Dun aan de buitenkant, dik van binnen: gevaarlijker dan obesitas

In Nederland heeft zo’n goede 40% overgewicht. Rond de 12% hiervan is obese. Maar er is ook een grote categorie mensen die dun van buiten, maar dik van binnen is. De gevolgen van intern vet kunnen zelfs nog schadelijker zijn dan bij mensen die zichtbaar overgewicht hebben.

(In 2013 had 53% van de mannen en 44% van de vrouwen overgewicht.)  (1)

Buikvet

Zelfs slanke mensen kunnen in een voorstadium van diabetes zitten. Ze hebben niet genoeg spieren en een beetje extra gewicht rond de taille (buikvet). Men kan van een milde insulineweerstand naar pre-diabetes gaan en van hieruit naar diabetes. Zorgwekkend is dat ongeveer 90% van de mensen die dik van binnen zijn, niet weten dat ze aan deze gezondheidsconditie lijden.

Ook slanke mensen kunnen niet alles eten wat ze willen

Overgewicht en obesitas kan het risico op meerdere gezondheidsproblemen vergroten, zoals beroerte, kanker, hartaandoeningen en depressie. Het kan de kwaliteit van leven serieus verminderen. Veel mensen realiseren zich niet dat we dit probleem allemaal kunnen hebben -wanneer er sprake is van een overwegend ongezond dieet-  zelfs bij een normaal gewicht. Ook slanke mensen kunnen dus niet alles eten wat ze willen.

Vetopslag rond de organen

Dit fenomeen is door professor Jimmy Bell voor het eerst TOFI genoemd (Thin Outside Fat Inside). Bell is gespecialiseerd in intern vet. Een lever kan zwemmen in vet zelfs wanneer mensen er slank uitzien.Een TOFI zou zich meer zorgen over de gezondheid moeten maken dan wie dan ook, omdat de vetopslag rond de vitale organen ligt, door de ondergebruikte spieren gaat en rond het hart zit. Het is dit vet dat de chemische signalen verzendt die uiteindelijk leiden tot insulineweerstand, diabetes en hartcondities. (2)

Een paar extra pondjes rond de buik, terwijl de rest slank is, duidt op intern vet.

Vette lever

De vetopslag op deze lever is duidelijk te zien

Er is gelukkig een oplossing. In de eerste plaats moeten we minder bewerkte voeding eten en de suikerinname beperken. Verder helpen korte snelle sprintjes van 30 seconden, 3 tot 4 keer per week. Dit imiteert wat onze voorouders deden als jagers, en dit verbrandt het interne vet.

Slappe spieren

TOFI’s hebben een laag BMI, maar weinig spieren. Ze behouden een normaal gewicht, terwijl ze wel de gevolgen van een (lichte) insulineweerstand ervaren. Een TOFI is te herkennen aan het feit at ze alles kunnen eten en toch slank blijven. TOFI’s kunnen er moe en bleek uitzien en missen een gespierd en/of gevormd lichaam. Ze hebben de metabolische kenmerken van pre-diabetes: weinig spieren, ontsteking, hoge triglyceridenwaarden, hoge bloedsuikerspiegel en hoge bloeddruk.

Wanneer je overgewicht zichtbaar is, ben je je bewust van de gevaren en weet je dat je gezonder en beter zou moeten eten. Een TOFI is zich vaak niet bewust van de toestand, en dit maakt intern vet gevaarlijker dan extern vet.

Hoe verminder je intern vet?

Voeding

  • Of je nu intern of extern overgewicht hebt, de juiste voeding kan je helpen om een normaal gewicht te verkrijgen en te behouden en de aanpak is vrijwel hetzelfde. Richt je op verse gezonde voeding. Elke maaltijd zou groenten kunnen bevatten die niet zetmeelrijk zijn. Verder kun je denken aan glutenvrije granen (quinoa, bruine rijst, boekweit). De zoete aardappel bevat wel zetmeel, maar verbetert het vetprofiel. Qua fruit kun je kiezen voor die met een lage glycemische index, zoals: appel (verbetert de stofwisseling), peren, bessen, granaatappel.
  • Gezonde vetten blijken een makkelijke manier te zijn om  je gewicht te normaliseren, een goede huid te hebben en je beter te voelen. Denk aan avocado, extra virgin olijfolie, walnootolie, kokosolie, amandelboter.
  • Sla geen maaltijden over, en vooral niet het ontbijt. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.

Krachttraining

Een kenmerk van intern zijn slappe spieren. Het geheime wapen hiertegen is krachttraining. De ratio vet-spieren heeft een grote invloed op de gezondheid en stofwisselingsbalans. De uiterlijke schijn kan dus bedrieglijk zijn.

  • Naarmate mensen ouder worden veranderen structuur en functie van de skeletspieren. Volgens de Maastricht Universiteit bedraagt de spiermassa van jong volwassenen nog gemiddeld 50% van het lichaamsgewicht. Bij  het stijgen van de jaren daalt dit naar 25% (tussen de 70 en jaar). Dat is een fikse afname. Als je 70 bent kan je nog hetzelfde gewicht hebben, maar hoe zit het met de spiermassa. Wanneer je spiermassa verliest, heeft dit grote gevolgen voor de mitochondria (energiecentrales in de cellen) en dit zal je metabolisme vertragen.
  • Krachttraining bouwt spieren en kracht op en is een boost voor de energieproducerende mitochondria en stofwisselingssnelheid, zodat je meer calorieën verbrand tijdens rust en slaap. Krachttraining kan ook de insulineweerstand omkeren of voorkomen. Volgens een studie die gepubliceerd is in Medicine and Science in Sports and Exercise leidt het volgen van een 16-weeks programma -waarbij je twee keer per week aan krachttraining doet- tot een significant verhoogde insulinegevoeligheid. (3) Insulinegevoeligheid geeft de mate aan waarop je lichaam reageert op het hormoon insuline. In de loop van de tijd kan je lichaam steeds ongevoeliger worden voor dit hormoon, vooral door de inname van bovenmatig veel ‘snelle’ koolhydraten en suikers. Met als resultaat dat je lichaam steeds sneller de binnenkomende suikers en koolhydraten op zal slaan als vet.
  • Bij een andere studie (publicatie in International Journal of Medical Sciences) deden diabetes 2-patiënten van 55 jaar en ouder 16 weken lang krachttraining.  Het resultaat: vebeterde spierkwaliteit, spiergroei van de skeletspieren en positieve veranderingen in biochemische markers, wat eveneens tot een verhoogde insulinegevoeligheid leidde. (4)

Volgend artikel: Dun van buiten/dik van binnen: Meer strategieën om visceraal vet te lijf te gaan

Referenties

  1. www.jongerenopgezondgewicht.nl/userfiles/feiten%20en%20cijfers%2020150330.pdf
  2. www.theguardian.com/science/2006/dec/10/medicineandhealth.health
  3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16826016
  4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1752232/