Dun van buiten/dik van binnen: gevaarlijker dan obesitas. Strategieën om visceraal vet aan te pakken

Intern (visceraal) vet ligt rond de organen en is gevaarlijker dan obesitas. Dit type vet is hoogst actief & toxisch en pompt constant giffen de bloedstroom in. Je kan dun zijn van buiten, maar dik van binnen. Dit leidt tot een verminderde insulinegevoeligheid. Slanke mensen kunnen dus niet alles eten wat ze willen en kunnen in een voorstadium van diabetes zitten – meestal zonder dat ze het doorhebben. Dat maakt visceraal vet gevaarlijker dan obesitas.


In het vorige artikel (Dun aan de buitenkant, dik van binnen: gevaarlijker dan obesitas) ging het over het gevaar van visceraal vet. Daarin staan ook strategieën – zoals het gunstige effect van krachttraining- om dit aan te pakken.

In dit artikel: aanvullende strategieën om visceraal vet aan te pakken


Hoogst actief en toxisch

Het probleem met visceraal vet is, dat dit vet rond je organen de functies -waaronder de leverfunctie- schaadt. Het ligt om het hart, de lever, nieren, alvleesklier en door het spierweefsel heen. Wetenschappers weten dat het ‘zich anders gedraagt’ dan vet dat onder de huid ligt (het vet dat je met de vingers vast kan pakken.

Het is gevaarlijk toxisch, volgens dr. David Haslam, directeur van the National Obesity Forum, die uitlegt:

“Visceraal vet mag dan gewoon een interne klomp reuzel lijken, maar het is daadwerkelijk hoogst actief en pompt constant giffen de bloedstroom in.”

Dr. Samuel Dagogo-Jack van de American Diabetes Association bevestigt dit -aangaande buikvet-:

“Visceraal vet rond de taille is toxisch en beïnvloedt de manier waarop je lichaam werkt. Onder de toxinen bevinden zich cytokinen die de kans op een hartziekte vergroten en je lichaam minder gevoelig maken voor insuline. Dit is de aanzet tot diabetes.”

Sluipmoordenaar en humeurverpester

Dit type vet is ontstekingsbevorderend in de darmen en vaatwanden en de primaire oorzaak van hartziekten, kanker en diabetes. Volgens onderzoek stimuleert visceraal vet zelfs het stresshormoon cortisol en vermindert de feel good hormonen. Dus behalve een sluipmoordenaar is visceraal vet ook nog een humeurverpester.

Intern vet leidt tot een verminderde insulinegevoeligheid. Op www.maastrichtuniversity.nl staat het volgende:

De overgang van verminderde insulinegevoeligheid (impaired glucose tolerance, afgekort IGT) naar klinische diabetes is een geleidelijk proces. Het aantal mensen met ongediagnosticeerde IGT, zogenoemde pre-diabeten, is nog vele malen groter dan het aantal mensen met type-2-diabetes.

Daar waar jarenlang type-2-diabetes primair is gezien als een afwijking in de glucosehuishouding, zien we bij type-2-diabeten ook duidelijke verstoringen in vetmetabolisme. Zo hebben type-2-diabeten verhoogde vetzuurspiegels in het bloedplasma en een verlaagde capaciteit – in elk geval in de skeletspier – van vetverbranding (vetoxidatie). Ook slaan ze vet op in organen waar je dat in eerste instantie niet verwacht, zoals de pancreas, de lever, het hart en de spieren. Het is van belang te weten dat vetten uitsluitend kunnen worden verbrand (geoxideerd) door kleine organellen in de cel, de mitochondria, ook wel bekend als de ‘energiefabriekjes’ van de cel.

Interessant is dat de mate van vetopslag in de spier positief correleert met de mate van insulineresistentie. 

Weinig spiermassa, kenmerken van pre-diabetes

Mensen die dun van buiten zijn, maar dik van binnen (TOFI’s: Thin Outside Fat Inside) hebben een normaal of laag BMI, maar weinig spiermassa. Het gewicht is normaal, maar ze ervaren wel de gevolgen van insulineweerstand. Een TOFI kan er moe en bleek uitzien en een gespierd lichaam missen. De metabolische kenmerken van pre-diabetes zijn aanwezig: weinig spieren, ontsteking, hoge triglyceridenwaarden, hoge bloedsuikerspiegel en hoge bloeddruk.

