Vetten zijn nodig! Welke risico’s heeft vetarme voeding m.b.t. depressie, diabetes en darmen?

OEDGEZOND.INFO

Een vetarm dieet brengt risico’s met zich mee. Het heeft niet alleen een negatieve impact op het hart, gewicht, de hersenen en hormoonhuishouding. Maar ook op de gemoedstoestand (depressie), darmen en insulineweerstand. Vetten zijn voor al deze functies nodig.


Dit is een vervolg op het artikel: Vetten zijn nodig ! Welke risico’s heeft vetarme voeding voor gewicht, hormoonbalans en hersenen?


Meer risico’s van vetarme voeding

Grotere kans op insulineweerstand en diabetes

Overgewicht en insuline (of bloedsuikercontrole) zijn nauw aan elkaar verbonden. Uit onderzoek weten we dat het consumeren van genoeg gezonde vetten een van de sleutels is om de insuline in balans te houden. Insuline wordt ook wel het ‘vetopslag-hormoon’ genoemd. Het ondersteunt de aanvoer van glucose naar/opname van glucose door de cellen, en dit verlaagt onze bloedsuikerspiegel na het eten van een koolhydraatrijke (of suikerrijke) maaltijd.

Het blijkt dat verschillende typen vet andere uitwerkingen hebben op de insulinewerking. Gezien het belang van insulineweerstand bij de ontwikkeling van diabetes en hartaandoeningen, is de aanwezigheid van voldoende vet in de voeding een belangrijk iets om de diabetes-epidemie af te remmen. Studies hebben de effecten van verschillende diëten met verschillende percentages vet onder de loep genomen en de conclusie is dat een vetarm dieet en koolhydraatrijk dieet een hoger risico betekent voor de insulineweerstand –en hiermee ook voor gewichtstoename. Over welke typen vet het belangrijkst zijn als natuurlijke remedie voor diabetes wordt evengoed nog gedebatteerd.

Zowel epidemiologisch en interventionele studies tonen dat enkelvoudige onverzadigde vetzuren en meervoudige onverzadigde vetzuren de insulinegevoeligheid verbeteren. Dit gebeurt doordat ze de samenstelling van celmembranen modificeren. Voeding die voldoende vetten bevat en weinig koolhydraten is zodoende effectief ter preventie van diabetes.


Benieuwd wat de rol van vetten, koolhydraten en proteïnen is bij de omkering van het verouderingsproces? Lees het hier


Ook is aangetoond dat de status van de insulineweerstand de pogingen om gewicht te verliezen kan maken of breken. Mensen waarbij al sprake is van insulineweerstand zijn eerder geneigd om een gezond dieet op te geven en boeken minder succes. Dit lijkt met name het geval te zijn bij mensen die vetarm eten: dieetsuccessen blijven eerder uit bij vrouwen die vetarm eten. Wil je gewicht verliezen, consumeer dan minder koolhydraten en wees niet bang om vet toe te voegen. Maagzuur bootst het hongergevoel na, en koolhydraten spelen hier nogal een rol in.

Kokosolie en olijfolie zijn heel geschikt.

Groter risico op depressie en angst

Vetzuren spelen een belangrijke rol in de hersenfuncties die de stemming reguleren. Het nuttigen van voldoende gezonde vetten is een sleutel bij het volgen van een anti-depressie dieet. Onder meer lijnzaadolie is een goede olie in dit opzicht. Volgens studies bevat lijnzaadolie grote hoeveelheden omega 3 vetzuren, of te wel alfa linolzuur (ALA). Deze vetzuren spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van ontstekingsreacties, – de wortel van depressie is ontsteking en ook voor het behoud van een goede bloeddruk, een goede hersenfunctie en de vermindering van hart- en vaatziekten. Wanneer ze onvoldoende aanwezig zijn is dit te merken aan de cognitie (leer- en geheugenstoornissen) en de gemoedstoestand. Sommige neurotransmitters, zoals endocannabinoïden, zijn samengesteld uit vetzuren. Dit suggereert dat de vetzuur-metabolieten die uit voedingsvetten komen het centrale zenuwstelsel beïnvloeden.

Waar transvetten het risico op depressie verhogen, is er en omgekeerde associatie tussen vetzuren uit olijfolie en enkel- en meervoudige onverzadigde verzuren en het risico op depressie. Met andere woorden: de consumptie van voedingsvetten kunnen niet alleen de depressie verminderen of voorkomen, maar ook andere mentale stoornissen. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat meervoudig onverzadigde vetzuren uit suppletie –en dan vooral omega-3 vetzuren- depressieve symptomen significant verbeteren bij mensen. Vandaag de dag wordt omega 3 zelfs effectief gebruikt bij zwaardere depressies.

Vetarme voeding en darmproblemen

Voldoende vetten en vezels in de voeding worden in verband gebracht met een gezondere darmomgeving of te wel het microbioom. (en dit speelt ook een hele belangrijke rol bij depressie en angst). Vetzuren en nutriënten leveren de bouwstenen die nodig zijn om de darmen op een gezonde manier te voeden. Maar ook de hersenen. Niet verwonderlijk, vanwege de darm-brein connectie.

Wanneer voeding de bloedsuiker onder controle houdt, raken de darmbacteriën ook in balans. Samen met gezonde vetten zorgen vezelrijke groenten voor een gezonde darmflora en dit remt ontstekingen. Kokosolie is bij uitstek geschikt om de darmgezondheid te beschermen en is makkelijk verteerbaar. Zelfs voor mensen met spijsverteringsproblemen. Bijkomend voordeel is, dat kokosolie al na 1 dosis positief op het brein werkt.

De vetten die je nodig hebt:

  • Verzadigde vetten: zowel korte als lange verzadigde vetzuurkettingen
  • Enkelvoudige onverzadigde vetten
  • Meervoudige onverzadigde vetten: met name omega-3 vetzuren

Deze hebben allemaal verschillende effecten op het lichaam en kunnen het beste gecombineerd worden. Omega-6 vetzuren kunnen beter uit noten, avocado’s en zaden komen, en niet uit zonnebloemolie, koolzaadolie, maïsolie en saffloerolie.

Bepaal je koolhydraatinname op basis van je individuele behoefte, en neem de resterende calorieën uit proteïnen en vetten. Voor de gemiddelde persoon geldt ongeveer, dat 40% van de voeding uit koolhydraten bestaat, 30% uit proteïnen en 30% uit gezonde vetten. Dit kan meer vet zijn dan je gewend bent, zeker als je de algemene richtlijnen opvolgt. Maar waarschijnlijk zul je je meer verzadigd voelen tussen de maaltijden door en minder hang naar koolhydraten en suikers hebben. Ook zul je merken dat je helder kan denken en energieker bent. Biologische grasboter, volle zuivelproducten en donker vlees is ook uitstekend.

De kwaliteit van de vetten die je nuttigt is net zo belangrijk als de kwantiteit.