Nieuws

Geraffineerde koolhydraten vergroten kans op depressie

Share Button

Voeding met veel geraffineerde koolhydraten leidt mogelijk tot een verhoogd risico op depressie bij vrouwen na de overgang.

Dit blijkt uit een studie van Columbia University Medical Center. De bevindingen zijn gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

Glycemische index

De onderzoekers gebruikten gegevens uit een Amerikaanse studie van de National Institutes of Health, waarbij van 1994 tot 1998 meer dan 70.000 vrouwen na de menopauze onderzocht werden. Voor het onderzoek werd gekeken naar de glycemische index, de glycemische lading en de soorten koolhydraten die werden gebruikt en depressie.

Hormonale respons

Voeding met geraffineerde koolhydraten -zoals onder andere wit brood, witte rijst, frisdrank, koek en snacks- zorgt voor verhoogt de bloedsuikerspiegel. Hoe geraffineerder de koolhydraten, des te hoger de score op de glycemische index. Na consumptie van geraffineerde koolhydraten ontstaat een hormonale respons om de bloedsuikerspiegel weer in het gareel te krijgen. Dit kan een negatieve impact hebben op het energieniveau en de gemoedstoestand.

Depressie

De consumptie van een grote hoeveelheid geraffineerde koolhydraten staat in verband met een verhoogde kans op depressie, zo ontdekten de onderzoekers. Vezels, banaan en avocado verlagen juist de kans op depressie.

Onderzoekers richten zich steeds meer op natuurlijkere behandelmethoden voor depressie, zoals de consumptie van probiotica. De onderzoekers melden aan de hand van de resultaten van dit onderzoek dat voeding mogelijk kan worden ingezet om symptomen van depressie te behandelen.

Bronnen
www.newsroom.cumc.colombia.edu
www.ajcn.nutrition.org

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.