Beweging verandert visceraal vet snel

Volgens de eerdergenoemde dr. Haslam vinden er al vrij snel veranderingen plaats in visceraal vet, zodra we eraan werken:  “Door beweging vinden er al binnen een half uur veranderingen in visceraal vet plaats. Zelfs al duurt het wat langer voordat deze veranderingen worden opgepikt door MRI scans.”

Het vet dat onder de huid ligt (dat wat je vast kan pakken) blijft wel vrij onveranderd, maar verlies van intern vet vindt snel plaats rond de darmen, nieren en lever. Het kan zo snel verdwijnen, omdat het opgeslagen ligt als energie. Dus wanneer je de calorie-inname vermindert, begint het interne vet te verdwijnen. Door elk type dieet zal na enkele weken het viscerale vet aanzienlijk zijn afgenomen, met uitzondering van liposuctie. En dit kan een enorme impact op je gezondheid hebben.

Meer strategieën om visceraal vet aan te pakken

Het is belangrijk om het lichaam de sleutelbestanddelen te geven die het nodig heeft. Zo blijf je op gewicht en gezond. Let wel: dit is een aanvulling op de strategieën die besproken zijn in het artikel ‘dun van buiten, dik van binnen..’ -meer lees je daar; waaronder de effectieve uitwerking van krachttraining- .

Pak voedselovergevoeligheden aan.

Behalve dat ze dik kunnen maken, kunnen ze ellendige symptomen geven en bijdragen aan ontsteking. Ook geven ze de aanzet tot uiteenlopende klachten, zoals: vermoeidheid, hoofdpijn en gewoon een ellendig gevoel. Behalve producten met suiker, kun je beter alle gluten en deegproducten elimineren. Let erop hoe je je voelt bij zuivel en besluit aan de hand hiervan of je ook zuivel beter kan elimineren. Veel mensen proberen gezond te eten en gaan over tot de glutenvrije troep die evengoed bewerkt is. Omdat iets glutenvrij is, wil het nog niet zeggen dat het gezond is. Glutenvrije koekjes en cake is nog steeds koek en cake. Groenten, fruit, bonen, noten, zaden en magere dierlijke proteïnen zijn glutenvrij. Probeer het zoveel mogelijk daarbij te houden.

Doe iets aan stress

Stress kan je gezondheid en geluk aardig verpesten. Doe de dingen waar jij en je spieren van ontspannen. Neem een (voet-) bad met Epsom zout (magnesium sulfaat). Een recept: twee koppen Epsom zout, 1 kop baking soda en 10 druppels lavendelolie. Je ervaart de voordelen van de magnesium die via je huid geabsorbeerd wordt, de baking soda alkaliseert en de lavendel verlaagt de cortisolspiegel. Dit alles ondersteunt ook een goede nachtrust.

Hou je resultaten bij

Het bijhouden van je voedselinname, oefeningen, nachtrust, symptomen en getallen (gewicht, tailleomvang) maakt dat je de focus op je doelen houdt. Neem 20 minuten om over je dag te schrijven en schrijf zonder te stoppen

Blijf gehydrateerd.

Drink vers en zuiver water, 6 tot 8 glazen per dag. Dit heeft vele voordelen. Vaak wanneer we denken honger te hebben, hebben we dorst, zijn we moe of gewoon gedehydrateerd.

Neem 7 tot 8 uur nachtrust.

Slaaptekort of een slechte slaapkwaliteit beïnvloedt je stofwisseling negatief, zorgt voor trek in suiker en koolhydraten en doet je overeten. Het juiste aantal uren nachtrust is een simpele manier om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Wanneer slapen niet makkelijk gaat, kun je je hierop voorbereiden. Neem ‘vakantie’ twee uur voordat je naar bed gaat: creëer een slaapritueel en neem hier de tijd voor.

Neem een multivitamine van goede kwaliteit

Dit kan ontsteking remmen en bepaalde voedingstekorten opvullen. Dit kan je combineren met een goed omega-3 supplement. Beide maken je cellen gevoeliger voor insuline en zo worden suiker en vetten effectiever omgezet. Ook de inname van vezels leidt tot een snellere stofwisseling, een bloedsuikerspiegel die beter in balans is, minder ontsteking, minder lekkere trek en honger en meer energie.

Bronnen