Angstremmend effect probiotica en gefermenteerde voeding: veelbelovend bij angst en depressie

OEDGEZOND.INFO

In de samenleving van vandaag de dag spelen angststoornissen een grotere rol dan ooit. Sociale angst, of te wel een sociale fobie, kan sociale situaties erg lastig maken. Soms zo lastig, dat mensen met sociale angst bedreven zijn geworden in het vermijden ervan. Het gebruik van probiotica is veelbelovend in het behandelen van sociale angst, vanwege het angstremmende effect.

‘Onderbuikgevoel’

Vorig jaar meldden twee professors (neurowetenschappen en psychiatrie) aan New Scientist dat darmbacteriën de manier veranderen waarop ons brein werkt.

“Allemaal ervaren we de invloed van darmbacteriën op onze emoties. Denk maar aan de laatste keer toen je maag van streek was, hoe je je toen voelde. Het wordt nu steeds zekerder dat bepaalde darmbacteriën onze stemming en gedrag positief kunnen beïnvloeden. De manier waarop dit gebeurt wordt geleidelijk aan blootgelegd. Dit werpt weer nieuwe wegen op om neurogedragsstoornissen te behandelen, zoals depressie en dwangsstoornis.”

Probiotica worden steeds meer begrepen en gewaardeerd, en niet alleen omdat ze de darmflora weer herstellen na antibiotica. Medische professionals gaan steeds meer over op probiotica als deel van behandeling bij stress, angst, depressie, eczeem, allergie en meer.

Uit hun onderzoeken blijkt de Lactobacillus rhamnosus tot vermindering van angst- en dwangstoornissen te leiden.  Lees meer hierover: probiotica zijn ook psychobiotica

Invloed van gefermenteerde voeding op angst

Ook een studie die vorig jaar opdook, was die over het effect van fermenteerde voeding op angst. Dit effect zou gunstig zijn en wel om de probiotica culturen in gefermenteerd voedsel.

Wat zegt deze studie?

Onderzocht werd de mate van angst, neuroticisme en agorafobie onder 710 studenten. Het bleek dat de studenten die het meest gefermenteerde voeding aten het minste last van angst hadden. Ook bleek dat hoe neurotischer een persoon is, des te groter de kans is dat een hoge inname van gefermenteerd voedsel de stoornis vermindert.

Dit kan aan de aanwezige culturen liggen of toegeschreven worden aan een andere inhoud van de voeding. De vermindering van sociale angst kwam ook voor bij deelnemers die meer fruit en groenten aten, plus bij degenen die regelmatig bewogen.

Angstremmend effect pre- en probiotica

Evengoed is de studie consistent met andere studies die eveneens de anxiolytische effecten van pre- en probiotica bij mensen aantoonden. Helaas is het exacte mechanisme hierachter nog niet helemaal duidelijk, maar er is wel toenemend bewijs dat bepaalde darmbacteriën angstremmende effecten hebben middels de darm-brein connectie (hoogstwaarschijnlijk via de 10e hersenzenuw).

De communciatie via neurale, endocriene en immuun routes (darm-brein connectie) is reeds lang erkend en steeds meer recente onderzoeken maken helder dat de interacties met darmbacteriën een belangrijk deel van deze communicatie uitmaken.

Verder zijn er nog meer mechanismen die een rol spelen bij het angstremmende effect van probiotica. Er is een positief verband tussen darmontsteking en angstgedag. Probiotica kunnen de darmen koloniseren, de bacterietypen die ongunstig zijn verdrijven en op deze manier de darmontsteking verminderen en eveneens angstgerelateerd gedrag.

Dan is er nog het volgende: de mogelijke betrokkenheid van het serotonergisch systeem bij angststoornissen; uit onderzoek blijkt ook dat bepaalde darmbacteriën het triptofaanniveau in het bloed kan doen toenemen en zo invloed hebben op serotonine in de hersenen.

Gedragsveranderende darmbacteriën

darmenblij

Meest recente studie op dit gebied werd in juni 2015 gepubliceerd in Nature Communications. Uit de publicatie is eveneens duidelijk dat darmbacteriën een belangrijke rol spelen bij angst en depressie. Vorig jaar was al duidelijk dat darmbacteriën ons gedrag en zelfs voedingskeuze bepalen en onze state of mind bepalen. Dat verandert niks aan het feit dat ook in deze nieuwe studie wederom interessante uitkomsten zijn.

Hoofdauteur van de studie (verbonden aan Farncombe Family Digestive Health Research Institute, McMaster University):

“We hebben aangetoond bij muizen met angst en depressie, dat bacteriën een cruciale rol spelen bij de aanwezigheid van zulk gedrag. Het zijn niet alleen de bacteriën, het is ook een veranderde bi-directionele communicatie –ontstaan door stress- tussen de gastheer en het microbioom, dat tot angst en depressie leidt.”

  • Voor deze studie werden de muizen gescheiden van hun moeder. Hierop ontstonden abnormale corticosteronspiegels. De muizen lieten depressief en angstig gedrag zien. Ook lieten ze een disfunctie van de darmen zien, gebaseerd op de vrijzetting van acetylcholine, een neurostransmitter. Deze neurotransmitter is betrokken bij de impulsoverdracht van zenuwcellen naar skeletspiercellen. Ook op vele andere plaatsen in het lichaam brengt acetylcholine prikkels over, waardoor bijvoorbeeld maag en darmen samentrekken (regeling van de peristaltiek) en sappen uitgescheiden worden door de spijsverteringsklieren.
  • Vervolgens herhaalden de onderzoekers hetzelfde, maar dan bij muizen die vrij waren van darmbacteriën. Ook bij een afwezigheid van darmbacteriën waren er veranderde hormoonspiegels en een darmdisfunctie. Maar deze keer vertoonden de muizen geen tekenen van angst en depressie.
  • Toen de bacterievrije darmen van de muizen gekoloniseerd werden met de darmbacteriën van de controlemuizen, veranderde de samenstelling van darmbacteriën en metabole activiteit binnen enkele weken en begonnen de muizen tekenen van angst en depressie te vertonen.
  • Wanneer de bacteriën van de gestreste muizen werden overgebracht in niet-gestreste bacterievrije muizen, werden er geen abnormaliteiten waargenomen.

“Dit suggereert dat in dit model, zowel de gastheer en microbiële factoren vereist zijn voor het ontwikkelen van angstig en depressief gedrag. Neonatale stress leidt tot een toegenomen stress reactiviteit en darmdysfunctie die het microbioom in de darmen verandert en zo ook de breinfunctie,” aldus de onderzoeker.

Autismesymptomen klaren op na eliminatie darmbacteriën

Interessant was vorig jaar dat bij een jongen autismeklachten verminderden door het gebruik van antibiotica, wat zowel gunstige als ongunstige darmbacteriën uitroeit. Zijn vader riep hierna op tot meer onderzoek naar de brein-darm connectie. De jongen maakte beter oogcontact, sprak beter en was gemotiveerder. De connectie tussen darmbacteriën en autismespectrumstoornis (ASS) wordt al beter begrepen, dankzij toenemend onderzoek op dit gebied. Over dit verschijnsel werd een rapport gepubliceerd in Microbial Ecology in Health and Disease. Het verhaal kun je hier lezen: Over de link tussen darmflora en ASS: Autismesymptomen verbeterd bij jongen door antibiotica


Alle artikelen over darmbacteriën en hun invloed

2015:

2014:

2013: