeerd te kunnen worden door onbekenden.”

Aan de studie van White deden 130 jonge mensen mee, die 10 geschikte foto’s van zichzelf downloaden van facebook. Ze rankten ze op volgorde van beste foto tot slechtste. Hierna keken de deelnemers in de webcam en namen 2 foto’s van zichzelf: een neutrale en een met een glimlach.

Andere deelnemers (16) die de facebook-downloaders niet kenden, bekeken de webcam foto’s en hierna rankten hierna de facebook foto’s van de desbetreffende personen. Verder waren er nog 73 andere deelnemers gerekruteerd om een online gezichtsmatching test te doen.

De 16 deelnemers bleken andere foto’s te kiezen als ‘beste foto’ dan de jonge mensen zelf deden. De foto’s die zij kozen als ‘beste’ deden het ook beter bij de online gezichtsmatching test. De eigenaars van de foto’s lijken dus minder zicht op hun eigen foto’s te hebben. M.a.w.: de onbekenden konden beter inschatten wat de beste gelijkenis was, dan de eigenaren van de foto’s zelf.

White: “Ondanks het feit dat we elke dag met ons eigen gezicht leven, zegt dit dus niet heel veel.”

Bron:  UNSW Science