Langer leven door pittig eten

In een studie waaraan bijna een half miljoen Chinezen deelnamen, was het risico op vroegtijdig overlijden verminderd bij hen die een paar keer per week chilipepers aten.

De Chinese keuken kent veel pittige schotels en de altijd aanwezige chili olie. Lu Qi –epidemioloog van de Harvard School of Public Health: “Ik eet bijna elke dag pittig. “
Die gewoonte was de wetenschappelijke inspiratie voor Qi’s onderzoek. Hij en zijn team ontdekten dat een dagelijkse dosis chilipepers daadwerkelijk een weldaad voor de gezondheid is. Ze verzamelden bijna een half miljoen Chinezen voor hun onderzoek, in de leeftijd van 30 tot 79 jaar. Elk persoon werd gemiddeld 7 jaar gevolgd.

Tijdens die periode overleden 20.000 personen. Maar nadat factoren zoals o.a. roken en inkomen gecheckt waren, zagen de onderzoekers dat het overlijdensrisico 10% lager was bij hen die een paar keer per week pittig aten. Bij dagelijkse chili-eters was dit 14%. Dit gold voor zowel mannen als vrouwen.

Het is een bescheiden effect, dat gepubliceerd werd in het British Medical Journal.

Eerdere studies hebben aangetoond dat capsaïcine –het actieve ingrediënt in chilipepers- ontstekingsremmend en antimicrobieel is. Daarbij is het een natuurlijke vetverbrander. Maar voordat je naar de Tabasco grijpt, bij deze studie is het causale verband niet bewezen. De auteurs adviseren om geen chilipepers te nuttigen bij een gevoelige maag.

Bron: www.bmj.com/content/351/bmj.h3942