Geraffineerde koolhydraten vergroten kans op depressie

OEDGEZOND.INFO

Voeding met veel geraffineerde koolhydraten leidt mogelijk tot een verhoogd risico op depressie bij vrouwen na de overgang.

Dit blijkt uit een studie van Columbia University Medical Center. De bevindingen zijn gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

Glycemische index

De onderzoekers gebruikten gegevens uit een Amerikaanse studie van de National Institutes of Health, waarbij van 1994 tot 1998 meer dan 70.000 vrouwen na de menopauze onderzocht werden. Voor het onderzoek werd gekeken naar de glycemische index, de glycemische lading en de soorten koolhydraten die werden gebruikt en depressie.

Hormonale respons

Voeding met geraffineerde koolhydraten -zoals onder andere wit brood, witte rijst, frisdrank, koek en snacks- zorgt voor verhoogt de bloedsuikerspiegel. Hoe geraffineerder de koolhydraten, des te hoger de score op de glycemische index. Na consumptie van geraffineerde koolhydraten ontstaat een hormonale respons om de bloedsuikerspiegel weer in het gareel te krijgen. Dit kan een negatieve impact hebben op het energieniveau en de gemoedstoestand.

Depressie

De consumptie van een grote hoeveelheid geraffineerde koolhydraten staat in verband met een verhoogde kans op depressie, zo ontdekten de onderzoekers. Vezels, banaan en avocado verlagen juist de kans op depressie.

Onderzoekers richten zich steeds meer op natuurlijkere behandelmethoden voor depressie, zoals de consumptie van probiotica. De onderzoekers melden aan de hand van de resultaten van dit onderzoek dat voeding mogelijk kan worden ingezet om symptomen van depressie te behandelen.

Bronnen
www.newsroom.cumc.colombia.edu
www.ajcn.nutrition.org